• aceasta înseamnă că peste 50.000 de salariați băcăuani au primit concediu medical anul acesta • pentru că a trebuti să facă plăți atît de mari, Casa Județeană de Pensii a înregistrat, în luna septembrie, un deficit de 24 de miliarde
Salariații băcăuani au umplut cabinetele medicale în acest an. Fie că s-au accidentat, fie că au răcit, peste 50.000 de lucrători au stat în concedii medicale pe diverse perioade. Cheltuielile cu spitalizarea și concediile medicale ale acestor oameni s-au resimțit asupra bugetului Casei Județene de Pensii (CJP) din Bacău, de unde au provenit banii, în virtutea calității de asigurați a salariaților. Casa de Pensii Bacău a plătit pînă în luna septembrie concedii medicale în valoare de 87 miliarde de lei. „Sînt două posibilități de plată. Fie plătim noi direct beneficiarilor de concedii medicale, fie dăm banii agenților economici, de unde sînt virați salariaților care au fost bolnavi și au avut recomandarea medicală de a face rapaos de la muncă. Patronii au plătit concedii medicale în valoare de 78 de miliarde de lei, iar noi, direct, am dat circa nouă miliarde”, ne-a declarat Daniela Adjudeanu, purtător de cuvînt la CJP Bacău.
Din cauza fondurilor mari alocate pentru plata concediilor medicale, instituția băcăuană a înregistrat în luna septembrie un deficit de 24 de miliarde de lei. Din contribuțiile angajatorilor și salariaților s-au strîns la bugetul asigurărilor sociale de stat 283,9 miliarde de lei. Cheltuielile instituției au fost însă de 306 miliarde de lei, din care 25 de procente le reprezintă concediile de boală. La acestea se adaugă plata diferitelor tipuri de indemnizațiii, a ajutoarelor de deces și a pensiilor. La cheltuielile suportate de Casa de Pensii s-au adăugat și cele pentru sarcină și lehuzie, pentru care s-au plătit în septembrie peste un miliard de lei, precum și indemnizațiile de creștere a copilului pînă la doi ani pentru, care au scos din contul instituției alte patru miliarde de lei. Cu toate cheltuielile, instituția băcăuană a reușit o ameliorare a deficitului la sfîrșitul lunii septembrie, pentru că în trimestrul trei acesta a fost de 88 de miliarde de lei, față de cele 101 miliarde în cel de-al doilea trimestru al anului.
Situația financiară a instituției s-ar echilibra dacă patronii și-ar plăti la timp debitele restante. Numai că din executările silite, instituția reușeste să acopere prea puțin din fondurile necesare cheltuielilor curente. Din totalul debitelor, de peste 3.000 miliarde de lei, au fost recuperate pe parcursul acestui an doar 188,8 miliarde de lei.
De la începutul anului și pînă la sfîrșitul lunii septembrie, în spitalele din județ au fost internate peste 98.000 de persoane, pentru toți bolnavii care sînt salariați, medicii fiind nevoiți să elibereze concedii medicale. Numai în Spitalul Județean de Urgență, numărul persoanelor internate s-a ridicat în primele nouă luni ale anului la aproape 51.000, dintre aceștia cel puțin un sfert beneficiind de concediu medical. Cele mai des întîlnite afecțiuni pentru care băcăuanii au avut nevoie de scutirea absențelor de la serviciu au fost afecțiunile cardiace, cele chirurgicale, bolile interne și contagioase. (Claudiu TĂNĂSESCU, Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns