Constestația privind datoriile pe care le au de recuperat SNP Petrom și Rompetrol de la Rafinăria Drămănești încă nu a primit răspuns din partea judecătorilor băcăuani. Asta pentru că magistratul care se ocupa pînă acum de dosar a fost promovat la instanța Superioară, respectiv Curtea de Apel Bacău, iar cazul a fost preluat de un alt judecător sindic. Părțile implicate în proces au aflat, însă, că trebuie să mai aștepte încă trei zile pentru a afla ce decizie s-a luat cu privire la contestațiile înaintate de lichidatorul rafinăriei, deoarece judecătorul sindic desemnat să se ocupe de caz a fost plecat din localitate. În cursul zilei de ieri, judecătorul sindic ar fi trebuit să anunțe părțile dacă este de acord cu cererea lichidatorului, prin care acesta contesta valoarea datoriei pe care SNP Petrom și Rompetrol Rafinare pretind că o au de recuperat de la rafinăria dărmăneșteană.
La termenul trecut, lichidatorul Rafinăriei Dărmănești a contestat în instanță valoarea datoriilor pe care le pretind doi dintre cei mai importanți creditori ai societății aflate acum în lichidare. El a motivat că SNP Petrom și Rompetrol Rafinare, două dintre societățile care au cerut cu insistență schimbarea lui din funcția de administrastor judiciar al Rafinăriei Dărmănești pe motiv că nu-și îndeplinește obligațiile, nu pot cere sumele cu care s-au înscris în tabloul creditorilor. Principalul motiv invocat de lichidator a fost acela că „potrivit art. 4, aliniatul 3 din Legea 469/2002, penalitățile nu pot depăși cunatumul sumei asupra căreia sînt aplicate”. În cazul nostru, suma la care s-au calculat penalități este de aproape 1.600 de miliarde de lei, iar penalitățile aplicate de SNP Petrom depășesc cu mult 3.200 de miliarde, în condițiile în care societatea bucureșteană s-a înscris în tabloul creditorilor cu peste 6.000 de miliarde de lei. Practic, jumătate din suma cu care s-a înscris SNP Petrom ca fiind datorată de Rafinăria Dărmenști este contestată de lichidator. În ceea ce privește pe Rompetrol, care are de recuperat aprope 200 de miliarde de lei, lichidatorul a declarat că trebuie efectuate verificări în privința autenticității sumei cu care s-a înscris firma constănțeană în tabloul creditorilor. Contestația trebuie însă să mai aștepte preț de încă două zile, dată la care se va ocupa de dosar chiar judecătorul sindic desemnat.
Între timp, salariații societății sînt din ce în ce mai tensionați, pentru că nu și-au primit salariile. Contactat telefonic, liderul de sindicat de la Rafinăria Dărmănești ne-a declarat că mîine le expiră preavizul primilor 36 de salariați și că nici unul dintre ei nu și-a primit banii. „Sînt trei tranșe de salariați cărora le expiră preavizul acordat de lichidator, în funcție de vechimea pe care au avut-o. Pe 18 februarie sînt cei care au mai puțin de cinci ani de vechime. Pe 3 martie ar trebui să plece din unitate cei care au pînă în 15 ani vechime, iar pe 19 martie, cei care depășesc 15 ani de vechime. Oamenii sînt neliniștiți, pentru că nimeni nu le spune cînd își vor primi banii. Vorbesc de salariile lunare, nu de cele compensatorii pe care le-am obținut pentru disponibilizarea în masă. Cine le garantează acestor oameni că își vor primi salariile din 2004, pentru că ei au fost la serviciu zi de zi”, ne-a declarat Costică Ardeleanu, liderul de sindicat de la Rafinăria Dărmănești. De cealalată parte, lichidatorul nu spune nici el nimic clar despre intențiile sale de a plăti salariile oamenilor. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns