• mai bine de un miliard de lei din bugetul local va fi pus la dispoziția firmei Transport Public pentru subvenționarea abonamentelor de călătorie pentru handicapați, veterani și văduvele acestora • cei peste 70 de ani care circulau pînă acum gratuit cu autobuzul trebuie să plătească 25.000 de lei pe abonamentul lunar
Consilierii locali băcăuani au aprobat recent o nouă listă cu handicapații și cu asistenții personali ai acestora care pot circula gratuit cu autobuzele societății Transport Public. Este vorba de 2587 de băcăuani. Luna trecută, costurile pentru un număr apropiat de cetățeni s-au ridicat la 381.450.000 de lei, dar suma dată în această lună ajunge la 776.100.000 lei. În plus, tot din această lună, Transport Public a decis să acorde o serie de facilități și veteranilor, văduvelor de război și văduvelor veteranilor de război, băcăuanilor care beneficiază de ajutoare sociale, pensionarilor ale căror venituri nete sînt echivalente sau mai mici decît venitul minim garantat, precum și donatorilor onorifici de sînge. Toți pot beneficia de o reducere de 50% la abonamentele de călătorie pe mijloacele de transport în comun ale firmei. Consilierii au aprobat și pentru categoriile amintite o listă de 1.650 de băcăuani.
Ca să acopere subvenția de 50% din prețul abonamentelor de călătorie pentru cei 1.650 de băcăuani, SC Transport Public va beneficia de o subvenție din partea bugetului local de pînă la 288.750.000 de lei. În concluzie, firma amintită va primi de la bugetul orașului peste un miliard de lei pentru cei 4.237 de beneficiari.
Bătrînii peste 70 de ani scot din buzunar 25.000 de lei
Ca să obțină abonamente, persoanele amintite vor trebui să se prezinte la casieriile societății cu copii după buletinele de identitate și legitimații doveditoare. În plus, pensionarii mai vîrstnici de 70 de ani își vor putea obține legitimațiile de călătorie numai după ce vor achita, lunar, 25.000 de lei. În expunerea de motive ce a însoțit proiectul de hotărîre se mai precizează că celor 4.237 de beneficiari li se vor adăuga persoanele care și-au pierdut total sau parțial capacitatea de muncă în urma Revoluției din decembrie ’89, cei mutilați și însoțitorii acestora, răniții, părinții și urmașii celor care au decedat în urma acestor evenimente, precum și persoanele care au obținut titlul de revoluționar. „Întrucît nu există o evindență completă a acestor categorii de persoane beneficiare de abonamente gratuite, listele nominale ale acestora urmează a fi completate pe măsură ce vor fi eliberate abonamentele la cerere, în baza actelor doveditoare”, se precizează în respectiva expunere de motive. Asta înseamnă că la subvenția de 1,064 de miliarde de lei se vor putea adăuga sumele aferente acoperirii subvențiilor pentru această ultimă categorie de persoane.
Neculai Șutu, directorul Transport Public, spune că suma aprobată de consilierii băcăuani nu reprezintă decît plafonul maxim pînă la care poate ajunge subvenționarea din bugetul local a acestor abonamente. El a precizat că banii vor fi alocați numai pe baza unei evidențe stricte a solicitărilor de abonamente. „Nu facem decît să respectăm legea. Cei care primesc subvenții trebuie să facă dovada că se încadrează într-una din categoriile care pot beneficia de aceste facilități”, a explicat Șutu.
Dacă acordarea acestor subvenții va fi menținută și în lunile următoare, în scurt timp, Consiliul Local Bacău va înapoia societății Transport Public cele aproximativ 16 miliarde de lei pe care ar fi trebuit să le obțină în urma vînzării societății. Chiar dacă acum este o societate privată, printre acționarii majoritari numărîndu-se și Agripina Sechelariu, mama primarului Dumitru Sechelariu, Transport Public SA se mai află, încă, sub controlul Consiliului Local, pînă cînd va fi achitat și restul de șase miliarde de lei rămase pînă la acoperirea integrală a sumei cu care a fost achiziționată societatea. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns