• societatea Vinalcool este scoasă la mezat pe baza unei evaluări efectuate chiar de administratoratorul judiciar al acesteia • firma Instant Expert a devenit administrator judiciar al Vinalcool după ce a evaluat fabrica de vinuri băcăuană la mai puțin de șapte miliarde de lei
Fiscul băcăuan vinde astăzi la licitație societatea Vinalcool, pentru datoriile pe care firma le avea către bugetul de stat, în valoare de aproape 5,5 miliarde de lei. În urma unei evaluări efectuate de societatea Instant Expert, prețul de pornire al licitației este de mai puțin de șapte miliarde de lei. Direcția Generală a Finanțelor Publice Bacău a obținut permisiunea de a vinde Vinalcool, în aceeași ședință de judecată în care s-a declarat starea de insolvență a fabricii și s-a numit administrator judiciar tocmai societatea care a făcut evaluarea pentru vînzare a acesteia. În plus, specialiști în domeniu spun că metoda de evaluare aleasă este cea mai puțin folosită la noi.
Evaluarea activelor Vinalcool s-a făcut în luna septembrie, la cererea Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, care este deținătoarea unui titlu de sechestru general asupra fabricii, pentru o datorie la bugetul de stat de aproape 5,5 miliarde de lei. Potrivit reglementărilor în vigoare, evaluarea unui bun se poate face după trei metode: patrimonială, comparația valoarilor de piață, adică ale altor tranzacții similare, și comparația valorilor de pe piața extrabursieră a acțiunilor societății scoase la vînzare. Societatea Instant Expert a evaluat fabrica băcăuană la minim 6,8 miliarde de lei, prin comparație cu valorile de tranzacționare pe piața Rasdaq a acțiunilor unor societăți aflate în situații similare. Aceasta este, însă, în opinia altor evaluatori, metoda de evaluare cea mai puțin folosită, în general mergîndu-se pe valoarea de patrimoniu a bunului care urmează să fie vîndut. Evaluatorul a trecut în raportul său și care ar fi valoarea de înregistrare contabilă actualizată a bunurilor imobile (teren, contrucții, mijloace fixe) ale fabricii și care ar ajunge la 25 de miliarde de lei. De asemenea luînd în considerație tranzacțiile similare din România, licitația ar fi putut porni și de la 17 miliarde de lei. Evaluatorul a ales metoda comparației tranzacțiilor efectuate cu acțiuni ale unor societăți similare pe piața Rasdaq, de unde a rezultat o valoare de 6,8 miliarde de lei.
La începutul acestei luni, Bere Lichior Mărgineni a depus cerere de declarare a insolvenței și lichidarea Vinalcool, pentru o datorie de 40 de miliarde de lei acumulată în decursul perioadei 2000 – 2002. Concomitent, din proprie inițiativă a depus cerere și un plan de reorganizare judiciară chiar societatea Vinalcool. La primul termen de judecată s-au înscris în tabloul creditorilor, cu datorii de recuperat de la Vinalcool, Bere Lichior Mărgineni, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, DGFP Bacău și alți furnizori de materii prime sau servicii. Pe 21 octombrie, judecătorii Secției Comerciale a Tribunalului Bacău au declarat starea de insolvență la cererea depusă de Bere Lichior Mărgineni, au respins cererea de reorganizare depusă de Vinalcool, au aprobat demersurile DGFP de a scoate la licitație fabrica și au numit administrator judiciar firma Instant Expert din Bacău. Adică exact aceeași firmă care a făcut pentru DGFP Bacău evaluarea de vînzare. Contactat, directorul finanțelor băcăuane ne-a declarat că a aflat de acestă numire după încheierea ședinței de judecată. „Întrucît numirea ca administrator judiciar a firmei Instant Expert nu s-a făcut la cererea noastră, a finanțelor, consider că desemnarea administratorului judiciar a fost făcută de judecătorul sindic, pe baza ofertelor de preluare a administrării, depuse la dosar”, ne-a declarat Petru Hăineală, directorul DGFP Bacău.
Așa că astăzi DGFP Bacău va organiza licitație pentru vînzarea Vinalcool plecînd de la un preț minim 6,8 miliarde de lei. Din informațiile pe care le deținem pînă în prezent s-ar fi înscris la licitație cel puțin trei firme, printre care Eximodi SRL, administrată de Cornel Bogdan, fost director general al Zonelor Libere din Ministerul Transporturilor, Contrucțiilor și Turismului, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu și Unic General Constructor, firmă care-i aparține omului de afaceri Costică Rusu. Printre foștii salariați ai Vinalcool se vehiculează că acesta din urmă ar fi cel care ar cîștiga licitația pentru Vinalcool și că nu întîmplător prețul de pornire al licitației este atît de mic. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns