Între alte drepturi fundamentale conținute de Constituția țării, este stipulată și confidențialitatea corespondenței și a convorbirilor telefonice, actele de încălcare fiind sancționate de legile organice cu pedepse privative de libertate. Deficiențele din sistemul de securizare permit, însă, accesul de ascultare pe circuite chiar fără aprobarea expresă a organelor abilitate. Aveți vreodată sentimentul că pe circuitul telefonic se află și o altă persoană? Dacă da, cum ați reacționat?
Gheorghe Isofache, 72 de ani, pensionar: „Dacă se ascultă, atunci se ascultă la oamenii cu funcție, la oamenii de la care au ce să asculte, să-i intereseze. Funcționarii obișnuiți nu au de ce să fie ascultați. Sincer, nu am sesizat să fiu ascultat în perioada de după ’90. Înainte de 1990 am fost și ascultat și înregistrat și admonestat. Dacă mi-ar fi ascultate convorbirile telefonice, ce-aș putea să spun, cum să spun? Probabil aș sesiza Romtelecom-ul și mi-aș pune telefonul sub supraveghere, dacă cei de la Romtelecom au puterea să-l cenzureze pe cel care-mi ascultă convorbirea”.
Mihaela Radu, 34 de ani, învățătoare: „Nu mi s-a întîmplat niciodată. Dacă s-ar întîmpla, primul pas pe care l-aș face ar fi să fac o sesizare la Romtelecom, iar dacă această situație s-ar repeta, atunci le-aș da un avertisment”.
Dănuț Trandafir, 44 de ani, sudor: „Nu cred că am fost ascultat; cel puțin pînă acum nu mi-am dat seama de acest lucru. Dacă ar fi să fie așa și aș sesiza, atunci aș da în judecată Romtelecom-ul. Ei ar fi de vină pentru că sînt obligați să ne asigure securitatea convorbirilor”.
Roxana Savin, 27 de ani, profesor: „Nu mi-au fost ascultate convorbirile telefonice, cel puțin așa îmi place să cred. Dacă ar fi așa, aș încerca să văd cine a făcut-o, cu toate că sînt conștientă că acele persoane și-ar lua măsurile de siguranță pentru a nu fi depistate”.
A consemnat Geanina ISTRATE
Lasă un răspuns