• Casa de Asigurări de Sănătate recuperează cu mare greutate banii de la șoferii care au provocat accidente sau de la cei care bat oameni • se întîmpla ca multe victime să cadă la înțelegere cu agresorii
Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău recuperează foarte greu bani de la cei care au bătut persoane care au ajuns în spital, ori de la cei care au accidentat pe cineva cu mașina, iar victimele au fost internate. În prezent, instituția ar trebui să încaseze de la astfel de persoane 1,2 miliarde lei. „De anul trecut, Casa de Sănătate are atribuții în recuperarea banilor de la aceste persoane, lucru pe care l-au făcut, pînă în 2003, spitalele. În prezent, cumulat anul trecut și anul acesta sînt pe rolul instanței 400 de dosare, din care trebuie să recuperăm circa 1,2 miliarde de lei”, ne-a declarat Ciprian Țimiraș, purtător de cuvînt la CJAS Bacău.
CJAS adună datele de la spitale și de la salvare ca să afle cheltuiala cu pacienții. Apoi trimite o adresă instanței și solicită să se constituie parte civilă în proces, ca să primească banii pentru serviciile medicale furnizate. Casa este deja în litigiu pentru 340 de cazuri. În alte 60 de dosare încă mai adună dovezi, ca să-i poată chema în instanță pe cei care au comis accidente și să recupereze banii. Reprezentanții Casei de Asigurări spun că deja au trimis somații. „Așteptăm de la Casa Națională norme metodologice care să stabilească dacă recuperarea banilor se va face prin executare silită de către noi sau printr-un executor judecătoresc”, a precizat Ciprian Țimiraș.
În medie, pentru un caz de acest gen se cheltuie circa trei milioane de lei. Au fost însă și situații în care pe spitalizarea pacienților bătuți sau accidentați s-au cheltuit chiar și 50 de milioane de lei.
Există însă și situații care-i pun în mare dificultate pe reprezentanții Casei de Asigurări. Uneori, se întîmplă ca cei vătămați să se înțeleagă cu agresorii. Există 60 de astfel de cazuri. Instituția încearcă să dea de urma vinovaților, deoarece dosarele nu au mai ajuns în instanță, pentru că cei implicați au dat-o la pace.
O parte din datoria foștilor pacienți a fost cuantificată și de spitale. Spitalul din Moinești a recuperat de la agresori 84 de milioane de lei, iar cel din Onești a evaluat o datorie a acestora față de unitate de 175 de milioane de lei. Precizăm că aproape 60% din cele 1,2 miliarde de lei ce trebuie recuperate ar urma să fie plătite de bătăuși. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns