• în Bacău a funcționat, pînă în urmă cu jumătate de veac, un atelier în care se producea azima, pasca evreiască • conform tradiției, nici un eveniment important din viața membrilor comunității evreiești nu poate începe dacă de față nu sînt cel puțin zece bărbați cu vîrsta mai mare de 13 ani
Pentru membrii Comunității Evreilor din Bacău, de astăzi încep sărbătorile pascale. Hari Vigdar, președintele acestei Comunități, spune că, în acest an, pentru evrei Paștele începe în această seară și se va încheia opt zile mai tîrziu, marți, 13 aprilie. Pentru comunitatea ebraică, Paștele este cea mai importantă sărbătoare, cunoscută și sub numele de „sărbătoarea azimilor”, în amintirea ultimei cine consumată în grabă, înainte de fuga evreilor din Egipt. „Au plecat atunci la drum pentru cîteva zile, pentru ca, pînă la urmă, călătoria lor să dureze 40 de ani. În tot acest timp s-au hrănit mai mult cu azimă, un fel de pîine făcută din făină înmuiată cu apă și lăsată puțin la soare să se usuce”, ne povestește Hari Vigdar. Pentru evrei, ritualul de Paște este unul deosebit. În timpul cinei de Sedar, alimentele de la masă au o valoare simbolică: iarba amară amintește de amărăciunile evreilor în Egipt, după care se consumă un fel de marmeladă care însoțește iarba amară tocmai pentru a sublinia că după robie a venit dulceața libertății. În rest, pe masa evreilor, azima este la loc de cinste pe parcursul celor opt zile de sărbători pascale. Hari Vigdar ne mai povestește că, pînă în urmă cu o jumătate de veac, în Bacău a existat chiar o fabrică de pască evreiască. „Fabrica se afla exact în locul în care este acum sinagoga din spatele fostului complex agroalimentar «Spicul». De aici își luau pasca de Paște toți membrii comunității evreiești din Bacău, ce număra pe atunci aproape zece mii de membri”, ne mai povestește Hari Vigdar. Conform tradiției, nici un eveniment important din viața membrilor comunității evreiești nu poate începe dacă de față nu sînt cel puțin zece bărbați cu vîrsta mai mare de 13 ani. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns