• avertismentul pare a nu-i impresiona prea tare pe unii primari ai comunelor din jurul Bacăului, care nu au căzut încă de acord asupra amplasamentului noului depozit ecologic de deșeuri
Actuala groapă de gunoi a municipiului Bacău se va umple în cel mult un an de zile, a avertizat universitarul bucureștean Gabriel Racovițeanu, unul dintre cei care s-au ocupat de realizarea studiului de fezabilitate a viitorului depozit ecologic de deșeuri. Cu toate acestea, unii primari ai comunelor limitrofe municipiului Bacău continuă să discute aprins pe marginea locului unde va fi amplasat acesta, motiv pentru care Agenția Regională pentru Protecția Mediului (ARPM) și Primăria Bacău au organizat, ieri, o nouă dezbatere publică cu scopul declarat de a rezolva o dată pentru totdeauna problema în cauză. De altfel, Iulian Movilă, directorul ARPM s-a declarat extrem de supărat din cauza indeciziei primarilor din comune. „Personal, sînt foarte supărat. În plenul Consiliului Județean, aceștia au votat, în unanimitate, pentru amplasarea depozitului la sud de CET, pe o suprafață de 14 hectare, pentru ca după aceea să se sucească”, ne-a declarat directorul Movilă. Susținută de Primăria Bacău, amplasarea viitorului depozit ecologic la sud de CET nu este, însă, agreată de către autoritățile din Nicolae Bălcescu, pe motiv că în zonă sînt pămînturile oamenilor din sat.
„Există 16 hectare de teren disponibile la sud de CET, dar, din păcate, Primăria din Nicolae Bălcescu se opune. Dacă va fi nevoie, Primăria Bacău este dispusă să dea bani pentru expropierea oamenilor din zonă, dar chiar și așa, tot e nevoie de un aviz de principiu al comunității”, a susținut Ion Butucaru, directorul general al Primăriei Bacău. În ceea ce-l privește pe Ion Chiriac, vicepreședintele Consiliului Județean a înaintat chiar și o modalitate de rezolvare a problemei. „Necesitatea depozitului ecologic nu trebuie discutată, pentru că este o axiomă. Problema este cea a pămîntului, dar sînt covins că o vom rezolva. De exemplu, cetățenii de la Bălcescu pot primi în schimbul terenurilor pe care le au la sud de CET părți din cele circa 200 de hectare de teren care au aparținut fostele GAZ-uri ale unităților militare și care, acum, nu mai funcționează. De altfel, aceste terenuri au fost ale oamenilor din comuna Nicolae Bălcescu”, a spus vicepreședintele Chiriac. Prezent la dezbaterea de ieri, viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu, Francisc Tancău nu a scos nici un cuvînt, ceea ce ar putea fi interpretat ca un acord tacit. Nimeni nu pare a fi sigur, însă, pe acest lucru.
Cum va arata viitorul depozit ecologic
Viitorul depozit ecologic pe care Primăria intenționează să-l amplaseze la sud de CET se va întinde, inițial, pe o suprafață de 14 hectare. Potrivit universitarului Gabriel Racovițeanu, acesta se va umple, însă, în circa zece ani, ceea ce face indispensabilă mărirea suprafeței acestuia cu alte 16 hectare. Costurile estimative pentru amenjarea depoztului se ridică la aproximativ 30 de milioane de euro, din care 22,5 milioane de euro vor fi date de către Uniunea Europeană. La acestea se adaugă, însă, alte cîteva zeci de milioane de euro necesari pentru închiderea actualei gropi de gunoi a Bacău și asigurarea managementului integrat de mediu. Pe lîngă depozitul propriu-zis vor fi amenjate în comunele limitrofe șapte stații de transfer a deșeurilor adunate din cele 18 comune, care, la rîndul lor, vor fi beneficiare ale noului depozit de deșeuri. Conferențiarul Gabriel Racovițeanu a adăugat că, în timp, băcăuanii vor trebui să învețe să-și selecteze gunoiul și să-l depoziteze în funcție de provenineță. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns