• un studiul al CJAS arată că din alocația zilnică de hrană se pot asigura meniuri consistente și variate în spitale
Bolnavii din spitalele băcăuane ar putea primi mîncare mai bună, dacă fondurile pentru hrană ar fi gospodărite cum trebuie. Concluzia aparține Casei de Asigurări de Sănătate Bacău, ai cărei reprezentanți spun că, din banii alocați pentru hrana pacienților, s-ar putea asigura meniuri variate și consistente, cel puțin pe parcursul acestui an. Cu toate acestea, nu puțini sînt pacienții care reclamă calitatea mîncării și așteaptă să fie hrăniți de rude, cu mîncare adusă de acasă.
„Din datele contabile trimise de spitale reiese că se cheltuie bani pentru hrana bolnavilor în conformitate cu alocația de hrană stabilită. Nu putem sfătui spitalele să își externalizeze cantinele, dar știm sigur că banii sînt suficienți pentru meniuri consistente”, ne-a declarat medicul Cecilia Lucaci, purtător de cuvînt la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău. Anul acesta, pentru spitalele din județ s-a alocat un fond de peste 35 de miliarde de lei. CJAS Bacău a solicitat de la un terț furnizor de hrană o listă cu meniurile, pe afecțiuni, care s-ar putea servi bolnavilor din alocația de hrană stabilită pentru fiecare tip de boală în parte. În prețul calculat a fost inclus și transportul hranei către unitatea medicală.
În conformitate cu acest calcul, un bolnav TBC, care are o alocație zilnică de 77.000 de lei, ar primi la micul dejun margarină, parizer, ceai și pîine, la prînz ar mînca ciorbă de cartofi, paste cu carne de vită și sos, gogoși sau napolitane, iar la cină ar servi fasole verde cu carne de pui, pîine și ceai. O altă variantă ar reprezenta-o un mic dejun cu ochiuri și margarină, prînz cu ciorbă de fasole și piure cu friptură de pui, iar la cină, brînză cu smîntînă și mămăliguță. Lista de la furnizorul de mîncare privat cuprinde propuneri și pentru bolnavii psihici, care au o alocație de hrană de 54.000 de lei zilnic, dar și pentru bolnavii care au baremul alocației de 40.000 de lei pe zi. Aceast calcul a fost solicitat de Casa de Sănătate pentru a se vedea cam ce gamă de hrană au la dispoziție bolnavii din spitale. Un meniu cît mai consistent și bogat pentru bolnavi va depinde de modul în care se vor gospodări spitalelor și vor achiziționa alimentele care le trebuie, pentru că fondurile sînt necesare. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns