• zece bărbați și două femei au intrat în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al municipiului reședință de județ • toți cei 12 candidați sînt susținuți de tot atîtea formațiuni politice
Patru săptămîni. Atît au la dispoziție cei 12 candidați la fotoliul de primar al Bacăului ca să îi convingă pe băcăuani că sînt cei mai potriviți pentru a conduce destinele acestui oraș în următorii patru ani. Miza este destul de mare dacă ținem cont de faptul că municipiul Bacău este reședința unui județ recunoscut de cîțiva ani buni drept capitala economică a Moldovei. Dacă o parte dintre cei 12 se bucură de destul de multă notorietate printre băcăuani, despre alți aspiranți la conducerea administrației publice băcăuane nu a auzit, încă, prea multă lume. Nici unul dintre ei, însă, nu s-a încumetat să se bazeze doar pe propriile forțe și să candideze ca independent pentru ocuparea acestui post. Fiecare dintre cei 12 candidați are în spate o formațiune politică ce îl susține, sau, după caz, pe care încearcă să o sprijine să obțină cît mai multe voturi din partea băcăuanilor. Majoritatea partidelor care s-au înscris în această cursă electorală au amînat pînă aproape de ultima zi prezentarea listelor de aspiranți la fotoliul de primar și consilieri locali ai municipiului Bacău.
Procurorul Jean Scurtu, președintele Biroului Electoral al Circumscripției nr. 1 (BEC1) Bacău spune că o bună parte din formațiunile politice înscrise în cursa electorală pentru cîștigarea alegerilor din 6 iunie și-au depus listele cu candidați în cursul zilelor de vineri, 7 mai, și sîmbătă, 8 mai. „Pînă acum nu a fost contestată nici una dintre candidaturi”, a precizat, ieri, președintele BEC 1.
Cine sînt cei 12 care vor să cîștige bătălia pentru Bacău
• Primul înscris în cursa pentru cîștigarea fotoliului de primar al Bacăului este candidatul Partidului România Mare (PRM), Aurel Damian. În vîrstă de de 36 de ani, Damian este băcăuan și a fost
sportiv de performanță în cadrul clubului Steaua București – secția
tenis de cîmp. În anii 1990-1992, actualul candidat al PRM la fotoliul de primar al Bacăului a fost component al lotului național de Cupă Davis. În perioada 1992-2000 a activat ca antrenor și jucător de tenis de cîmp în Franța. Actualmente, este asociat și administrator al unor societăți cu capital privat mixt
româno-francez. Totodată, Damian este licențiat FIFA ca
agent de jucători de fotbal. Din 1991, a activat în Franța și nu a fost prezent la nici o campanie electorală românească.
• Vasile Neculcea este candidatul propus de Partidul Forța Democrată. În vîrstă de 44 de ani, Neculcea este de profesie jurist și se află în fața primei candidaturi pentru postul de primar al Bacăului.
• Cel mai tînăr candidat înscris în cursa pentru alegerea edilului Bacăului este Ana Maria Popovici, din partea Partidului Uniunea pentru Reonstrucția României. În vîrstă de 24 de ani, Ana Maria Popovici este de profesie consultant de asigurări.
• Partidul Acțiunea Populară l-a desemnat drept candidat pe inginerul Ioan Andone, în vîrstă de 48 de ani.
• Partidul Național Liberal este reprezentat în cursa pentru ocuparea fotoliului de primar al Bacăului de omul de afaceri Ovidiu Budeanu, care se află, și el, la prima încercare de acest fel. Ovidiu Budeanu are 43 de ani, este căsătorit și are trei copii. A absolvit Facultatea de Electronică din Iași și a fost, pînă în 1990, inginer electronist de bord la Flota de Pescuit Oceanic Tulcea. Intrat în afaceri în primele luni ale anului 1990, Ovidiu Budeanu are în proprietate o rețea de televiziune prin cablu, un hotel, o fabrică de pîine, o fabrică de încălțăminte și serviciile publice de apă-canal din Onești.
• Reprezentantul Partidului Democrat la aceste alegeri locale este Mihai Banu, inginer în cadrul societății Agribac Fortuna SA. Născut în 1950, la data de 10 septembrie, în comuna Filipeni, județul Bacău, Mihai Banu este de profesie inginer agronom. Fost
președinte și director general al grupului agroindustrial româno-
olandez Agribac Bacău, Mihai Banu este membru în biroul executiv
al Federației Patronatelor din Agricultură. Mai cunoscută este
activitatea sa din perioada 1992 – 2000, cînd a fost membru al
Delgației Permanente a Consiliului Județean Bacău și a obținut trei
ani consecutiv, în 1995-1996-1997, locul I în Topul firmelor
băcăuane. În prezent, mai deține o parte din activele
societății Agribac Fortuna SA, precum și a unei alte firme desprinse din același grup Agribac.
• Reprezentantul Partidului Social Democrat, actualul primar Dumitru Sechelariu, candidează pentru un al treilea mandat la cîrma administrației publice băcăuane. Pînă în momentul în care a venit la cîrma administrației publice băcăuane, Dumitru Sechelariu avea afaceri în domeniul transportului internațional și al comerțului, prin lanțul de magazine „Selena”. În acest moment, primarul Bacăului este patronul trustului de presă „Deșteptarea”, care cuprinde un ziar, un post de radio și unul de televiziune, este acționar principal al Fabricii de Hîrtie „Letea” Bacău, al societăților „General Proiect”, „Selena” și „Selena Motor Sport”, este președinte de onoare al FCM Bacău și deține controlul Societății Comerciale Transport Public SA, firmă la care acționar majoritar este mama sa, Agripina Sechelariu.
• Romeo Stavarache este candidatul Partidului Umanist Român la funcția de primar al Bacăului. Are 41 de ani, este căsătorit, are doi copii și a absolvit Institutul Politehnic București. A lucrat ca inginer la Aerostar, în cadrul colectivului de proiectare, pînă în 1994, cînd a decis să își facă propria societate, profilată pe producția de auxiliari chimici pentru industria textilă. În 1996 a cîștigat o bursă în Statele Unite ale Americii, prin Agenția Americană de Dezvoltare (USAID) și a studiat management și marketing la o universitate din Washington. Acum conduce o firmă de îmbrăcăminte, ciorapi de damă și auxiliari chimici, care are peste o sută de angajați și care s-a dezvoltat cu fonduri europene. În ultimii nouă ani, Romeo Stavarache a brevetat 16 invenții în materie de auxiliari pentru industria textilă și de pielărie iar în anul 2002, la Salonul Mondial al Inovației, Cercetării și tehnologiei „EUREKA”, desfășurat la Bruxelles, a obținut premiul juriului și trei medalii de aur pentru „Compoziții pentru tratarea materialelor textile”, „Compoziții antistatice pentru textile” și „Compoziții pentru emolierea materialelor din fibre de lînă sau lînă în amestec”. În acest an, a luat medalia de bronz la Salonul Internațional al Invențiilor.
• Partidul Național Țărănesc – Creștin Democrat este reprezentat în această cursă electorală de Vasile Botomei. Este de profesie jurist și are 38 de ani.
• Dorel Luchian este persoana desemnată de Partidul Muncitoresc Român să încerce să obțină fotoliul de primar al Bacăului. Născut în 1962, Dorel Luchian este de profesie inginer.
• Cea de a doua femeie înscrisă în această cursă electorală este Rodica Florea. Reprezentantă a Partidului Uniunii Naționale a Românilor, Rodica Florea este de profesie inginer aeronave.
• Ultimul care s-a înscris în această cursă electorală a fost reprezentantul Partidului Socialist Român, Mihăiță Postolache. Născut în anul 1957, Mihăiță Postolache este de profesie inginer. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns