Firmă intrată de cinci ani în faliment, cu bilanț contabil la Finanțe
• societatea Occident SRL din Podu Turcului, a lui Mircea Pătrașcanu, nu poate fi lichidată, deși este declarată, încă din 1999, în faliment • lichidatorul Antonia Duduman spune că nu a reușit niciodată să intre în sediul firmei, ca să poată începe să vîndă din bunuri • ea a sesizat organele de anchetă, însă cel care a făcut cercetările este șeful de post din Podu Turcului, finul lui Pătrășcanu • deși firma este declarată în faliment, ea produce fără probleme, ba chiar depune bilanț contabil la Finanțe • Mircea Pătrășcanu a condus campania PSD la Podu Turcului la alegerile din 2000
Un fapt incredibil se întîmplă de cinci ani încoace, iar autoritățile statului nu reacționează în nici un fel. Mircea Pătrășcanu, administratorul societății Occident SRL din Podu Turcului, se sustrage unor hotărîri judecătorești de lichidare a societății sale, fară ca autoritățile să facă vreun gest pentru intrarea în legalitate. În 1999, cînd judecătorii au decis ca firma omului de afaceri din Podu Turcului să intre în faliment, a fost numit lichidator Antonia Duduman. Ciudat, ea nu a reușit nici acum, după cinci ani, să intre în posesia arhivei societății și nici nu poate lichida bunurile acesteia, fiindcă nu este lăsată să intre în firmă.
Mircea Pătrășcanu este unul dintre potentații partidului de guvernămînt din zonă și a fost șeful campaniei electorale a PSD în Podu Turcului, la alegerile trecute. În plus, se zvonește că ar fi susținut tocmai de autoritățile plătite din banii noștri să vegheze la respectarea legii. Localnicii spun că procurorul care a fost desemnat să intrumenteze plîngerile înaintate de lichidator merge frecvent la pescuit cu Pătrșcanu și, mai mult decît atît, cercetarea penală a fost efectuată de nimeni altul decît de finul lui de cununie, care este șeful de post din localitate. Cum era și firesc, în asemenea situație, propunerea organelor de cercetare penală a fost aceea de neîncepere a urmăririi penale. Sfidarea a mers pînă acolo încît firmele lui Pătrășcanu își desfășoară activitatea în continuare, ba chiar depun bilanțul contabil la Finanțe, ca și cum nu s-ar fi întîmplat nimic, și acumulează de la an la an debite de sute de milioane de lei către bugetul statului.
Polițiștii nu se bagă
Firma lui Mircea Pătrășcanu a fost acționată în instanță de Bankoop, bancă de la care el, în calitate de administrator, luase un împrumut pe care nu l-a mai returnat. În timpul procesului, creditorii au ajuns la concluzia că firma nu se mai poate rederesa și au decis intrarea ei în faliment și lichidarea patrimoniului. Pentru ducerea la capăt a acestor decizii a fost desemnat lichidator Antonia Duduman, iar lui Pătrășcanu i s-a ridicat complet dreptul de administrare a firmei sale. Cu alte cuvinte, omul nu mai avea voie nici măcar să intre în incinta firmei sale fără acceptul lichidatorului desemnat de judecătorul sindic, darămite să mai ia decizii privind activitatea sau patrimoniul acesteia. Lichidatorul a încercat, așa cum era și normal, să intre mai întîi în posesia arhivei și a documentelor contabile, ca să facă un inventar. N-a reușit nici pînă în ziua de astăzi, iar Pătrășcanu și-a văzut în continuare de afaceri. „Nu numai că nu am reușit să obțin documentele firmei, dar nici nu pot valorifica bunurile de patrimoniu pe care am reușit, parțial, să le identific. De două ori am fost cu executorul judecătoresc să preiau bunurile de inventar și nu am reușit să intrăm în incinta firmei. Salariații lui Pătrășcanu ne-au interzis categoric acest lucru, patronul era plecat și nu a putut fi contactat în nici un fel.
A treia oară, după ce-am organizat licitație pentru cîteva din aceste bunuri, am fost la sediul firmei împreună cu executorul judecătoresc, șeful Finanțelor din localitate și doi polițiști. Ne-au întîmpinat vreo patru – cinci dulăi și am renunțat să mai intrăm în incintă, cînd lucrătorii de poliție ne-au spus că ei nu au voie să treacă dincolo de gardul firmei, pentru că încalcă proprietatea privată. Ca și cum nu pentru a ne ajuta să intrăm în incinta firmei veniseră cu noi. Așa că am renunțat, iar Pătrășcanu pur și simplu a ascuns toate bunurile de patrimoniu. Cumpărătorul care a cîștigat licitația și-a retras oferta, pentru că nu putea intra în posesia lor”, ne-a povestit lichidatorul.
Lupul pus paznic la oi
Lichidatorul a făcut plîngeri împotriva administratorului, care în raportul prezentat judecătorului sindic a arătat că nu-și poate îndeplini atribuțiile pentru că administratorul societății ignoră cu bună știință toate legile în domeniu. „Am formulat plîngere la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Podu Turcului pentru punerea în mișcare a acțiunii penale pentru săvîrșirea în concurs a următoarelor infracțiuni: refuz de predare a arhivei societății, împiedicare cu rea-credință a îndeplinirii sarcinilor conform legii, folosirea cu rea credință a bunurilor și creditului de care se bucura societatea, gestiune frauduloasă și nerespectarea hotărîrilor judecătorești. Deși de la data sesizărilor a trecut mai mult de un an, nici pînă acum nu am primit comunicarea cu privire la soluția pronunțată în dosarul aflat pe rolul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Bacău”, arăta lichidatorul în mai 2003.
Răspunsul de la Parchet i-a sosit după alte cîteva luni, prin care se lua decizia de neîncepere a urmăririi penale a lui Pătrășcanu pe motiv că plîngerea nu este întemeiată.
Lichidatorul a făcut altă plîngere împotriva acestei soluții prin care arăta destul de clar care sînt motivele pentru care nu s-a început utrmărirea penală: „Cunoscut fiind faptul că șeful biroului de poliție de la Podu Turcului, domnul Valerian Tufă, este finul învinuitului Mircea Pătrășcanu și ar putea fi interesat în soluționarea cauzei, am solicitat ca cercetarea penală să fie efectuată de organele de cercetare ale IJP Bacău, dar solicitarea noastră a fost ingnorată, nu se știe din ce motive”, arată Antonia Duduman. Cercetarea a fost efectuată tot de șeful poliției din localitate, fapt ce a detereminat-o pe Antonia să recuze poliția de la Podu Tucului ca organ de cercetare penală desemnat în acest dosar de Parchetul de pe lîngă Judecătoria din localitate. Parchetul de pe lîngă Tribunalul Bacău a luat în considerație cele relatate de lichidator și a decis, în septembrie 2003, reluarea urmăririi penale față de Mircea Pătrășcanu.
La începutul acestui an, la cinci ani după declanșarea procedurilor de faliment, lichidatorul încă mai aștepta un răspuns de la organele de cercetare penală. Care a venit abia zilele trecute. „Mi s-a comunicat de același Parchet de pe lîngă Judecătoria Podu Turcului că s-a dispus neînceperea urmăririi penale în dosar, întrucît nu se întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de care îl învinuiam în plîngere”, ne-a mai spus Duduman.
Patronul firmei Occident, de negăsit
Lichidatorul firmei Occident SRL spune că nici nu știe ce-ar trebui să mai facă și cui să se mai plîngă pentru a rezolva problema. Deocamdată, judecătorii au stabilit că administratorul Mircea Pătrășcanu trebuie să răspundă și cu averea sa personală pentru datoriile societății a căreia activitate a gestionat-o și i-au pus în vedere lichidatorului să scoată la vînzare locuința personală a lui Pătrășcanu. La fel ca și lichidatorul, executorul judecătoresc și alte organe ale legii, nici noi nu am reușit să-l contactăm pe Pătrășcanu. Oamenii pe care i-am întrebat de Pătrășcanu ne priveau ciudat. „O să-l căutați mult și bine. Ce, credeți că sînteți primii? Îi are la degetul cel mic pe procurori, iar cu cel care l-a cercetat pentru nu știu ce belele pe la Bacău se duce cel puțin de două ori pe săptămînă la pescuit. Pe ăsta vreți să-l prindeți dumneavoastră, că-și schimbă telefoanele cînd vrea și nu-i mai știe nici dracul numărul de telefon”, ne-a spus rîzînd un bărbat pe care l-am întîlnit în apropierea firmei lui Pătrășcanu.
Aici, activitatea era în toi. Și la bar, și la sediul societății unde fabrică pavimente și bolțari, clienții se rînduiau ori la o dușcă mică, ori pentru a achiziționa materiale de construcții. Dacă la bar vînzătoarea ne-a privit suspicioasă cînd ne-a văzut cu aparatul de fotografiat, la sediul firmei, situat chiar peste drum de bar, ne-au întîmpinat niște dulai în fața porților închise. Salariații erau ocupați, undeva în spatele clădirilor, cu încărcatul unui camion. Cîteva sute de metri mai încolo, la un alt punct de lucru, niște hale care după spusele oamenilor aparțin societății Agricola Internațional și care, la rîndul ei, încearcă să-l scoată din spații fără succes, sînt păzite de garduri metalice înalte de doi metri. Însoțiți de primarul din localitate, aflăm de la un paznic care s-a uitat pe o fantă îngustă din poartă la cel care a sunat, că patronul lui este plecat din localitate. De altfel, nici primarul Viorel Spulber nu a reșit să-l contacteze pe Pătrășcanu, deși se lăuda că are cel mai recent număr de mobil al lui. Toate numerele de telefon cu care figurează firma Occident SRL din Podu Turcului în cartea de telefon au fost realocate altor societăți. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns