O casă construită pe pămînt,visul oricărui băcăuan
• cum să reduceți costurile, de unde să faceți rost de materiale, zonele cele mai ieftine pentru construirea unei case
Fiecare om, mai ales cei care își întemeiază o familie, visează la un cămin cald. Cum la noi șansele tinerilor de a-și construi sau cumpăra o casă sînt reduse, puțini sînt aceia care se încumetă să obțină toate informațiile necesare pentru a-și cîntări posibilitățile. Orice familie, indiferent de starea materială pe care o are, poate găsi o soluție de viitor, citind cu atenție rîndurile care urmează. Cu eforturi mai mici sau mai mari, fiecare ar putea să obțină o locuință. În mod normal, există două posibilități de a avea o locuință proprietate personală: construirea sau cumpărarea unei case de pe piața imobiliară. Noi vă oferim toate informațiile necesare pentru construirea unei case: cum să reduceți costurile, de unde să faceți rost de materiale, zonele cele mai ieftine pentru construit.
Posibilități de a deveni proprietarul unei locuințe
Cum statul nu mai poate subvenționa și susține de la buget construirea de apartamente, iar obținerea unei locuințe sociale din partea municipalității este aproape imposibilă, cei care doresc să locuiască într-o casă personală au de ales între a-și cumpăra un teren și a-și construi o casă din banii proprii sau a se asocia cu încă trei – patru familii și, prin contribuția fiecăreia, să ridice un bloc. Construcția unei case cu patru-cinci camere poate reprezenta pentru un om de rînd o investiție suficient de mare pentru a-l îndatora pe viață. Cu un confort mediu, patru camere, o baie, un hol și o debara, o astfel de casă ar putea avea aproximativ 100 mp.
Cum ne decidem în ce zonă ne construim casa
Cei care aleg varianta construirii unei case trebuie, în primul rînd, să își analizeze posibilitățile financiare, după care trebuie să consulte oferta pieței referitoare la terenurile de construcție. Achiziționarea unui teren reprezintă un pas important în construirea unei case. Pentru unii, acest moment poate fi o barieră, în timp ce pentru alții terenul poate fi chiar punctul de pornire. Dacă dețineți în proprietate un teren intravilan, este mult mai ușor. În caz contrar, trebuie să vă orientați spre căutarea unui teren care să întrunească atît condițiile tehnice necesare, cerute de lege pentru autorizarea construcției, cît și pe cele financiare. Astfel, prețurile de vînzare a unui metru pătrat de teren construibil variază, în funcție de zona și de utilitățile pe care le oferă: apa, canalizare, gaz, curent. Neîncrezatori în stabilitatea monedei naționale, proprietarii de terenuri percep prețuri în valută. Astfel, un metru pătrat de teren poate ajunge de la doi dolari, în zonele periferice ale Bacăului, pînă la 60-70 de dolari, dacă nu și mai mult, în centrul orașului. Desigur, cei care doresc să își construiască o casa pot apela și la varianta cumpărării unui teren intravilan în localitățile limitrofe Bacăului, unde prețurile sînt mult mai mici, iar distanță față de oraș nu este mare.
De ce materiale avem nevoie și de unde le luăm
Odată rezolvată problema, proaspătul proprietar al terenului are de rezolvat o serie de probleme birocratice. Trebuie să găsească un arhitect autorizat care să întocmească proiectul casei, după care trebuie să apeleze la furnizorii de utilități (apă, gaz, energie electrică) pentru avizele de racordare a acestora. Înarmat cu acestea, se va prezenta la Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei, pentru aprobarea construcției. Aceste bariere depășite, nu vă mai rămîne altceva de făcut decît să începeți construirea propriu-zisă, care parcurge următoarele etape: realizarea unei fundații din beton, placă peste parter din beton (poate fi înlocuită cu pod de lemn), zidărie din cărămida de 30 cm grosime, învelitoare din tablă zincată plană de 0,5 mm, jgheaburi și burlane din tablă zincată de 0,5 mm – rotunde, pardoseli din beton, tencuieli interioare, zugrăveli simple cu lapte de var, tencuieli exterioare stropite cu praf de piatră, uși din cherestea de rășinoase simple, ferestre din cherestea. Așa cum observați, au fost avute în vedere doar materiale standard, care au prețurile cele mai mici, și nu materiale speciale, care ridică mult costurile de construcție. Toate aceste materiale de construcție pot fi găsite la orice angro de profil din Bacău. Materialele enumerate mai sus sînt necesare doar pentru ridicare casei și finisaj.
Cele mai ieftine materiale
La calcularea prețului trebuie avută în vedere valoarea pardoselilor care pot fi amplasate pe porțiunile pe care le dorește proprietarul. Astfel, pardoselile din mozaic turnat pe loc costă în jur de 200.000 lei/mp, pardoselile din parchet de fag, aproximativ 300.000 lei/mp, iar plăcile de gresie romînească ajung la 195.000 – 200.000 lei/mp. Aceste prețuri se numără printre cele mai scăzute de pe piața materialelor de construcții din Brașov. În cazul în care casa va avea subsol, proprietarul trebuie să se gîndească la dimensiunea acestuia, deoarece metrul pătrat construit oscilează în jurul sumei de două milioane de lei. Instalația sanitară și cea electrică vor costa 45 de milioane de lei. Fundația casei reprezintă în jur de 10% din costul total al casei. Pentru o casă numai cu parter, care are în total 100 metri pătrați, se folosesc aproximativ 20.000 de cărămizi la preț de furnizor cuprins între de 9.000 și 11.000 lei/bucata. Un calcul simplu ne arată că numai cărămizile vor costa în jur de 200 de milioane de lei.
Chirpici în loc de cărămizi
Chirpiciul, în general blamat pe piața constructorilor, rămîne însă o posibilitate demnă de luat în seamă, fiind suficient de numeroși specialiștii care îi dau credit. La țară, chirpiciul costă în jur de 3.000 4.000 de lei/buc., reducînd din start costurile de construcție cu cel puțin 50%. Tot secretul este cimentuirea temeinică a pereților din chirpici. Se spune că un strat de 10 cm de ciment pe exterior și altul tot de 10 cm pe interior asigură suficientă rezistență și izolare împotriva apei, aproape la fel ca și cărămizile. Pentru oamenii cu bani mai puțini, chirpicul reprezintă un material de construcție valabil. Cheltuielile totale, incluzînd prețul materialelor și al manoperei, se ridică la aproximativ cinci milioane de lei/mp, adica 500 de milioane de lei/100 mp, dacă nu și mai puțin în condiții de economii de material. Cei care se apucă singuri de lucru ar putea să consulte prețurile comercianților de la țară. Aproape în fiecare comună există cîte un angro unde materialele de construcție sînt cu 10-15% mai ieftine.
Casă construită în asociație de mai multe familii
O altă posibilitate de a avea o locuință, cu o investiție cît mai mică, este asocierea între mai multe familii, pentru construirea unei case comune. Numărul optim ar fi de patru -cinci familii. Pot face această alegere rude sau familii de prieteni foarte buni. O casă pentru patru familii ar putea fi compusă, în principal, din: șase dormitoare (dacă sînt și copii), una sau două sufragerii, o singură bucătărie, o baie cu cadă, două grupuri sanitare cu duș. Cele patru familii nu trebuie să mai investească pentru patru case, ci pentru una singură, cu mai multe camere. Economiile realizate sînt de ordinul sutelor de milioane. Dacă există, deja, un act de proprietate asupra terenului, astfel încît să nu se mai cheltuiască bani și pentru cumpărarea acestuia, iar o parte din lucrări sînt făcute în regie proprie, o casă așa cum este cea descrisă mai sus va costa cel mult un miliard de lei, fiecarei familii revenindu-i, astfel, o investiție de 250 de milioane de lei. Dacă fiecare familie și-ar face o casă pe cont propriu, i-ar trebui minimum 500-600 de milioane. Secretul constă în folosirea optimă a spațiilor comune: sufragerie, bucătărie, baie, holuri. Pentru o casă comună, se va cheltui pentru o singură instalație electrică, o singură centrală termică, un singur acoperiș, chiar și pentru o singură cameră de zi, iar lista ar putea continua pînă la cele mai mici amănunte.
Riscuri pe care un proprietar trebuie să le ia în calcul
În cazul în care apelează la o firmă specializată de construcție, totul este în regulă: proprietarul plătește, iar firma ii predă în timp de cîteva luni casa la cheie. Dacă se apelează la constructori amatori, sub formă de ”muncă la negru”, beneficiarul este predispus la o serie de riscuri. De exemplu, dacă are loc un cutremur și casa suferă o serie de avarii, nimeni nu poate fi tras la răspundere, atîta vreme cît nu s-a întocmit un act legal de execuție a construcției. De altfel, constructorul poate să devieze oricît de la proiectul inițial, pentru că știe că nu poate fi tras la răspundere. Sînt numeroase cazuri cînd constructorul și-a primit banii pentru o parte din lucrare și a plecat liniștit. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns