• Romeo Stavarache, actualul primar, spune că deși în fruntea clubului se află doar apropiații și rudele lui Sechelariu, municipalitatea a alimentat bugetul FCM Bacău cu peste 3 milioane de dolari • banii au fost obținuți de clubul de fotbal din spațiile pe care i le-a pus la dispoziție cu titlu gratuit Consiliul local • Stavarache spune că ar fi imoral ca Sechelariu să-și ia acum echipa și să plece • Chivorchian susține că totul s-a făcut legal și că și el își dorește ca echipa să nu se mute
Clubul de fotbal FCM Bacău, care a înghițit în ultimii cinci ani peste trei milioane de dolari din bugetul municipiului Bacău, este afacerea familiei Sechelariu. Afirmația îi aparține actualului primar de Bacău, Romeo Stavarache, care i-a invitat, pe 27 iulie, pe reprezentanții clubului de fotbal la discuții. Asta după ce Dumitru Sechelariu, fostul primar al orașului și președinte de onoare la FCM Bacău, a spus că va muta echipa de fotbal în alt oraș. „Am dorit să discutăm și să vedem în ce condiții echipa ar putea să rămînă a municipalității, să o ajutăm și financiar. Nu a venit nimeni la discuții cu noi și, deși am avut toată disponibilitatea, acum Dumitru Sechelariu a anunțat că vrea să mute echipa de la Bacău”, ne-a declarat Romeo Stavarache.
Potrivit actului adițional privind modificarea și completarea statutului Asociației „Fotbal Club Municipal Bacău”, fondatori și membri asociați ai clubului sînt doar membri ai familiei Sechelariu sau oameni foarte apropiați acesteia. Alături de Dumitru Sechelariu se mai regăsește fratele său, Sergiu Sechelariu, Laudeta Sechelariu, soția fostului primar, un văr al acestuia, Daniel Sechelariu, foștii viceprimari de Bacău Dragoș Benea și Laurian Lucaș, Adrian Grigore, directorul de la Selena, dar și de la fabrica Letea, ambele firme ale lui Dumitru Sechelariu, președintele FCM, Gheorghe Chivorchian, și directorul trustului de presă al lui Sechelariu, Tudorel Ion.
Chiar și așa, banii contribuabililor au continuat să alimenteze bugetul clubului, care a dat rezultate tot mai îndoielnice de la un sezon la altul. Încă din 1998, consiliul local a aprobat darea în folosință gratuită către FCM a unor terenuri comerciale din Piața Centrală a orașului, care au fost închiriate de FCM. „De la 26 noiembrie 1998, pînă la 26 noiembrie 2003, numai din închirieri, FCM a încasat 54,5 de miliarde de lei. În plus, consiliul local a suportat și cheltuielile legate de întreținerea stadionului, care era folosit de FCM. În total, către club au mers peste trei milioane de dolari. Băcăuanii au întreținut, din buzunarul lor, o afacere de familie”, a declarat primarul Stavarache.
Noul edil al Bacăului crede că afacerea a fost nu doar imorală, ci și ilegală. El spune că, potrivit Legii Administrației publice, un consiliul local nu poate dona către cineva folosirea unui spațiu, dacă nu este și acesta implicat în mod direct în respectiva activitate. „Consiliul local nu putea da, direct sau indirect, bani la FCM, decît dacă și-ar fi menținut calitatea de asociat la FCM Bacău. Odată ce a dispărut ca membru fondator sau asociat, nu mai putea fi alocat nici un leu. Eu nu vreau ca această ilegalitate să continue. Dorim să avem o echipă de fotbal, să o susținem, dar doar în condițiile legii: Consiliul Local Bacău să fie membru asociat la FCM”, spune Stavarache. De altfel, Consiliul local a avut mereu cîte o persoană mandatată să urmărească felul în care se gestionează banii la clubul de fotbal, dar acum Stavarache spune că nu vrea un om delegat la FCM, ci Consiliul local să devină membru.
Curtea de Conturi susține că nu este nici o problemă
Pe lîngă cele 55 de miliarde de lei, pe care FCM le-a obținut din spații comerciale donate, municipalitatea a suportat, cum spuneam, și întreținerea stadionului municipal, cu tot ce implică aceasta, inclusiv instalația de nocturnă. Numai în acest an, pentru întreținerea stadionului s-au cheltuit ceva peste cinci miliarde de lei, după cum au precizat reprezentanții primăriei. De altfel, această practică a intrat, în 1998, în atenția Camerei de Conturi Bacău, care a spus atunci că toți consilierii sînt buni de plată, pentru că nu aveau dreptul să aprobe cheltuielile cu întreținerea stadionului. Situația s-a comparat atunci cu cea a unui chiriaș care, pe lîngă că nu plătește chirie, proprietarul îi mai achită și căldura sau apa caldă.
Camera de Conturi din Bacău nu a constatat că ar fi ceva în neregulă în faptul că, deși Consiliul Local Bacău nu mai era membru în Asociația FCM, a continuat să finanțeze activitatea clubului de fotbal. Gheorghe Neicuțescu, directorul Camerei de Conturi Bacău, ne-a declarat că nu au fost probleme, atît timp cît „plata făcută de primărie a avut la bază un contract încheiat între FCM și Consiliul Local Bacău, prin care consiliul a aprobat plata inclusiv a utilităților”. Gheorghe Neicuțescu ne-a spus că, de altfel, în 2001, procesul intentat de camera de conturi consiliului local a fost cîștigat de consilieri și că, deci, a fost legal ca administrația locală să suporte și întreținerea stadionului. Gheorghe Neicuțescu nu ne-a putut însă lămuri dacă a fost legală finanțarea suportată de consiliul local, din iunie 2003, de cînd nu mai figurează printre membrii asociației. „Nu mă pot pronunța dacă este legal sau nu. Nu este treaba Curții de Conturi să verifice legalitatea, din momentul în care FCM a refăcut statutul. Atîta vreme cît există un contract încheiat între FCM și Consiliul Local, probabil că totul este legal”, ne-a declarat Gheorghe Neicuțescu.
Unii juriștii spun, însă, că ilegalitatea este mai mult decît flagrantă și că, într-adevăr, consiliul local nu mai putea cheltui pentru FCM nici un leu, din momentul în care și-a pierdut calitatea de membru în asociație. Cu toate aceastea, Camera de Conturi l-a descărcat de gestiune pe Dumitru Sechelariu. Așa că locuitorii orașului au continuat să sponsorizeze, fără ca nimeni să îi întrebe, fotbalul.
„Problemele se pot rezolva dacă discutăm”
Gheorghe Chivorchian, președintele FCM Bacău, și Flaviu Pop, vicepreședintele clubului băcăuande fobal, susțin că, de fapt, Stavarache a pus pe tapet ilegalități care n-ar exista. Chivorchian a recunoscut că statutul clubului a fost schimbat, dar că asta nu absolvă municipalitatea de prevederile contractului pe care l-a încheiat cu FCM în timpul mandatului lui Sechelariu, și care obligă administrația locală să suporte toate cheltuielile legate de apă, energie electrică, termică, gaze, etc. În plus, a mai spus Chivorchian, el nu a refuzat să se întîlnească cu Stavarache, fiindcă intenția lui este să rezolve problemele legate de club, și nu să le lase în voia sorții. „De fapt, știți cum a fost?! Am primit invitația abia pe 26, iar eu atunci aveam o întîlnire foarte importantă lgată de echipă. N-am putut s-ajung, dar am anunțat la primărie. Pe primar nu l-am găsit, iar pe secretarul Popa l-am rugat să vină el sau primarul Stavarache, fiindcă ne adunaserăm la club toți membrii Consiliului Director. Era o ocazie bună să rezolvăm lucrurile. N-au venit”, și-a spus varianta președintele FCM Bacău.
Deși nu ne-a răspuns tranșant dacă ar accepta ca municipalitatea băcăuană să devină membru asociat la club, președintele Chivorchian a insistat pe ideea că administrația locală are deja un consilier delegat la FCM Bacău. „Păi îl au pe consilierul Bogatu, cum nu au?! Și are un rol foarte important, vede toți banii pe care-i rulăm aici, cîți vin, unde se duc. Să ne amintim de cazul consilierului Iancu, care a dat în judecată clubul din cauza cheltuielilor de întreținere, proces pe care noi l-am cîștigat la Curtea supremă de Justiție”, a spus Chivorchian. Președintele a susținut că el ar vrea să se întîlnească cu Stavarache, să rezolve cumva toate problemele care au apărut, „fiindcă eu nu reau să fac polemică prin ziare. În plus, pentru mine fotbalul nu ar culoare politică. Cred că, de fapt, nu sînt probleme cu adeărat, ci doar trebuie să ne așezăm la masa negocierilor și să edem cum putem ajuta echipa”.
Cu cifre a venit în fața ziariștilor vicepreședintele Flaviu Pop. Acesta ne-a explicat că FCM achită lunar 420 de milioane de lei către municipalitate, însă banii sînt, de fapt, rate pentru spațiile din piață, pe care clubul de fotbal le-a cumpărat între timp. În baza cărei legi, nimeni nu și-a adus aminte ieri. Conform aceluiași Flaviu Pop, FCM ar mai fi investit circa 13 miliarde de lei în amenajarea celor 165 de module din Piața Centrală. Acestea au fost închiriate ulterior de club și, cum tot ei au explicat, a adus la FCM sume imense. Președintele Chivorchian chiar a admis că ar putea fi mai mult de trei milioane de dolari. (Nicoleta BICHESCU, Eduard ADAM, Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns