• primii spun că înființarea unei secții de chirurgie la Comănești nu se justifică • motivul este viitorul chirurg de la Comănești, doctorul Dumitru Ghiuș, care n-ar fi făcut decît două operații în ultimii ani, și atunci ca mîna a doua • Direcția de Sănătate le-a cerut doctorilor din Moinești să-i lase pe alții să-și dea cu părerea în acest caz
Spitalul din Comănești are, în sfîrșit, o secție de Chirurgie. Aceasta trebuia deschisă încă de prin luna mai, dar abia în iulie s-a întîmplat acest lucru. Cauza a fost medicul care ar urma să opereze aici. Doctorul Dumitru Ghiuș a fost desemnat de Direcția de Sănătate Publică să-și desfășoare activitatea în noua secție. Pentru aceasta, însă, îi trebuia acceptul Colegiului Medicilor. Numai că acest for s-a opus, pe motiv că Dumitru Ghiuș a fost plecat din țară, nu a profesat și nu a acumulat orele de educație medicală continuă pentru a primi dreptul de liberă practică.
Ca și cum toate aceste tergiversări nu erau suficiente, au intervenit și medicii de la Spitalul din Moinești. Aceștia au întocmit un memoriu pe care l-au înaintat la DSP Bacău. „Memoriul cuprinde atît opinia mea, ca vicepreședinte și responsabil de problemele profesionale al Colegiului Medicilor, cît și opinia medicilor din spitalul Moinești. Nu sîntem de acord cu numirea doctorului Ghiuș, care în șase ani și nouă luni a efectuat doar două operații, ca mîna a doua, într-o unitate medicală. Este părerea medicilor chirurgi, ortopezi și anesteziști din spitalul din Moinești, pentru că un compartiment de chirurgie nu se face cu o persoană, ci cu o echipă. O astfel de secție implică o echipă compusă din chirurg, anestezist, medic de terapie intensivă, platou de explorări paraclinice și cadre medicale”, ne-a declarat medicul Adrian Cotîrleț, directorul Spitalului din Moinești. Doctorii moineșteni mai spun că nu e vorba de teama de concurență, ci vor ca totul să fie legal. Petiția lor a ajuns la DSP Bacău, unde a fost discutată în cadrul Consiliului de Administrație. „Le-am răspuns că nu este de competența lor să se implice în politica de dezvoltare a spitalului din Comănești. Există un ordin aprobat de ministrul sănătății, prin care se aprobă înființarea celor 15 paturi de chirurgie. Medicul Dumitru Ghiuș a primit aprobarea de la Colegiul Național al Medicilor pentru încadrarea pe perioadă determinată. El va lucra timp de șase luni. Vineri vor apărea în revista Viața Medicală și posturile scoase la concurs pentru ceilalți medici”, ne-a declarat medicul Cornelia Cojocaru, director la DSP Bacău.
Noua secție de Chirurgie de la Comănești a plecat la drum cu 15 paturi. Pe parcurs, în funcție de solicitări, va fi mărit și numărul de paturi. Crearea secției de Chirurgie a fost cerută cu insistență de comunitatea locală. Consiliul local din Comănești a finanțat lucrarea cu 2,5 miliarde de lei, bani alocați pentru reabilitarea clădirii. Alte 20 de miliarde de lei, provenind de la rezerva de stat, au fost alocate pentru celelalte cheltuieli necesare bunei funcționări a secției. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns