• în școlile din județ mai sînt vacante 418 catedre, dintre care cele mai multe la română, limbi străine și religie
Peste patru sute de posturi de la școlile din județul Bacău au rămas neocupate inclusiv după cea de-a cincea etapă de repartizare computerizată a cadrelor didactice, desfășurată joia trecută. La începutul etapelor de repatizare a cadrelor didactice în județul Bacău erau libere nu mai puțin de 1.447 de posturi, din care doar 646 erau titularizabile. După patru etapre de repartizare computerizată, la care au avut dreptul să participe candidații care au fost la concurs, încă 902 catedre din școli au rămas libere. „După ședința publică de repartizare, la care au putut participa candidații suplinitori calificați și necalificați, în județul Bacău s-au ocupat doar 483 de catedre. Mai avem încă 418 posturi care și după cea de-a cintea etapă de repartizare au rămas neocupate”, ne-a declarat inspectorul adjunct Livia Sibișteanu, președinta Comisiei Județene de Mobilitate a Personalului Didactic.
Cele mai deficitare discipline sînt cele de limba și literatura română, limbi străine și religie. Ca în fiecare an, posturile din mediul rural, din cătune uitate de lume, unde se face greu navetă, nu au fost revendicate de nici un cadru didactic. Cu alte cuvinte, sute de elevi din localitățile îndepărtate, care trăiesc într-o sărăcie cruntă, nu vor avea niciodată șansa de a se ridica din mocirlă și a-și depăși condiția socială. Și asta pentru că prin școlile în care ei învață se vor perinda în fiecare an alți profesori, de cele mai multe ori suplinitori necalificați, care au terminat doar liceul, și ale căror cunoștințe sînt departe de cele ale dascălilor cu facultate. Mai grav este că pe copiii de la țară nu va avea cine să-i învețe nici măcar limba română.
Cît privește modalitatea de ocupare a celor peste 400 de catedre vacante, aceasta este deocamdată o necunoscută. Cert este că, pînă la 1 septembrie, Inspectoratul Școlar trebuie să găsească o soluție pentru a trimite la clasă sute de profesori care vor trebui să accepte să fie plătiți cu salarii de mizerie și să-și piardă cel puțin jumătate de zi pe navetă. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns