• această unitate a îngrijit mai mulți bolnavi decît cei „imaginați” de Casa de Asigurări • pentru serviciile medicale oferite în plus nu are nimeni de unde să scoată bani
Două spitale din județul nostru mai au bani de primit pentru serviciile medicale oferite pacienților pe parcursul anului trecut. Aceste unități au efectuat mai multe servicii decît le-a decontat Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) din Bacău prin contract. Acestea au rămas neplătite, deși spitalele au cheltuit cu pacienții internați medicamente și hrană. Casa de Sănătate mai trebuie să le dea celor patru spitale peste 30 de miliarde de lei. Cei mai mulți bani îi are de primit Spitalul Județean Bacău, care a intrat în anul 2004 cu un rest la plată de 25,8 miliarde de lei. Spitalul din Moinești mai are și el de primit 8,3 miliarde de lei de anul trecut. Pe listă au mai fost și Spitalul de Pediatrie și Spitalul din Onești, dar pentru că sumele au fost mai mici, acestea au și fost achitate.
Casa de Sănătate și-a propus să achite restanțele pentru toate spitalale, dar cum fondurile nu au fost suficiente și s-au încadrat exact în valoarea contractelor, nu s-au putut face plățile și pentru cele două unități. Nici rectificarea de buget mult așteptată nu s-a dovedit mai rodnică, pentru că banii alocați s-au acordat de la București strict pentru serviciile medicale oferite de spitale, așa că nu au mai rămas bani pentru cazurile rezolvate și neachitate de anul trecut. „Casa de Sănătate poate plăti numai ceea ce este prevăzut în contract. În situația în care spitalele au adresabilitate mai mare, atunci ei trebuie să facă liste de așteptare, pentru că nu toate cazurile sînt urgențe. Aceste depășiri vor fi achitate în măsura în care Ministerul de Finanțe deblochează bani pentru acest lucru. Noi plătim sumele prevăzute în contractul de anul acesta și sîntem la zi cu plata”, ne-a declarat Dan Stoica, director relații contractuale la CJAS Bacău.
Din raportările spitalelor, la primul semestru al acestui an se preconizează noi depășiri de contract. „Este posibil ca, la sfîrșitul anului, unele spitale să aibă depășiri față de contractul încheiat. Deocamdată, au depășit cu circa 5 miliarde de lei peste ceea ce au contractat”, a mai spus directorul Stoica. Cea mai mare depășire o are în prezent Spitalul Județean, care a depășit suma contractată la primul semestru cu 4 miliarde de lei. Unitatea a semnat contract pentru 143,4 miliarde de lei și a rezolvat cazuri de 147,7 miliarde de lei. Casa de Sănătate a decontat serviciile în suma prevăzută de contract.
Și spitalul din Buhuși a realizat mai mult, în condițiile în care unitatea medicală și-a mărit capacitatea. Contractul la semestrul întîi prevedea suma de 11,2 miliarde de lei, dar s-au efectuat deja servicii în valoare de 12,14 miliarde de lei. Depășiri de contract de ordinul zecilor de milioane de lei au și spitalele din Comănești și TBC din Bacău, dar există și unități finanțate prin sistemul Diagnosted Related Groups (DRG), adică în funcție de cazurile rezolvate, care au realizat sume sub contract. Spitalul din Onești a avut, pentru semestrul I al anului, un fond de 48,6 miliarde de lei, dar a realizat servicii medicale de 46,6 miliarde de lei, bani achitați în totalitate de CJAS Bacău. Și Moineștiul avea un fond de 32,4 miliarde și a realizat servicii de 32,2 miliarde de lei, dar această neacoperire a contractului a fost compensată de depășirile din secția de TBC. Toate unitățile medicale din județ și-au primit sumele prevăzute în contractul de finanțare la nivelul primului semestru, așa că nu au de ce să nu asigure condiții de spitalizare, tratamente și hrană sporite. Ele au o datorie curentă de 40 de miliarde de lei, dar sumele restante către furnizori se încadrează în termenul de plată prevăzut de lege. „Acești bani nu pot fi considerați o datorie. Sînt pe facturile acestui an, deci spitalele nu și-au depășit termenul legal de plată”, a precizat Dan Stoica.
Prima rectificare din acest an, prin care se spera să se achite din sumele realizate peste contractul de anul trecut, nu a adus vești bune pentru cele patru spitale. Banii veniți de la București au fost alocați strict pentru servicile medicale și cheltuielile de personal pentru acest an. Din suma de 22,3 miliarde de lei, mai bine de 20 de miliarde vor merge la Spitalul Județean, iar cele cîteva sute de milioane rămase se împart între celelalte unități spitalicești. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns