Pînă acum cîteva luni, meseria de confecționer îmbrăcăminte era una dintre cele mai căutate în județ. Acum, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) mai are în baza de date doar 13 posturi oferite șomerilor din oraș, față de 450 de solicitări existente la începutul lunii martie. Deși scăderea a fost treptată de la o lună la alta, diferența extrem de mare ar putea indica o stopare a investițiilor în domeniu.
Întrebat despre posibile explicații, Ion Barbu, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM), consideră că fenomenul ar avea legătură cu celebra de-acum întoarcere a „stranierilor”. „O variantă ar fi valul de emigrări pentru muncă antrenat de revenirea temporară în țară a băcăuanilor plecați deja de luni de zile în Italia. Deși mulți dintre emigranți n-o duc extraordinar acolo, cîștigurile le permit totuși să se întoarcă cu vreo mașină sau bani pentru un apartament. De aceea, multor băcăuani care au o calificare, eventual în confecții, li se pare că ar merita încercată și varianta italiană. Știu chiar un caz de la Sonoma, de unde vara trecută au plecat aproape 10% din angajați”, ne-a declarat șeful ITM Bacău. O altă explicație ne-a dat purtătorul de cuvînt AJOFM Claudiu Boangiu. „Într-adevăr, oferta respectivă este cea mai scăzută din ultimii ani. După cum se știe, firmele din industria confecțiilor folosesc contractul de lohn, adică plătesc angajaților manopera, în timp ce materia primă vine din Occident și revine acolo sub formă de exporturi. Or, interesele afaceriștilor din domeniu vor fi afectate de egalizarea salariilor prin integrarea în UE, ei îndreptîndu-și probabil privirea către est, spre Ucraina, Republica Moldova sau alte țări din fostul lagăr sovietic. Asta ar fi o variantă” ne-a declarat Boangiu.
Fără a o contrazice pe prima, cea de-a doua explicație ne-a fost confirmată în urma unei discuții cu un om de afaceri din confecții. Băcăuanul Vasile Pușcașu are aproape 30 de ani de experiență în domeniu, iar în urmă cu ceva timp și-a constituit, împreună cu un amic, propria afacere, o firmă cu o linie de producție și vreo 50 de angajați. „Afacerea noastră va fi cu siguranță afectată după 2007, deja întrevăd un oarecare declin. De altfel, știu un caz din Ungaria, unde un patron din confecții s-a apucat de altceva și a închis fabrica după introducerea monedei euro. Personal, nu știu ce voi face. Fabricile mari pot eventual să se extindă către est, am auzit că Sonoma deja testează terenul în Republica Moldova, unde a dus vreo două linii de producție și a-nceput calificări de personal”, este de părere Vasile Pușcașu. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns