Autoritățile administrației publice locale au obligația, prevăzută de legislația în vigoare, de a asigura elaborarea planului urbanistic general al unității administrativ teritoriale.
În lipsa acestui tip de documentație de urbanism, aprobată în condițiile legii, este interzisă atât emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire de către autoritățile locale, cât și realizarea oricăror investiții publice sau private.
În perioada 2002-2004 au fost sprijinite financiar cu fonduri de la bugetul de stat, în completarea surselor proprii, un număr de 63 de consilii locale comunale, care au procedat la contractarea actualizării Planurilor Urbanistice Generale, aflate în prezent în proces de avizare/aprobare.
Întrucât documentațiile de urbanism pentru 16 comune au rămas necontractate, s-a propus ca suma de 300 de milioane de lei alocată de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și turismului, să fie repartizată acestora proporțional cu contribuția proprie în buget a unor sume cu această destinație. Ca o măsură suplimentară, trebuie în același timp să se țină cont de indicatori precum suprafața administrativă, suprafața din intravilan și populație. Astfel, localitățile Ardeoani, Asău, Căiuți, Dofteana, Filipești, Ghimeș Făget, Livezi, Motoșeni, Parava, Pârgărești, Podu Turcului, Tamași și Sascut vor primi sume cuprinse între 16-32 de milioane de lei, reprezentând subvenții pentru anul în curs.
Ca o mențiune, în prezent, în județul Bacău trebuie reactualizate Planurile Urbanistice generale și regulamentele locale de Urbanism pentru municipiul Bacău și pentru orașele Comănești și Dărmănești.
Lasă un răspuns