• licitația s-a desfășurat într-o taină așa de mare, că nici Primăria din Tîrgu Ocna nu a știut despre ea • toată afacerea a fost tranșată cu ajutorul unui executor judectoresc, altul decît cel numit în primăvară pentru același lucru • imobillele naționalizate, depuse drept gaj de SC Edilitar Tîrgu Ocna pentru petrolul cumprat de Iacobov de la SNP Petrom, au fost achiziționate de o societate necunoscută • de fapt, administratorul acesteia este nimeni altul decît directorul tehnic de la Edilitar Tîrgu Ocna
SNP Petrom a executat o parte din garanțiile pe care le deținea asupra Rafinăriei Dărmănești. Mai precis, 24 de imobile, multe dintre ele imobile naționalizate, a căror valoare a fost cifrată la un preț de pornire a licitației de aproape șase miliarde de lei. Scandalul iscat în jurul acestei afaceri cu privire la dreptul de proprietate asupra imobilelor, dar și a unei suprafețe de teren de aproape 30.000 de metri pătrați, încă nu a fost lămurit. În vreme ce primarul orașului Tîrgu Ocna susține și acum că terenul nu putea fi vîndut întrucît acesta aparținea domeniului public al localității, executorul judecătoresc, fără a ține seama de acest lucru, a vîndut imobilele și terenul conform unui proces verbal de adjudecare, pe data de 16 iunie. Toată tranzacția s-a desfășurat într-o tăcere mai mult decît suspectă, atîta vreme cît primăria, cea care a cerut suspendarea executării, nu a știut nici de schimbarea executorului judecătoresc în acest caz și nici de organizarea licitației. Ca să se iște și mai multe semne de întrebare asupra modului în care s-a organizat această licitație, cumpărătorul nu este nimeni altcineva decît o societate al cărei administrator este Cezar Doltu, directorul tehnic de la Edilitar Tîrgu Ocna, adică exact societatea care depusese aceste bunuri drept gaj. Acesta a cumpărat toate aceste bunuri contra sumei de 6,2 miliarde de lei.
Executarea s-a făcut pe furiș
Scandalul despre casele naționalizate care au fost puse gaj pentru afacerile cu petrol ale lui Corneliu Iacobov, fostul patron al Rafinăriei Dărmănești, a început prin luna martie a acestui an, cînd SNP Petrom, societatea care avea drept de gaj asupra a 24 de imobile și a terenului pe care au fost construite în Tîrgu Ocna, a decis să treacă la executarea gajurilor. Evaluate conform contractelor de gaj la peste 26 de miliarde de lei, bunurile s-au dovedit a fi de fapt niște dărîmături, iar din evaluarea efectuată în vederea vînzării lor rezultată că ele nu fac mai mult de șapte miliarde de lei. Încă nu se știe care dintre evaluatori a avut în acest caz dreptate: cel care a făcut evaluarea la momentul gajării și acum au fost subevaluate bunurile pentru a putea fi vîndute cui trebuie, sau atunci cînd s-a încheiat contractul de gaj și evaluatorul a „umflat” costul gajurilor pentru ca rafinăria să acopere din valoarea gajurilor prețul petrolului obținut de la SNP. Cert este că ambele variante sînt la fel de credibile. Imediat după izbucnirea scandalului, Primăria Tîrgu Ocna a notificat SNP Petrom și a avertizat-o că terenurile de sub imobile nu pot face obiectul licitației, întrucît nu-i aparține SC Edilitar, ci „reprezintă, conform legilor în vigoare, aport în natură la patrimoniul orașului”. Aceeași notificare a fost trimisă și executorului judecătoresc Eugen Bindileu, cel care se ocupa de executare la acel moment. Documentul remis de primăria Tîrgu Ocna a avut efectele scontate doar pe moment. Pe furiș, cu cît mai puțină vîlvă, Eugen Bindileu, executorul judecătoresc, a fost dezinvestit din acest dosar, iar executarea a fost încredințată de SNP Petrom unui alt executor judecătoresc, Valentin Popa. Acesta, dar și SNP Petrom, fără să mai țină cont de opoziția primăriei din Tîrgu Ocna, a organizat repede o licitație și a vîndut bunurile gajate. „Nu știu unde a făcut publicația de vînzare, nu știu cine a participat la licitație, cert este că deși consiliul local al comunei m-a mandatat să particip la licitație pentru a cumpăra imobilele din centrul orașului ca să le demolăm și să refacem centrul civic al orașului, nu am știut cînd s-a organizat licitația. Ne-am trezit doar că imobilele au fost vîndute societății Trioprod SRL din Tîrgu Ocna, la un loc cu terenurile, care repet nu aparțin SC Edilitar, ci primăriei”, ne-a spus Ștefan Șilochi, primarul orașului Tîrgu Ocna.
Cît teren s-a vîndut de fapt?
Primarul susține că modul în care s-a efectuat această vînzare este scandalos. Nu numai că au fost vîndute la o executare silită a unei societăți private niște terenuri care aparțin locuitorilor orașului Tîrgu Ocna, dar suprafața vîndută este mult mai mare decît reiese din acte. La un calcul sumar, suprafața adjudecată de Trioprod ajunge la aproape 30.000 de metri pătrați. Modul în care au făcut socoteala cei care au scos la vînzare aceste bunuri sfidează orice logică. Cele 24 de imobile sînt amplasate pe suprafețe cuprinse între cîțiva zeci de metri și, cel mai mult, 391 de metri pătrați. Adunate toate la un loc, aceste suprafețe nu dau mai mult de vreo 3.000 de metri pătrați. Cu toate acestea, la începutul procesului verbal de adjudecare se vorbește de 24 de imobile situate pe un teren în suprafață totală de 11.191 de metri pătrați. Nimeni n-a putut să ne spună de unde a rezultat diferența de peste 8.000 de metri pătrați. Se pare că învălmășeala în privința suprafețelor reale de teren este făcută voit, atîta vreme cît, la poziția 12, regăsim un „imobil, situat în intravilanul orașului Tîrgu Ocna, format din 23 de corpuri de clădire în suprafață totală de 21.878 de metri pătrați”. Suprafață care iar dă peste cap toate calculele. Primarul orașului Tîrgu Ocna demonstrează că, oricum ai socoti, tot nu iese suprafața trecută în procesul verbal de licitație. „Nici acum nu știu cît teren s-a vîndut de fapt. Ce-i cu acest teren de 21.000 de metri pătrați? Dacă intră în calcul, atunci este evident că cifra totală de 11.000 de metri pătrați pe care spun ei că se află amplasate imobilele nu este cea corectă, dacă nu intră în calcul, iar nu este corectă. Ceea ce mă nemulțumește profund este faptul că la începutul anului eu am notificat SNP Petrom să suspende execuția, întrucît terenul de sub imobile nu este al societății executate, ci al consiliului local. Iar ei au făcut totul pe tăcute și au vîndut. Să vedem cum vor scoate acum căciula cu terenul, pentru că nu am de gînd să stau cu mîinile în sîn”, amenință primarul.
Executorul și cumpărătorul, plecați în concediu exact în aceeași perioadă
Am încercat să stăm de vorbă cu proaspătul prorietar al imobilelor și terenului atît de controversate, Cezar Doltu, administratorul societății Trioprod SRL. Totă lumea ne-a îndrumat către societatea Edilitar, cea care fusese executată, acolo unde Cezar Doltu este director tehnic. Fără să spunem care este scopul vizitei noastre, am întrebat funcționarii de la Edilitar cum putem da de directorul tehnic. „Este plecat în concediu. Nu vă putem da nici un număr de mobil, pentru că nu aveți ce face cu el. Domnul director este plecat peste hotare de pe 3 august și se întoarce pe 3 septembrie, iar mobilul l-a lăsat acasă. Reveniți atunci”, ne-au spus, amabili, funcționarii. Același scenariu s-a repetat, la indigo, la sediul biroului executorului judecătoresc Valentin Popa din Onești. Aici am găsit doi bătrînei care, crezînd că avem treabă cu executorul în privința vreunei hotărîri judecătorești, ne-au spus că îl vom găsi pe Valentin Popa după 3 septembrie. „Vă dau degeaba numărul de mobil, că răspunde robotul de la firmă. Este plecat departe, nu-i în țară. A plecat la începutul lui august și se întoarce pe trei septembrie în țară. Reveniți după această dată”, ne-a spus domnul, la fel de amabil ca și colegii directorului de la Edilitar.
Cert este că cele 24 de imobile, dintre care șase sînt naționalizate și cîteva dintre ele fac obiectul cererilor de retrocedare, au fost vîndute. Tot la fel și terenul despre care primăria suține că este al comunității. Bunurile au fost depuse drept gaj de societatea Edilitar, al cărei patron este nimeni altul decît Ion Vrînceanu, unul dintre cei mai apropiați parteneri de afaceri ai lui Corneliu Iacobov. Din toate datele pe care le deținem pînă acum, casele și terenurile au ajuns la un subordonat al lui Ion Vrînceanu, directorul tehnic de la Edilitar, care, întîmplător sau nu, are și un srl micuț, pe numele căruia a adjudecat bunurile care i-au aparținut societății la care este angajat. Aceste bunuri au fost girate de Vrînceanu pentru petrolul „cumpărat” de Iacobov de la SNP Petrom în perioada 1999 – 2000, petrol care nu a fost achitat decît într-o măsură infimă. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns