• membrii Consiliului Superior al Magistraturii au decis cu majoritate de voturi revocarea din funcția de președinte al Tribunalului Bacău a judecătorului Dumitru Pocovnicu • de ieri, fostul președinte este judecător la instituția în fruntea căreia s-a aflat în ultimii ani • ministrul justiției a declarat după ședința CSM că se va spune în discuție și o eventuală excludere din magistratură a judecătorului băcăuan
Judecătorul Dumitru Pocovnicu, președintele Tribunalului Bacău, a fost demis ieri din funcția de președinte al Tribunalului Bacău, în urma unei audieri la Consiliul Superior al Magistraturii, care a durat mai bine de două ore. Prezent la întrunirea de ieri, fostul președinte al Tribunalului Bacău a invocat în apărarea sa vicii de procedură și a negat toate acuzele care i-au fost aduse în rapoartele prezentate de inspectorii Ministerului Justiției și cei ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Membrii CSM au votat cu 14 voturi din 15 pentru propunerea de revocare a președintelui Tribunalului Bacău, propunere înaintată de Cristian Diaconescu, ministrul justiției. Decizia de revocare din funcție a lui Dumitru Pocovnicu a fost luată după ce aceeași propunere a fost pusă pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a CSM, care a avut loc săpămîna trecută. Cu acea ocazie, discuția în privința magistratului băcăuan a fost amînată pe motiv că Dumitru Pocovnicu, fiind plecat în concediu, nu a putut fi contactat pentru a fi prezent la întrunirea CSM.
În timpul ședinței de ieri, ședință care a fost înregistrată de televiziunile centrale, Dumitru Pocovnicu a negat toate acuzele care i-au fost aduse nu numai în articolele de presă, ci și în cele rezultate în urma discuțiilor purtate între inspectorii CSM cu judecătorii din subordinea sa. Imediat după votul membrilor CSM în favoarea propunerii de revocare din funcție a președintelui Tribunalului Bacău, Cristian Diaconescu, ministrul justiției, a declarat că nu intenționează să se limiteze doar la această decizie administrativă. „Domnul ministru a declarat adineauri agenției de știri Mediafax că nu este exclusă nici exercitarea unei sancțiuni disciplinare în vederea excluderii acestuia din magistratură”, ne-a declarat Alina Tonigaru, purtător de cuvînt la Ministerul Justiției.
Două rînduri de controale
Judecătorul Dumitru Pocovnicu a intrat în atenția inspectorilor de la Ministerul Justiției după ce în Ziarul de Bacău au fost trase semnale de alarmă cu privire la modul de cheltuire a banilor publici în investiția de la noul sediu al Tribunalului Bacău. Investiția, care ar fi trebuit finalizată în cursul anului 1999, sau cel mai tîrziu în 2000, contra sumei de 13 miliarde de lei, nu o fost dată în folosință nici pînă astăzi, iar valaorea devizului a ajuns la 91 de miliarde de lei. Lucrarea a fost adjudecată de societatea Conimpuls, firmă care la vremea adjudecării lucrării îi aparținea fostului secretar de stat Sergiu Sechelariu. Acesta s-a retras din structura acționariatului după ce a devenit secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Contrucției și Turismului, funcție incompatibilă cu statutul de acționar la o firmă. În plus, Ziarul de Bacău a intrat în posesia unor documente care pun la îndoială realitatea lucrărilor de manoperă efectuate la noul sediu al Tribunalului. Asta în condițiile în care pentru lucrări de „picturi frescă”, pe care cei foarte puțini care au apucat să le vadă le-au apreciat ca fiind doar niște autocolante, s-au alocat 3,1 miliarde de lei. De asemenea, pentru ușile de la celulele deținuților, amenajate la subsolul imobilului, devizul de lucrări prevedea sume de peste 500 de milioane de lei. Tot cu semn de întrebare sînt și investițiile privind sistemul audio-video, ultraperformant, care ar fi permis chiar vizualizarea documentelor justițiabililor sau interceptarea convorbirilor care s-ar fi purtat în aproape orice colț al Tribunalului. Acesta a și fost motivul pentru care ministrul Justției, Cristian Diaconescu, a anunțat într-o primă fază că investiția de la Bacău va fi supusă unei verificări. A mai urmat apoi controlul dicatat de Consiliul Superior al Magistraturii, singura instituție care are atribuții de promovare, transferare și sancționare a judecătorilor din România. Controlul inițiat de CSM a fost anunțat de judecătorul Dan Lupașcu, secretarul general al acestei instituții, după ce mai bine de jumătate dintre judecători l-au acuzat pe Dumitru Pocovnicu de imixtiune în soluționarea dosarelor aflate pe rol. De asemenea, ei l-au mai acuzat și de întreținerea unei atmosfere tensionate în instanță, deoarece își desfășurau activitatea într-un climat plin de amenințări cu repercusiuni penale și administrative pentru greșeli închipuite sau chiar înscenate, în cazul în care ar fi îndrăznit să reclame sau să cîrtească în vreun fel împtriva deciziilor sale de pe plan administrativ sau profesional. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns