Obligațiile agenților economici din sectorul minier, datorate și neachitate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetului Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate și bugetului asigurărilor pentru șomaj au fost scutite de la plată inclusiv pentru luna mai din acest an. Măsura se aplică și exploatărilor miniere din cadrul Societății Naționale a Cărbunelui Ploiești, din care face parte și Exploatarea Minieră Comănești. Astfel, SNC Ploiești a fost iertată de datorii în valoare de 17,2 miliarde de lei. De asemenea, obligațiile acelorași agenți economici către bugetul de stat și celelalte bugete de asigurări sociale de sănătate sau de șomaj pentru semestrul întîi al acestui an au fost anulate (inclusiv accesoriile aferente acestora). La societatea de care aparțin și minele din Comănești, acestea au ajuns la 133,3 miliarde de lei. Agenții economici pentru care se aplică aceste măsuri se află în restructurare și, conform legii, beneficiază de scutiri la plată pentru impozite, taxe, contribuții și alte venituri ale bugetului de stat și bugetele pentru asigurările sociale de sănătate și șomaj.
Anterior acestui ordin al Ministerului Economiei și Ministerului Finanțelor, obligațiile întreprinderilor miniere la bugetul de stat și la bugetul asigurărilor sociale pentru lunile aprilie și mai au mai fost scutite odată la plată printr-un ordin al Ministerului Economiei. În dreptul societăților din SNC Ploiești figura, atunci, pentru luna aprilie, suma de 20,6 miliarde de lei, iar pentru luna mai suma de 21,8 miliarde de lei. Datoriile pentru această categorie de asigurări sociale vor fi mai mici în viitorul apropiat, pentru că programul de restructurare a sectorului minier prevede în continuare reducerea numărului de salariați, numai pentru Societatea Națională a Cărbunelui fiind vizate circa 1.250 de persoane.
Minele din Comănești au început procesul de restructurare în 1997, cînd acesta a afectat, în primul val de concedieri, circa 1.200 de mineri. Ei au primit salarii compensatorii, iar o parte au putut să se reîncadreze în societățile create pentru închiderea minelor în care exploatarea cărbunelui a fost oprită. Zona Comănești are orizonturi de exploatare minieră extrem de dificile, datorită straturilor foarte înguste de cărbune. Zona a fost declarată ca defavorizată, iar investitorii de aici au primit facilități pentru pornirea sau dezvoltarea afacerilor. În ultimii ani, șomajul în zonă a scăzut, rata șomajului fiind acum de doar 3,8% – sub media pe țară, dar peste media pe județ. (Petru DONE)
Lasă un răspuns