• locuitorii din două sate de pe raza comunei Colonești nu au primit nici un capăt de ață • primarul acuză Prefectura și Consiliul Județean că nu au ajutat comuna cu nimic • cei de la prefectură spun că autoritățile locale sînt pasive
Ploile torențiale însoțite de vînturi puternice de la sfîrșitul săptămînii trecute au făcut ravagii în partea de nord-est a județului Bacău. Dacă în Izvoru Berheciului s-au produs cele mai însemnate pagube, concretizate prin sute de case inundate și cu acoperișurile smulse, linii telefonice și electrice secerate de copacii căzuți, sute de hectare de culturi distruse, nici zonele din jur nu au fost ocolite de puterea distrugătoare a naturii. Două sate din comuna Colonești – Satu Nou și Valea Mare – au fost și ele grav afectate de furtuni. Dar, spre deosebire de Izvoru Berheciului, care a intrat imediat în atenția presei și a autorităților, satele din Colonești nu au primit încă nici un ajutor.
Conform declarațiilor lui Valentin Mârzac, primarul comunei, „cele două sate au fost foarte tare afectate. Aici trăiesc în jur de 200 de familii și au foarte mulți copii mici. Oamenii nu mai au acoperișuri deasupra capului, dorm pe unde pot, nu știu ce să le mai dea de mîncare copiilor”. În cîteva minute, furtuna a dat complet peste cap viețile oamenilor: satele au stat în beznă o perioadă îndelungată de timp, gheața a spart geamurile și acoperișurile caselor și a pus la pămînt toate culturile. În total, au fost avariate 301 case și 169 anexe gospodărești, și peste 500 de persoane s-au declarat afectate de grindina nimicitoare. „Din porumb nu mai a mai rămas decît coceanul. Parcă trecuse cu coasa peste el”, își amintește Smaranda Vînău, secretarul comunei Colonești.
Comisia locală de apărare împotriva dezastrelor s-a deplasat imediat la fața locului. Oamenii s-au ajutat între ei, au fost constatate și totalizate pagubele. „Ne-am adresat Prefecturii și Consiliului Județean. Au venit, într-adevăr, cei de la județ la fața locului, chiar și domnul prefect Mardare, și au constatat care sînt pagubele, însă noi, pînă la ora asta, nu am primit nici un ajutor. Nimic: nici bani, nici materiale de construcție. Dacă nu vom primi ajutor, nu știu cum ne vom descurca” s-a plîns primarul.
Contactat telefonic, secretarul general al Prefecturii, Gheorghe Hură, s-a arătat nemulțumit de pasivitatea autorităților locale. „A fost stabilit necesarul de alimente de primă necesitate și de materiale de construcție, sub formă de coli de azbociment și de sticlă pentru geamuri. În ședința de guvern de joi se va decide cît din necesar va putea fi asigurat. Însă oamenii de acolo și în special autoritățile locale trebuie să se ajute și singuri, nu trebuie numai să stea și să aștepte ajutor de la județ”, ne-a declarat Gheorghe Hură.
În timpul scurt care mai rămîne pînă la venirea frigului, sătenii ar trebui să își pună pe picioare gospodăriile. Unii dintre ei au și început să reconstruiască. „Cei care au putut au împrumutat geamuri, coli de tablă sau de azbest de la rude, de la vecini. Se mai ajută cu dormitul, cu mîncatul. Dar sînt unii așa de săraci, că nu au nici după ce bea apă, darămite să își mai facă și case”, a spus secretarul comunei Colonești. Dacă acum vremea este încă blîndă, apropierea iernii le dă fiori localnicilor. Prinși între pasivitatea primăriei și întîrzierea autorităților centrale, oamenii din Satu Nou și Valea Mare ar putea să ajungă în iarnă fără case. (Codruța VRABIE)
Lasă un răspuns