Ministerul Agriculturii a aprobat calitatea standard a sfeclei de zahăr pentru producția anului agricol 2004 – 2005. Astfel, calitatea tip a acestui produs agricol are două coordonate: sfecla să fie sănătoasă și de calitate comercială și să aibă un conținut de zahăr de 15% în punctul de recepție. Recepția și plata sfeclei de zahăr din recolta anului 2005 se fac în funcție de conținutul în zahăr, pornindu-se de la calitatea-tip. Culturile de sfeclă de zahăr nu mai sînt preferatele agricultorilor în ultimii ani, deși statul și fabricile de zahăr au promis an de an subvenții și plăți tentante. Dacă subvențiile de la stat au venit, agricultorii au reclamat permanent că acestea ar trebui să fie mai mari și date la momente oportune, iar pentru fabricile de zahăr că nu și-au ținut promisiunile inițiale asumate, de altfel, prin contracte ferme. Județul Bacău a rămas oarecum izolat din punctul de vedere al procesatorilor de sfeclă de zahăr, după ce și fabrica Danubiana din Roman a renunțat la centrele de cultură a sfeclei de zahăr teritoriale și a trecut masiv pe prelucrarea zahărului brut din import. Unul dintre aceste centre se afla în Bacău, pentru județele Bacău, Vrancea și Brăila. (Petru DONE)
Lasă un răspuns