• Manole Chiriac și Virginia Ionaș, liderii celor două sindicate din învățămîntul preuniversitar băcăuan, se acuză reciproc de trădare la negocierea majorării salariilor dascălilor
Șefii celor două sindicate din învățămînt din județul Bacău se acuză reciproc de trădare în cazul negocierilor care au avut loc recent la nivel național. Prezenți vineri la întîlnirea trimestrială a inspectorilor școlari cu directorii unităților de învățămînt din județ, Manole Chiriac, președintele Sindicatului Liber al Învățămîntului (SLI) Bacău, afiliat la FSLI, și Virginia Ionaș, președinte Federației Educației Naționale (FEN), afiliată la federația cu același nume, au avut poziții total diferite în legătură cu finalul negocierilor care vizau creșterile salariale din învățămînt. „Creșterea reală a salariilor este de 11 procente față de lefurile actuale. Noi nu putem fi de acord cu acest procent și am refuzat să semnăm protocolul cu ministerul. Vom lupta mai departe și nu cedăm, dacă salariile nu vor fi majorate cu cel puțin 40 la sută. Nu vom face ca alte federații, care au încheiat tratativele, lăsîndu-se amăgite cu cît le-a promis Guvenul”, a spus Manole Chiriac, președintele Sindicalului Liber al Învățămîntului Bacău. Liderul sindicaliștilor a mai spus că federația pe care o reprezintă la nivel local este cea mai puternică din tot învățămîntul românesc, de vreme ce numără peste 165.000 de membri, iar la nivel local sînt înregistrați cel puțin 9.000 de sindicaliști.
De partea cealaltă, Virginia Ionaș, președinte al unui sindicat care în Bacău numără pînă în 500 de sindicaliști din zona Tîrgu Ocna, îi acuză pe reprezentanții FSLI că au trădat în momentul în care s-a pus problema încheierii protocolului. „Creșterea salarială este de 27 de procente față de salariile actuale. Toți reprezentanții sindicatelor prezenți la negocieri au fost de acord cu semnarea protocolului. În momentul în care s-a pus problema semnării, FSLI a trădat. S-au retras și au motivat că trebuie să consulte liderii din teritoriu”, și-a expus punctul de vedere Virginia Ionaș. Deși reprezintă, cel puțin teoretic, patronatul și ar fi trebuit să fie de acord cu sindicaliștii care au semnat protocolul cu Ministerul Educației și Cercetării, directorii școlilor din județ au dezaprobat categoric discursul sindicalistei. Ea nu a putut convinge pe nimeni, nici măcar pe directori, că procentul de 27 la sută este suficient pentru cadrele didactice care iau, în medie, salarii de 4-5 milioane de lei. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns