• Direcția Muncii poate cere carnete de muncă de la București pentru firmele care își țin singure evidența, în timp ce ITM face același lucru pentru firmele a căror evidență o ține • paradoxal, evidențele celor două instituții nu seamănă
Patronii din județul nostru au nevoie de peste 15.000 carnete de muncă. La sfîrșitul lunii octombrie, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău s-a făcut un necesar al carnetelor de muncă pe anul acesta și pe cel viitor și s-a ajuns la concluzia că ar trebui peste 16.000 de cărți de muncă. „La sfîrșitul lunii octombrie aveam nevoie de carnete de muncă pentru 9.249 de angajați. Aceștia au contract individual de muncă încheiat și semnat la Camera de Muncă, dar nu au carnetul de muncă în care se operează vechimea. Pînă la sfîrșitul anului viitor cred că vom avea nevoie peste 16.000 de carnete de muncă și asta numai la agenții economici pentru care ținem noi evidența. La aceștia se adaugă și cei care au primit autorizația să își țină cărțile de muncă la sediul lor”, ne-a declarat Ion Barbu, inspector șef la ITM Bacău.
Lipsa acută de cărți de muncă s-a simțit prima dată serios la sfîrșitul lunii august. Pînă atunci, media lunară înregistrată la Camera de Muncă era de circa 200 de noi contracte încheiate, dar, din august, s-a ajuns la 600 de contracte noi. „La sfîrșitul lunii august au început să fie angajați absolvenții promoției acestui an și de aceea a crescut spectaculos nevoia de cărți de muncă”, ne-a mai spus inspectorul șef de la ITM Bacău.
Evidențele carnetelor de muncă eliberate de ITM și Direcția Muncii ar trebui să corespundă pînă la ultimul carnet de muncă eliberat. Paradoxal, la noi în județ nu este așa. Șefii celor două instituții spun că lucrurile sînt de neînțeles, dar pe de altă parte adaugă și că, din punctul lor de vedere, nu s-au făcut greșeli. Pentru a lămuri situația, vor fi cerute de la București, de la ministerul de profil, numărul de carnete de muncă solicitate cu cele ajunse în teritoriu. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns