• de săptămîna viitoare, 49 de societăți băcăuane care au datorii mai mari de un miliard de lei la fondul pentru sănătate nu mai au dreptul la eșalonări ale datoriilor și scutiri de penalități • Casa de Asigurări de Sănătate și-a pierdut dreptul de a-i urmări și executa pe marii datornici • marile datorii la Sănătate trec în sarcina Agenției de Valorificare a Activelor Bancare
Începînd de luni, 49 de dosare ale unor societăți de stat și private din județul Bacău care se află în topul datornicilor la fondul de sănătate vor lua calea Bucureștiului. Dosarele conținînd detalii asupra datoriei acumulate prin neplata asigurărilor de sănătate și prin acumularea de întîrzieri și penalități la plată vor fi transferate Agenției de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Decizia de schimbare a instituției care are dreptul să recupereze de acum încolo datoriile a fost luat după ce casele de asigurări de sănătate au fost declarate drept ineficiente la capitolul recuperări debite. Numai în județul Bacău, Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) avea de recuperat de la datornici, la sfîrșitul lunii septembrie, aproape 1.000 de miliarde de lei. Aproximativ 80% din datoria înregistrată de agenții economici debitori este acumulată de firmele cu restanțe mai mari de un miliard de lei. „Marii debitori care la data de 30 iunie aveau datorii mai mari de un miliard de lei și care nu beneficiază de eșalonare la plată vor trece sub urmărirea AVAB. Odată cesionate datoriile către Agenția de Valorificare, agenții economici nu mai beneficiază de eșalonări sau scutiri de plată ale majorărilor și penalităților de întîrziere. AVAB are dreptul să îi execute direct pe datornici fără să mai ofere facilități”, ne-a declarat Ciprian Țimiraș, șeful compartimentului Juridic al CAS.
Lista firmelor care nu au mai achitat asigurările de sănătate pentru angajații lor de mai bine de un an și jumătate este destul de lungă, numărînd 49 de societăți. Pe primul loc în topul datornicilor a căror restanțe vor fi executate de AVAB se situează Chimcomplex, cu 98 de miliarde de lei. Locul doi îl ocupă Carom Onești, care are de plătit la fondul pentru sănătate o datorie de 94,2 miliarde de lei. Pînă acum cîteva luni, pe locul trei la capitolul datornici se afla Agricola Internațional. Datoria de 51 de miliarde de lei a holdingului băcăuan a fost însă eșalonată la plată, astfel că dosarul acestuia nu va ajunge pe masa AVAB. Un alt pretendent la locul trei al datornicilor era și societatea Elbac, cu restanțe în valoare de aproape 33 de miliarde de lei. Și această firmă a reușit să obțină însă din partea Casei Naționale de Sănătate o eșalonare la plata datoriei. În aceste condiții, locul trei a fost ocupat de societatea Cotidian, care trebuie să vireze în contul Sănătății suma de 24,5 miliarde de lei. Anul acesta, valoarea datoriilor a crescut simțitor și ca urmare a faptului că o ordonanță de urgență a scos din categoria infracțiunilor stopajul la sursă. „Pînă la emiterea acestei ordonanțe, CAS a reușit să întocmească plîngeri penale împotriva a 34 de unități debitoare care au făcut stopaj la sursă. Printre aceștia se aflau și doi agenți economici, fiecare cu datorii mai mari de un miliard de lei. Imediat după emiterea ordonanței care nu mai cataloghează drept infracțiune stopajul la sursă, administratorii acestor firme nu s-au mai temut de acumularea de datorii”, a mai spus juristul CAS. O parte a datornicilor la fondul pentru sănătate sînt deja falimentari, motiv pentru care șansele de recuperare ale restanțelor sînt foarte mici. „Gradul de recuperare a debitelor de la firmele aflate în faliment este de numai 10%”, spune Țimiraș.
Numai anul acesta, CAS a introdus în instanță cerere de declarare a falimentului la un număr de 21 de datornici. După predarea dosarelor marilor datornici către AVAB, CAS va rămîne să recuperze restanțele la Sănătate acumulate de aproape 6.600 de debitori. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns