Liderii Sindicatului Rafinorul, de la Rafo Onesti, au adresat, ieri, 18 ianuarie, o scrisoare deschisa mass-media – ei, pe tema situatiei in cares e afla, in prezent, rafinaria onesteana, blocata ” la mantinela” de tergiversarea procesului de pe rolul Tribunalului din Brasov dewschis pentru inchiderea programului de reorganizare judiciara a societatii. „In calitatea de lider sindical al organizatiei – spune presedintele sindicatului, Ion Marian -, avind in vedere buna relatie cu mass-media, institutie care, prin punerea in dezbatere publica a multor probleme de natura sociala, economica, juridica sau institutionala, a reusit sa sensibilizeze oficialii institutiilor statului in scopul corijarii unor astfel de aspecte, vin cu rugamintea de a provoca o initiativa si in scopul modificarii Legii 85/2006 (a reorganizarii judiciare si falimentului), care ar conduce la reglementarea situatiei de la Rafo”. Data fiind gravitatea situatiei de la Rafo, asupra acestei scrisori ne oprim astazi si in urmatoarele editii ale ziarului nostru.
Reprezentantii sindicatului de la Rafo a participat efectiv, din decembrie 2004, la procesele derulate la tribunalele din Bacau si Brasov in acest dosar. Liderii lui spun ca au constat, prin asistarea la judecarea a zeci de cauze aflate pe rol, dar si a discutiilor purtate cu zeci de avocati si administratori judiciari care coordoneaza activitatea unitatilor aflate in insolventa, respectiv in procedura de reorganizare, ca la nivel national sint peste 200.000 de astfel de intreprinderi care parcurg etapele de reorganizare judiciara (sau faliment) si ca in in ultimii patru ani, la nivel national, au iesit din insolventa, prin Reorganizare Judiciara, maxim 10 unitati. „Prevederi interpretabile ale Legii 85 si lipsa unor prevederi clare asupra modului de inchidere a unui Plan de Reorganizare au condus la prelungirea interminabila a unor procese si la imposibilitatea iesirii din insolventa, marea majoritate a societatilor urmind, in final, procedura de faliment” – spune Ion Marian. Sindicalistii cred ca situatia trebuie sesizata de Federatiile Patronale, Ministerul Economiei, Ministerul Dezvoltarii, mai ales pentru ca Romania a fost lovita dur de criza economica mondiala, ale carei efecte s-ar putea prelungi daca daca aceasta situatie se va mentine.
„Rafo se afla in procedura de reorganizare din 8 decembrie 2004. De atunci – se arata in scrisoarea sindicatului -, societatea, prin actionari, administratie si sindicat a depus toate eforturile in scopul realizarii elementelor tehnice, juridice, sociale si financiare din Planul de Reorganizare finalizind, practic, toate aceste aspecte in noiembrie 2007, prin achitarea integrala a obligatiilor financiare catre bugetul consolidat al statului (aproximativ 300 de milioane de euro), alte obligatii de natura financiara si legislativa fata de toti creditorii inscrisi in tabelul final, inclusiv creditori care, in timp, prin hotariri definitive si irevocabile au obtinut dreptul de a fi inclusi in tabelul de creditori Rafo. Cu toate aceste probleme rezolvate de doi ani, unitatea nu poate iesi din insolventa prin inchiderea Planului de Reorganizare, din cauza unor vicii ale Legii 85, coroborate cu prevederile legislatiei civile, de drept comun, a Normelor si Directivelor Uniunii Europene cu privire la acordarea dreptului la aparare a fiecarui cetatean. Aceste aspecte dau dreptul oricarui cetatean, chiar daca nu a avut legaturi cu Rafo, ca prin inaintarea unei cereri de interventie si contestatie sa blocheze la nesfirsit inchiderea procedurii de reorganizare, aspect peste care judecatorul sindic nu poate trece. Asa cum am precizat, in situatia in care se gaseste Rafo la nivel national sint peste 200.000 de unitati care se afla in aceasta situatie, aspect care a condus si conduce la prelungirea perioadei de criza la nivel national, prin faptul ca Rafo si alte unitati, desi in perioada de insolventa au reusit, prin procedura de reorganizare, sa redevina viabile si atractive, nu pot reveni la normalitate datorita Legii 85/2006 si vidului legislativ. Acest aspect duce la mentinerea societatilor intr-o stare latenta si imposibilitatea lor de a-si relua activitatea, la imposibilitatea ca aceste societati sa deruleze contracte cu alte intreprinderi pentru aprovizionarea cu materii prime, consumuri energetice, desfacerea si comercializarea unor produse cu influente directe asupra PIB-ului Romaniei si reducerea efectiva a somajului si mentinerea fortei de munca in diverse forme de somaj”.
Mihai a zis
Daca Rafo nu poate sa respecte legea, atunci legea sa respecte Rafo….
Ca povestea cu Mahomed si muntele!
un onestean a zis
Stati linistiti ca pentru obtinerea garantiei guvernamentale, nu au voie sa dea afara niciun rafinor din cei 1200 existenti. Cu rabdare o sa se rearanjeze totul. Daca va da afara dati Rafo in judecata.
Andrei a zis
Pentru firmele care au pe rol un litigiu nu se acorda garantii guvernamentale.
Primesc garantii guvernamentale firmele la care are participatie si statul.
Garantiile guvernamentale se acorda in conditiile impuse de guvern;printre acestea fiind si scaderea numarului de salariati
culita a zis
Domnule Marian, nu v-ati saturat sa dati cu stangu-n dreptul ?! Cum o societate care nu are profit, face disponibilizari, mareste salariile, da prime ….?! Care este cadrul legal care guverneaza aceasta politica salariala ?