Primul tur de scrutin al localelor si-a incheiat, de citeva ore, testul de civism al alegatorilor, pe fondul mentinerii suspansului ce a insotit marile intrebari, rostite sau nerostite, ale unei campanii electorale marcata adeseori de evenimente atipice si compromitatoare: cine ne vor fi noii lideri ai administratiilor locale si care vor fi cistigurile asteptate de electorat? Deocamdata, exitpolurile nu ne-au dat raspunsuri transante, ci doar estimari. Se asteapta verdictul final al urnelor. Numaratoarea continua. Poate in chiar dupa-amiaza acestei zile vom avea un clasament final. Pina atunci, insa, comentariile continua si se emit doar ipoteze. Acum putem servi doar o prima concluzie cu un grad ridicat de relativitate: interesul aproximativ al alegatorilor de a-si exercita dreptul constitutional de a vota – ca fundament al oricarei societati democratice in expresie si atitudine -, cit si faptul ca introducerea votului uninominal nu a atras dupa sine acea emulatie pe care conta atit de mult o anumita parte a clasei politice. Oricum, chiar si asa s-a marcat un pas inainte, in pofida aprecierilor pesimiste ca acesta va fi urmat de doi pasi inapoi sau, in cel mai fericit caz, de batuta pe loc. Dar toate aceste supozitii urmeaza a fi confirmate, sau infirmate de comunicatele oficiale. Pe care mai ales cei angajati in aceasta batalie le asteapta cu sufletul la gura spre a-si stabili strategiile si tacticile de runda a doua.
Oricum, intrebarea sacrosancta la ordinea zilei este cine cu cine va guverna esichierul local. In ce fel, este de-acum o alta chestiune. Din preliminariile ce ne-au condus spre un deznodamint deocamdata imprevizibil am ramas cu sentimentul ca orice mezalianta este posibila. Folosind alti termeni de comparatie luati din stiintele de sinteza, am putea ajunge la concluzia ca barierele pot fi desfiintate, anulate si ca, astfel, apa se poate combina cu uleiul si acizii cu bazele! Tot astfel s-ar putea reconverti si principiile doctrinare prin contopirea sau suprapunerea lor, spre a rezulta un amalgam credibil si guvernabil, stabil si performant. Experimentul urmeaza sa fie probat, o prima confirmare existind deja: guvernarea liberala minoritara din actualul exercitiu legislativ. Astfel ca ne asteptam la mariaje daca nu exotice, cel putin curioase: stinga cu dreapta, centrul cu una dintre ele sau cu amindoua, arbitraje de sorginte etnica (a se vedea practicile udmr) si alte asemenea combinatii. Cu pastrarea, declarata si cel putin formala, a identitatii partinice si a apartenentei doctrinare. In atare conditii, ciorba guvernarii locale care ne va fi servita de protagonisti va fi una fie groasa si gustoasa, fie o zeama lunga, incolora, inodora si insipida. Pe care vom trebui s-o inghitim pina la viitoarea schimbare de meniu.
Coincidenta pur si simplu intimplatoare, sau deliberata, duminica de ieri a insemnat nu doar scrutin electoral ci, in acelasi timp, Ziua Copilului, dar si ziua portilor deschise la palatele Parlamentului si Victoria. Ce sa credem din aceasta? Ca se pregateste un schimb de stafeta intre generatii? Ca ne putem astepta la niscai revolutii de palat? Atunci de ce din presupusa ecuatie politica lipseste tocmai Cotroceniul?! Sint doar supozitii, simple speculatii gazetaresti si nimic mai mult!
Scenariile, culisele, arsenalul electoral, ambitiile politice si intreg spectrul logistic si cautional care au insotit campania ce a premers si pregatit scrutinul de ieri, isi vor cunoaste foarte curind numele invingatorilor. Sa speram ca electoratul bacauan si-a demonstrat capacitatea de selectie si optiune, sau si-o va etala in runda finala de peste doua saptamini. Spre a se confirma urarea: s-auzim numai de bine!… Pentru cine?
Lasă un răspuns