Agricola Bacau apreciaza ca va majora pretul mediu de comercializare a kilogramului de carne de pui, etapizat de-a lungul anului, cu pina la 22%. Motivul care impune aceasta masura este eliminarea subventiilor din agricultura fara aplicarea unor masuri alternative – spune presedintele companiei bacauane, Grigore Horoi. „Aceasta subventie – a precizat presedintele Agricola – acopera, in fapt, o parte din costuri si isi gaseste reflectarea in pretul la raft al carnii de pui, deci este o forma de protectie sociala.
Eliminarea subventiei la carnea de pasare – a mai spus Grigore Horoi -, de 1,6 lei/ cap, la care se adauga eliminarea subventiei la valoarea creditului pe ciclu de productie, de 30%, genereaza, ca efect, o crestere cu aproximativ 25% a pretului de productie in conditiile erodarii marginilor (profitului net) producatorilor la limita. Performantele realizate in industria avicola din Romania sint la nivelul cel mai inalt din Europa si, prin urmare, solutiile de reducere a costurilor sint, practic, nule, iar singura alternativa de compensare a influentei financiare provocate de retragerea subventiilor o reprezinta cresterea pretului la raft.
Si fara subventii si taxati
Modelul de subventie directa in agricultura nu va mai fi aplicat din 2010, sector care va fi, insa, taxat „sub toate formele sale”, iar statul va sustine agricultura prin schemele de ajutor aprobate de Comisia Europeana – a anuntat, acum citeva zile, ministrul de Finantae, Sebastian Vladescu. Plenul Parlamentului a respins, recent, un amendament aprobat de comisiile de buget-finante, prin care bugetul Ministerul Agriculturii sa fie suplimentat cu 2,1 miliarde lei. „Pentru ceea ce domnul Surdu (autorul amendamentului – n.n.) insista foarte mult sa dam bani, pentru acest model de subventie directa, care este denumita foarte frumos capital de lucru, in niciun caz nu avem bani si nu vom avea bani. Acest model de subventie nu va mai putea fi aplicat in Romania incepind cu acest an” – a mai spus Vladescu. Dar tot el a declarat ca Ministerul Finantelor Publice a finalizat „trei-patru scheme de ajutor de stat” in domeniul agriculturii, care vor fi trimise catre Comisia Europeana (CE) pentru obtinerea avizului, iar numarul total al schemelor ajunge la 12 sau 13. „De la 1 ianuarie 2010, nu mai exista subventiile directe. Au disparut conform negocierilor cu Comisia Europeana. Trebuie o notificare pentru scheme noi. Trei sau patru sint gata, dar vor pleca, in total, 12-13” – a declarat Vladescu. El a precizat ca toate schemele de ajutor de stat in agricultura vor ajunge la CE in circa 2-3 luni. Vladescu a adaugat ca, pentru fiecare schema de ajutor ce va fi aprobata de CE, „trebuie gasite solutii de finantare”.
„De la Guvern, pura demagogie pentru agricultura”
Fost presedinte al Grupului Agricola, acum deputat si membru in Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor, Gheorghe Antochi considera ca eliminarea subventiilor agricole este una dintre cele mai mari greseli pe care le poate comite Guvernul. „Afirmindu-se, in campaniile electorale ca agricultura reprezinta una dintre prioritatile economiei noastre, cei care vin la Putere demonstreaza o pura demagogie” – a opinat Gheorghe Antochi. E vorba de declaratiile pe care le-a facut presedintele Romaniei in discursul de dupa depunerea juramintului in Parlament, cind a mentionat ca din modernizarea satului, a mediului rural romanesc va face o prioritate. De asemenea, de mentionarea intre principalele actiuni guvernamentale (ale actualului guvern) a sustinerii agriculturii. Dar, nu am vazut nicio corelatie intre aceste declaratii mai mult sau mai putin electorale si intocmirea bugetului pentru anul 2010, cind, spre surprinderea mea, pentru sustinerea agriculturii n-au ramas decit 228 de milioane de lei, daca din suma data dam jos obligatiile restante fata de producatori din 2009″. Deputatul de Bacau a observat ca aceasta suma, in mod practic, nu ajunge nici macar pentru un singur judet din Romania. „Este cel mai mic buget alocat agriculturii in ultimii 20 de ani. Pentru ca restul sumelor reprezinta cheltuieli institutionale, pentru institutiile din subordinea Ministerului Agriculturii. Mai sint circa cinci miliarde fonduri europene, dar depinde daca putem sa le atragem. Iar pentru a le atrage, avem nevoie de cofinantare. Iata cea mai mare nemultumire pe care am trait-o la inceput de an” – ne-a declarat Gheorghe Antochi. Fostul presedinte al Agricolei crede ca producatorii de alimente, fara subventiile cuvenite, vor majora preturile. „Dar populatia are posibilitatea sa sustina aceasta majorare? – se intreaba Gheorghe Antochi. Eu cred ca nu. Atunci trebuie sa reduci productia, sa concediezi personal, iar la un moment dat trebuie chiar sa intrerupi activitatea. Si vom aduce produse din import. Vom face, astfel, import de somaj, cum facem, de fapt, de circa 20 de ani”.
vip a zis
oricum puiul crescut de agricola bacau e de calitate inferioara spre deosebire de kosarom sau altii… oulele vandute de agricola sunt 3RO spre deosebire de altii care au 2RO, 1RO mai rar gasesti la selgros… prea multe chimicale si vitamine baga agricola in mancarea pt gaini…
nu au deloc respect pt romanii care ii aduc profitul…parca am fi dusmanii lor…..
Ce inseamna foamea de bani si profit fara masura….
Anonim a zis
de acord cu comentariul de mai sus doar ca si ceilalti baga chimicale la greu in alimentatia animalelor deci nu ai cu cine compara pt ca toti sunt la fel si preturile is la fel
Claudia C a zis
Infiintata in 1993, cu capital privat romanesc RURIS este producator de motoutilaje ce acopera o gama intreaga de lucrari necesare in microagricultura: motoferastraie, motocultoare, motocositori, masini de tuns gazon, motopompe, generatoare de curent, atomizoare .
Cu utilajele RURIS se pot executa:
•Prelucrari de teren in calitate buna;
•Extirparea buruienilor;
•Introducerea in sol a ingrasemintelor;
•Activitati forestiere;
•Cositul ierburilor si a buruienilor;
•Inlaturarea zapezii;
•Transport;
•Ierbicidare
•Irigare
De-a lungul anilor, RURIS si-a castigat pe piata romaneasca reputatia de producator ce ofera utilaje de calitate si servicii pentru o larga paleta de clienti: persoane juridice si persoane fizice.
SC RURIS IMPEX SRL se angajeaza sa indeplineasca intr-o masura din ce in ce mai mare cerintele tuturor partilor interesate: clienti, organisme si organizatii neguvernamentale, servicii si institutii publice, persoane juridice, societati comerciale, parteneri din tara si din strainatate.
Contact: SC RURIS IMPEX SRL, Craiova, tel: +40351.46.46.32, http://www.ruris.ro