Elevii de clasa a VIII-a au intrat in linie dreapta pentru admiterea in invatamintul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2008 – 2009. In perioada 12 – 20 iunie, absolventii clasei a VIII-a trebuie sa completeze fisele de inscriere, asistati de catre parinti si de catre diriginti. In functiile de mediile de admitere, calculate pe baza mediilor generale de absolvire si a mediilor la tezele unice, acestia vor fi repartizati computerizat in data de 27 iunie 2008. Ziarul de Bacau si-a propus sa vina in sprijinul elevilor si al parintilor facindu-le cunoscute ofertele educative ale institutiilor de invatamint liceal din municipiu, pentru a fi informati care sint sansele copiilor de a fi admisi la un anumit liceu si care sint avantajele pentru un elev de a urma cursurile unei institutii de invatamint sau a alteia.
196 de locuri la liceu, pe filierele teoretica si tehnologica
Pentru anul scolar 2008 – 2009, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” are aprobate pentru invatamint liceal, prin Hotarire de Guvern, 196 de locuri. Pentru filiera teoretica, profil real, colegiul are 56 de locuri (doua clase), la specializarea matematica – informatica intensiv. Anul trecut, ultima medie de admitere la aceasta specializare a fost 8,20. La filiera tehnologica, profil tehnic, Colegiul „Anghel Saligny” are aprobate cinci clase, cu un total de 140 de locuri: doua clase (56 de locuri) pentru calificarea „Tehnician desenator pentru constructii si instalatii”, doua (56) pentru „Tehnician proiectant CAD” si o clasa (28) pentru „Tehnician designer vestimentar”. La repartizarea computerizata de anul trecut, ultima medie admisa la filiera tehnologica a fost 7,57.
224 de locuri la Scoala de Arte si Meserii
Absolventii de clasa a VIII-a care vor opta pentru invatamintul profesional, al Scolii de Arte si Meserii, au de ales la Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” intre patru domenii si sapte specializari: Mecanic – Lucrator in mecanica de motoare (doua clase – 56 de locuri), Mecanic – Lucrator lacatuserie mecanica structuri (o clasa – 28), Constructii si lucrari publice – Lucrator in structuri pentru constructii (28), Constructii si lucrari publice – Lucrator finisor pentru constructii (28), Constructii si lucrari publice – Lucrator instalator pentru constructii (28), Fabricarea produselor din lemn – Lucrator in timplarie (28) si Industrie textila si pielarie – Lucrator in tricotaje si confectii (28). Repartizarea se va face, de asemenea, in ordinea descrescatoare a mediilor, in functie de optiunile exprimate de candidat in fisa de inscriere. Anul trecut nu au existat candidati care au optat pentru SAM care sa ramina nerepartizati, astfel ca nu s-a inregistrat o ultima medie de admitere la invatamintul profesional. Dupa absolvirea primelor doua clase, a IX-a si a X-a, elevul inscris la SAM primeste calificarea de „lucrator 1” iar dupa absolvirea calsei a XI-a, de „lucrator 2”. Cei care decid sa urmeze ruta progresiva, cu clasele a XII-a si a XIII-a, vor primi calificarea de „tehnicieni”.
Scoala de Soferi gratuita
In fiecare an, conducerea Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” investeste din fondurile proprii, dar si din surse locale si nationale, in dezvoltarea bazei materiale, in laboratoare si ateliere. In prezent, institutia detine sase laboratoare de informatica a cite 16 locuri, cabinet fonic, dotat cu latop si videoproiector, ateliere auto, de timplarie, lacatuserie, instalatii, constructii si ateliere de croitorie. De asemenea, elevii Colegiului Tehnic „Anghel Saligny” pot beneficia de caminul de 100 de locuri si de o cantina proprie renovata. In plus, avantajul unui elev inscris la clasa de „Lucratori in in mecanica de motoare” este ca beneficiaza de cursuri gratuite la Scoala de Soferi. An de an, institutia de invatamint isi reinnoieste parteneriatele cu diferiti agenti economici, ca elevii de la diferite specializari sa beneficieze de practica platita. Doua astfel de exemple ar fi Metalbac si Conextrust. Cei mai buni absolventi au incheiat contracte cu diferite firme bacauane. Claudiu Apetrei, premiat la diferite concursuri de informatica, a stabilit un parteneriat cu societatea „Vasion”. In prezent, tinarul este inca student al Universitatii „Gheorghe Asachi” din Iasi. „Fiecare sala va avea la inceput de an mobilier nou, timplarie de termopan si video proiector, cu unitate centrala, pentru a „face lectiile color”, cum spun eu. Facem tot ce putem pentru a-i atrage pe elevi catre scoala”, a declarat Adrian Fuioaga, directorul Colegiului Tehnic „Anghel Saligny”.
O institutie de invatamint cu o traditie de 110 ani
Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” va implini, in anul 2009, 110 ani de invatamint. Printre absolventii acestei institutii numara si omul politic si dizidentul român Dumitru Mazilu, distins cu multiple titluri de Doctor Honoris Causa de catre renumite institutii de invatamint din tara si din strinatate, de la Universitatea „George Bacovia” Bacau, in 2003, pina la Colegiul American al Elvetiei, in 1991. In ultimii ani, mai ales, colegiul s-a implicat prin elevii si profesorii sai in multiple activitati de voluntariat si in proiecte europene, datorita carora copiii au putut cunoaste alte scoli din lume si alte culturi. Pe linga orele de curs, elevii colegiului au luat parte la campanii de lupta impotriva fumatului, a violentei, de prevenire a infractionalitatii juvenile dar si la proiecte de informare pe diferite teme, de la „Despre sexualitate”, derulat in colaborare cu sexologul Bebe Mihaescu, pina la „Orientare si consiliere in cariera”, derulat in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca.
Lasă un răspuns