• BRD a donat două calculatoare de care se vor folosi asistații din cămin
Laboratorul de informatică din Centrul de Reabilitare și Recuperare Neuropsihiatrică din Gîșteni, comuna Răcăciuni, începe să prindă contur. La baza acestei realizări stă visul lui Adrian Tăbol, un asistat al căminului, în vîrstă de 42 de ani. Autodidact, el a învățat cu migală toate tainele ordinatorului și acum îl întrece chiar pe expertul centrului. Petrece ore întregi în fiecare zi în fața calculatorului, țintuit în scaun cu rotile și cu mîinile aproape contorsionate de o boală cumplită, care i-a afectat și psihicul. Este în centru de la 18 ani și cînd a ajuns aici nu știa nici să scrie, nici să citească. A învățat de la alți bolnavi și acum a ajuns el să îi învețe pe alții. „Aproape că nu ne dăm seama cum a ajuns Adrian să învețe să folosească un calculator. În primul rînd, faptul că el abia știe să citească în românește, dar pricepe comenzile în limba engleză este
aproape inexplicabil. Acum trei ani, cînd am primit un calculator la
spital printr-o fundație din Anglia, am început să-i arăt noțiunile de bază în folosirea calculatorului, iar apoi, psihologul căminului, Vali Răcilă, a fost cel care l-a mai ajutat să învețe cîte ceva. Acum ne-a depășit pe amîndoi, descoperind singur alte facilități de-ale computerului”, ne-a spus Ovidiu Necula, directorul centrului de la Gîșteni.
În luna noiembrie a acestui an, cele cinci cămine spital care adăpotesc persoane cu handicap din județul nostru au primit o adresă prin care erau rugate să transmită date despre asistații capabili să lucreze pe calculator. Căminul din Gîșteni a nominalizat 16 persoane. Așa se face că visul lui Adrian, de a avea un laborator de informatică, este aproape de realizare, mai ales că Banca Română de Dezvoltare a donat unității din Gîșteni două calculatoare. La nivel național, banca a donat 120 de aparate, dar în Moldova au ajuns doar patru calculatoare, din care două în județul nostru. „Calculatoarele nu au sosit încă, dar pînă atunci vom amenaja spațiul pentru lărgirea cabinetului de informatică”, a mai precizat directorul Necula.
De calculatoarele primite se vor bucura toți asistații care doresc să pătrundă în tainele informaticii, pentru că în centru sînt internați profesori, ingineri sau alte persoane care au avut tangențe cu un calculator. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns