Coaliția din Guvern ar avea în plan să majoreze mai multe taxe și impozite, începând cu 1 august sau 1 septembrie, pentru a putea acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei, astfel încât România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană, potrivit G4Media.ro.
Unele creșteri de taxe și impozite sunt complet noi, cum ar fi introducerea unui impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro, altele sunt idei mai vechi cum ar fi impozite mărite pentru jocuri de noroc și tutun.
Lista de măsuri obținută de G4Media.ro nu reprezintă un acord final între PSD și PNL, ci un scenariu de lucru aflat în analiză în acest moment la nivelul guvernului. Nu e clar dacă aceste creșteri de taxe și impozite ar urma să fie aplicate toate începând din acest an sau doar o parte.
Printre propuneri se află introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500 de mii de euro.
Se are în vedere o ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%.
Ar urma să crească și impozitul pe dividende, de la 8% la 10% (în discuție procentul), iar salariile minime să fie majorate de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3.750 de lei în a doua, respectiv în construcții de la 4.000 la 4.500.
CITEȘTE ȘI: Guvernul, lovitură grea pentru Dorinel Umbrărescu, dar și pentru ceilalți constructori. Facilitățile fiscale vor fi eliminate!
Se iau în calcul și supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul Președintelui României și desființarea a 200 de mii de posturi neocupate din administrație.
De asemenea, se propune introducerea contribuției de asigurări de sănătate (CASS) și la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție și din Construcții și un impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip „păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc.; creșterea de la 1% la 10% a impozitului pe câștigurile de la Bursă.
Citește articolul integral AICI.
#bugetar a zis
Ideal ar fi sa o acopere tot de la bugetari, ca in mare acolo se duc banii….acolo e gaura.
Lili a zis
Nu să acopere nici o gaură, vor banii salariile marii și sutele de sporuri ale bugetarilor care taie frunză la câini și care stau degeaba, vor banii pentru pensiile speciale.
edi a zis
serios? esti sigur? cat e gaura pt pensiile speciale, ai habar?
Pârnaie Ionescu a zis
Desființați indemnizațiile de „revoluționar ” ! O rușine istorică și paguba bugetului.
Nicu a zis
Desființați academiile de mucava finanțate din bani publici; desființați robinetul de scurgere a banilor la partide și apoi la presă etc etc etc etc etc
Stan a zis
„Cursurile” all-inclusive la mare/munte si tichetele de vacanta pentru bugetari, sumele forfetare la parlamentari, sumele platite parlamentarilor cand nu sunt la munca, sporurile aberante la salarii si multe alte cheltuieli si pomeni electorale la care se poate renunta si face economie la buget.
Bani se pot aduna daca se renunta la scutirile de CASS pentru anumite categorii de bugetari si pensionari.
Vointa sa fie si nu trebuie majorate taxele.
Mihaela a zis
Toate cele enumerate mai sus,sunt doar maruntisuri!Banii adevarati sunt din evaziune fiscala si din neplata taxelor de catre companiile de stat si de cine are pile ,fiind pasuiti sine die.
Functionarii financiari si bancari sa fie mai intransigenti si ministerul finantelor, mult mai drastic cu evazionistii si bugetul va creste cu siguranta!