Postul este o terapie ideală pentru buna dispoziție. Vă scapă de
kilogramele în plus și vă ajută să vă limpeziți sentimentele și
gîndurile. Oricît ar fi de greu de crezut, în timpul postului, foamea n-o să vă chinuie decît cel mult în primele ore, după care metabolismul se modifică. De regulă, postul negru se începe într-o vineri. Pentru acomodare, vineri și sîmbătă se consumă doar legume și fructe, cît de multe doriți. Sîmbătă seara, dizolvați două linguri de sulfat de sodiu (de la farmacie) într-un sfert de pahar de apă și înghițiți-le, după care beți o jumătate de litru de apa plată.
În următoarea săptămînă, de duminică pînă vineri, se ține un regim special. Dimineața: un sfert de litru de suc proaspăt de legume. De exemplu: morcovi, țelină, castraveți, pătrunjel, roșii. Dacă nu aveți storcător, puneți în robotul de bucătărie bucățile de zarzavat și verdeața proaspătă și turnați peste ele un pahar de apă. Beți sucul încet, linguriță cu linguriță și, în afară de suc, un sfert de litru de ceai de plante îndulcit cu o linguriță de miere. La prînz și seara, fierbeți încet același tip de legume, timp de jumătate de oră, în 300 ml de apă, după care luați cîte o linguriță din zeama limpede de legume.
Beți zilnic cel putin trei litri de apă minerală plată. Făceți-vă timp
pentru odihnă și somn. Dezintoxicarea organismului trebuie
sprijinită cu un periaj uscat foarte ușor, cu băi zilnice cu sare la
picioare (cinci linguri de sare grunjoasa la cinci litri de apă) și cu
comprese pe ficat (puneți un prosop umed pe zona ficatului,
acoperiți-l cu prosoape uscate și stați în pat bine înveliți, circa o
jumătate de oră).
Marți, în cea de-a treia zi de post, mai înghițiți o dată, seara, două
linguri de sulfat de sodiu dizolvat într-un pahar cu apă, pentru
curățirea intestinului și beți apoi o jumătate de litru de apă plată.
Sfîrșitul postului – Sîmbătă dimineața și la prînz: o jumătate de măr
ras cu puțină zeamă de lămîie și miere. Seara: supă de legume
(consumați și legumele fierte). Duminică dimineața: un bol cu salată
proaspătă de fructe și puțină miere; la prînz: legume călite cu orez;
seara: cartofi fierți cu brînză de vaci și verdeață.
Regimul cu un kilogram de fructe pe zi
Este regimul ideal pentru toți cei care nu pot să trăiască fără fructe.
Formula este simplă: cine mănîncă un kilogram de fructe pe zi –
întregi, sub formă de salată sau de sucuri proaspete – pierde o
jumătate de kilogram de grăsime. Intercalați două zile de fructe pe
săptămînă. Consumați din două în două ore o porție de fructe sau
un pahar cu suc proaspăt. În total, trebuie să ajungeți la un kilogram
de fructe pe zi, dar pot fi și mai multe. Pentru cei care preferă
legumele, aceeași cură se poate face cu legume crude, salată de
crudități și sucuri de legume proaspete.
Cură de slăbire cu suc de țelină
Se recomandă să se bea dimineața, pe nemîncate, 100 ml de suc
de țelină. Acesta este un excepțional medicament, pentru că are
rolul de a elimina excesul de apă din țesuturi. Bun diuretic, își
asociază calitățile de tonic al sistemului nervos și de stimulent al
suprarenalelor cu efectele de remineralizant, răcoritor, depurativ și
regenerativ sangvin. Cu efect foarte eficient, se poate utiliza sucul
de țelină în amestec cu suc de mere: o parte suc de măr și trei părți
suc de țelină.
Cură de slăbire cu ajutorul enzimelor
Dacă o parte a hranei zilnice se compune din crudități, organismul
va produce suficiente enzime, pentru ca toate procesele metabolice
să funcționeze fără probleme. În felul acesta veți reuși să slăbiți și să
vă mențineți greutatea. Este foarte important să separați alimentele
bogate în albumină de cele care conțin hidrați de carbon. Astfel,
organismul primește acizi, iar producția de enzime este stopată.
Ideal ar fi să mîncați la pînz un fel de mîncare cu albumină, iar seara unul cu hidrați de carbon. Iată două rețete pentru două persoane:
La prînz:
Salată energizantă (conține albumnă).
Amestecați o jumtate de căpățînă salată verde tăiată fîșii, două roșii
tăiate în patru, un ou tăiat bucăți, patru măsline negre tăiate felii, 30
grame de șvaițer și cîte 30 de grame de friptură de pasăre și de vită.
Peste tot amestecul se toarnă un sos preparat din două lingurițe de
ulei de măsline, două linguri de apă, o jumătate de linguriță de
zeamă de lămîie, o linguriță de oțet de mere, 60 de grame de iaurt ,
puțin muștar și un cățel de usturoi.
Seara:
Piure de cartofi cu sos
Curățați șase cartofi, tăiații în patru acoperiiții cu apă și puneți-i la
fiert împreună cu doi căței de usturoi, o ceapă, o tulpină de țelină, o
foaie de dafin și patru boabe de piper. Se scot toate ingredientele și
se pasează cu două linguri de unt, 70 de grame de iaurt și 80 de
grame de smîntînă. Se adaugă sare și piper, după care se presară
deasupra pătrunjel verde tocat.
Cură de slăbire pe bază de proteine
Prima zi
Mic dejun: cafea cu foarte puțin zahăr
Prînz: două ouă fierte tari, 100 g spanac fiert, o roșie
Seara: 200 g biftec, salată verde cu ulei de măsline
A doua zi
Mic dejun: cafea cu foarte puțin zahăr
Prînz: 100 g iaurt, o felie de salam
Seara: 200 g biftec, salată dintr-o roșie, un castravete, lămîie, un
A treia zi
Mic dejun: cafea cu foarte puțin zahăr, o felie de pîine prăjită
Prînz: 100 g spanac fiert, o roșie, un fruct
Seara: două ouă fierte tari, o felie salam, salată verde fără ulei
A patra zi
Mic dejun: cafea, o felie de pîine prăjită
Prînz: un ou fiert, un morcov ras, 250 g brînză degresată
Seara: un pahar cu suc de portocale, 100 g iaurt
A cincea zi
Mic dejun: un morcov ras cu lămîie
Prînz: pește fiert sau 200 g de ton
Seara: 200 g pui la grătar, salată, broccoli sau conopidă fierte în
A șasea zi
Mic dejun: cafea
Prînz: două ouă fierte tari, un morcov ras
Seara: 200 g pui la grătar, salată
A șaptea zi
Mic dejun: ceai sau cafea
Prînz: o felie piept de pui, salată verde, o roșie.
Seara: 200 g pește la grătar sau fiert, un fruct.
Regimul de o săptămînă
Regimul se ține o săptămînă, timp în care se poate slăbi pînă la 1-3
kg. Iată în ce constă el:
Cinci zile din săptămînă (de luni pînă vineri), se mănîncă tot ce este
permis în limita caloriilor: lapte smîntînit, iaurt degresat, carne și
pește alb, ouă fierte tari, legume verzi, uleiuri vegetale în cantități
mici, sucuri de legume și fructe (preparate în casă); restricții severe
la sare (se admit maximum 8g/zi); pîine graham.
Alimentele vor fi repartizate în 5-6 mese pe zi. În celelalte două zile
(sîmbătă și duminică) se consumă următoarele cantități de alimente
pe zi:
– 50 g pîine albă sau 100 g cartofi fierți sau copți;
– un ou fiert tare sau 100 g parizer;
– 200 g salată verde sau 200 g varză rasă sau 100 g țelină rasă cu o lingură de ulei și cîteva picături de lămîie;
– 300 g lapte sau 500 g iaurt sau 200 g brînză de vaci slabă;
– 500 g mere sau două portocale sau 300 g prune;
– cafea sau ceai (fără zahăr);
Sînt interzise: brînzeturi fermentate, carnea grasă, conservele,
afumăturile, ouăle prăjite, legumele și fructele uscate, frișca,
smîntîna, sosurile, maioneza, dulciurile, ciorbele, băuturile alcoolice
și excesul de condimente.
Dieta cu salate
Dieta cea mai sigură, cu ingrediente sănătoase și sărace în calorii, este cea pe bază de salate. Nu este vorba doar de frunze de salată verde, cîteva bucăți de roșie și puțin ulei. Din orice aliment, asortat cu atenție, poate fi făcută o salată savuroasă. Totul este ca salatele să fie preparate din cît mai multe legume proaspete, bogate în
vitamine, minerale și fibre, care vă ajută să vă mențineți sănătoși și în formă. În plus, salatele trebuie să conțină și proteine sărace în grăsimi, cum ar fi piept de pui la grătar, brînză sau șuncă slabă, ton sau fructe de mare. Este bine ca mîncarea pe care o preparați să aibă pe lîngă un gust bun și un aspect apetisant. O salată cu
aspect atrăgator (mai multe culori, forme sau texturi), va crește întotdeauna plăcerea de a mînca și poate elimina stresul provocat de o cură de slăbire. Nu trebuie să vă faceți griji că mîncați prea multă salată. Se poate mînca o salată uriașă fără a fi speriați de numărul caloriilor. De exemplu, trei căni de salată cu legume și pui conțin aproximativ 250 de calorii, în timp ce aceeași cantitate de paste are 500 de calorii. Dacă peste o salată de aproximativ 250 calorii se adaugă o lingură două de ulei, va avea cel mult 310 calorii. În schimb, un hamburger normal și o porție mică de cartofi prăjiți au peste 400 de calorii și multe grăsimi saturate, ce cresc nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Important este să mîncați fără să vă simțții frustrat în vreun fel sau vinovat că ați mîncat prea mult. Puteți selecta ingredientele pentru a obține o salată care să vă fie pe gust sau puteți urma una din rețetele clasice. Începeți să înlocuiti o masă cu o salată de cel puțin trei ori pe săptămîna pînă veți înlocui o masă cu o salată în fiecare zi. Nu numai că talia se va subția, dar și nivelul colesterolului va scădea, datorită acestui principiu simplu al alimentației sănătoase.
Dieta cu cinci alimente în plus
Majoritatea dietelor fac referire la ceea ce nu avem voie să mîncăm. Există însă și diete la care avem voie să adăugăm alimente, în loc să le tăiem de pe listă. Doar adăugînd aceste alimente la o dietă greșită, nu vom reuși să scăpăm de kilogramele în plus, însă adăugîndu-le, chiar și la o dietă greșită, în mod cert ni se va îmbunătăți sănătatea. Dacă vom înlocui unele dintre alimentele care ne împiedică să slăbimim cu cele de pe lista de mai jos, vom observa beneficiile nu numai asupra sănătății, dar și pe cîntar.
1. Afine sau coacaze negre. Foarte gustoase, bogate în fibre, sărace în zaharuri și calorii. Unele studii arată că protejează și stimulează memoria. Pot fi un desert pe placul nostru mai ales dacă adăugăm o lingură de frișcă proaspătă.
2. Kiwi. Are puține calorii și este fructul cel mai concentrat în substanțe nutritive, printre care: magneziu, potasiu, beta-caroten, fibre vegetale, importante cantități de vitamina C, acid folic și vitamina E. Previne îmbătrînirea și crește rezistența organismului la infecții.
3. Fulgi de ovăz. Consumul regulat scade nivelul colesterolului și dau organismului un plus de energie. Fulgii de ovăz sînt a doua sursă importantă de grăsimi nesaturate (GLA). Conțin deasemenea fibre și proteine. Sînt considerate un aliment medicament împotriva cancerului de colon.
4. Varza. Deși pentru unele persoane aceasta legumă poate trezi amintiri neplăcute, este vremea să trecem peste ele. Varza conține o substanță cu proprietăți antioxidante ce protejează celulele, impiedică distrugerea și degenerarea lor care ar putea cauza apariția cancerelor. O farfurie de varză gătită conține aproximativ 100 mg dintr-o substanță miraculoasă numită indole-3-carbinole. Mai oferă vitamina C, acid folic, calciu și vitamina E. Pentru un efect maxim nu trebuie fiartă prea mult.
5. Sardine. Bogate în acizi grași nesaturați care reduc frecvența bolilor cardiovasculare și acționează asupra sistemului imunitar, crescînd rezistența la infecții. Sardinele sînt o sursă importantă de proteine și calciu (dacă mănînci și oasele). Concentrația cea mai mare în acizi grași nesaturați o au somonul și heringul. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns