• în județul Bacău, au fost date în folosință gratuită aproape 40 de grajduri, iar 46 de adăposturi zootehnice așteaptă încă tineri investitori • fermierii care au preluat spațiile au investit 1,56 miliarde de lei și au creat peste 30 de locuri de muncă
Proprietarii a peste 40 de grajduri din județul Bacău vor putea obține ajutor guvernamental pentru activitatea pe care doresc să o desfășoare.
Și în acest an, statul acordă sprijin financiar producătorilor agricoli, pentru construirea de adăposturi de vaci de lapte, precum și pentru achiziționarea de juninci și instalații zootehnice. Programul prevede înființarea de ferme de vaci cu capacitatea de 20 capete juninci și, respectiv, achiziționarea de instalații zootehnice necesare dotării unor adăposturi construite corespunzător. Termenul maxim de realizare a adăposturilor a fost prelungit pînă la 1 octombrie 2004, indiferent de sesiunea în care au fost depuse dosarele.
Crescătorii de animale care au primit în folosință gratuită spații zootehnice vor beneficia astfel de sprijin din partea Ministerului Agriculturii. Aceștia vor putea primi aproximativ 50 la sută din valoarea investițiilor pe care le vor face pentru achiziția de instalații și popularea fermelor cu animale de rasă.
Începînd din 2002, construcțiile zootehnice și fabricile de nutrețuri combinate dezafectate au fost atribuite în folosință gratuită pentru cinci ani asociațiilor crescătorilor de animale, persoanelor fizice în vîrstă de pînă la 40 de ani sau persoanelor juridice. În județul Bacău, aproape 40 de adăposturi zootehnice au fost acordate pînă acum doritorilor. Aceste spații au fost populate cu 40 de bovine, 350 de taurine și 1.200 de bovine, iar investițiile s-au ridicat la 1,56 miliarde de lei. În urma acestor investiții, Direcția Agricolă Bacău informează că s-au creat peste 30 de noi locuri de muncă. Au mai rămas în schimb peste 40 de asemenea adăposturi, pe care nu le solicită nimeni, una dintre cauze fiind starea de degradare avansată în care se află. Persoanele sau firmele care doresc să ia gratuit aceste spații trebuie să se adreseze cu o cerere și un plan de afaceri la Direcția Agricolă, urmînd ca această instituție să obțină acordul consiliilor locale care au aceste spații în proprietate. Persoanele fizice care fac aceste solicitări trebuie neapărat să fie mai tinere de 40 de ani și să aibă studii de specialitate medii sau superioare, iar firmele sînt obligate să aibă angajat cel puțin un specialist agricol. Pentru a primi spațiile, fermierii trebuie să probeze că au capacitatea tehnică și financiară pentru a desfășura activități de creștere a animalelor. La expirarea termenului de cinci ani prevăzut în contractul de atribuire în folosință gratuită, construcția zootehnică, terenul de sub aceasta și incintele aferente vor putea fi cumpărate de beneficiari, la un preț echivalent cu zece la sută din valoarea acestora la momentul atribuirii. În plus, crescătorii de animale care au primit spații zootehnice pot solicita consiliilor locale concesionarea unor terenuri agricole pentru asigurarea necesarului de furaje.
Finanțare este strictă, după modelul european
Ajutorul acordat crescătorilor de animale va avea două componente. Prima parte a ajutorului constă în acordarea unei finanțări nerambursabile pentru modernizarea și dotarea cu instalații a adăposturilor (mulgătoare, tancuri de răcire a laptelui etc.). Statul va suporta aproximativ 50 la sută din contravaloarea instalațiilor pe care proprietarul spațiului zootehnic le va achiziționa. Pentru a primi banii, crescătorii de animale trebuie să alcătuiască un proiect de investiții și să facă dovada că dețin, la rîndul lor, jumătate din contravaloarea instalațiilor.
A doua componentă a ajutorului are ca scop popularea adăposturilor cu animale de rasă. Crescătorii vor putea să achiziționeze pînă la 20 de juninci de rasă (vaci gestante), iar Ministerul Agriculturii va suporta 40-50 la sută din contravaloarea facturii.
În cazul ambelor componente ale ajutorului, se va merge pe principiul SAPARD. Dupa ce i se va aproba dosarul, producătorul agricol va trebui să investească jumătate din suma totală a proiectului. Imediat după ce va face dovada investiției, fermierul va primi diferența de bani. În total, pentru sprijinirea crescătorilor de animale vor fi alocați aproximativ 200 miliarde de lei din fondurile Ministerului Agriculturii. Depunerea solicitarilor pentru construirea de adaposturi si popularea acestora s-a realizat în trei sesiuni (1-15 august, 1-15 septembrie si 1-15 octombrie 2003). (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns