• pentru că în tot județul nu există decît doi medici inspectori care îi pot amenda, negustorii de produse alimentare și patronii de crîșme, baruri, cofetării, patiserii și restaurante pot face orice cu sănătatea noastră • o lege intrată în vigoare anul trecut a luat celor 11 asistenți de igienă ai Direcției de Sănătate Publică dreptul de a aplica amenzi agenților economici prinși că încalcă normele de igienă
Patronii de prăvălii, magazine alimentare, fast-food-uri, crîșme, baruri și patiserii, restaurante și moteluri, puși pe înavuțire peste noapte pot sta liniștiți. Probabilitatea ca un control inopinat al inspectorilor sanitari să-i descopere încălcînd cele mai elementare norme de igienă este, teoretic, foarte mică. Pentru miile de societăți mari și mici care funcționează în prezent în județul Bacău și care au ca principal domeniu de activitatea desfacerea produselor alimentare nu există decît doi medici inspectori în a căror atribuții permanente de serviciu se află controlul și aplicarea de amenzi, în situațiile în care sănătatea publică este în pericol. Cum doi oameni nu pot fi, în orice moment, în orice loc al județului ca să-i descopere pe negustorii cărora nu le pasă decît să-și vîndă marfa, fie ea și expirată, sănătatea locuitorilor județului rămîne, practic, în propriile mîini. „Oricît și-ar dori, doi oameni nu pot acoperi fiecare colț al județului, și de aceea ajungem în situația în care cei amendați sînt descoperiți întîmplător sau în urma unor reclamații. S-a ajuns în situția aceasta anul trecut, cînd legea Inspecției Sanitare de Stat a stabilit clar că asistențiii de igienă nu mai au dreptul să controleze și să inspecteze comercianții din sectorul alimentar. Pînă la această hotărîre mai aveam în teren, cu drept de inspecție, încă 11 oameni, și altfel puteam acoperi județul”, ne-a declart dr. Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat (ISS).
Și reclamațiile, anul trecut în număr de 173, nu pot fi verificate în timp util pe teren de numai doi medici. „Chiar dacă în unele situații, asistenții de igienă mai pot totuși semnala încălcări ale unor norme de igienă în diverse puncte ale județului, pînă cînd ajung medicii ca să-l amendeze pe acel comerciant este mai mult ca sigur că el închide prăvălia și susține că nu funcționează”, mai spune doctorița Lupașcu. Cum legea apărută anul trecut spune negru pe alb că doar medicii au dreptul să aplice amenzi celor prinși că ne pun în pericol sănătatea, singura soluție a Direcției de Sănătate Publică (DSP) ar fi angajarea mai multor doctori în serviciul Inspecției Sanitare de Stat. Nici această soluție nu este însă la îndemîna instituției. „În mod normal, celor 11 asistenți de igienă ar trebui să le corespundă tot atîția medici, pentru că echipele de control ar trebui să conțină cîte un medic și un asistent. La Inspecția Sanitară nu avem decît trei medici, unul dintre ei, și anume doctorița Lupașcu, fiind responsabilă de controalele și verificările din spitale, cabinete medicale și tot ce ține de sistemul sanitar. Deci, rămîn doar doi medici pentru controalele legate de igiena alimentului și a mediului. Au fost scoase la concurs de nenumărate ori posturi de medic la ISS, dar pentru că nu au existat candidați, au rămas neocupate. Ar fi nevoie și de un bioinginer, de un chimist și chiar de un laborator propriu, pentru că ISS ar trebui să fie o instituție mult mai puternică decît Protecția Consumatorului, de exemplu”, ne-a declarat dr. Marin Buștuc, director adjunct al DSP.
Că tarabagiii și patronii de prăvălii sînt de capul, iar singura măsură de a-ți pune sănătatea la adăpost este să mărești ochii cît cepele înainte de a te așeza în fața tejghelei, o dovedește și faptul că anul trecut, perioadă în care asistenților de igienă li s-a retras dreptul de a aplica amenzi, valoarea totală a sancțiunilor aplicate în acest domeniu în județul Bacău a scăzut drastic față de perioadele anterioare. În timp ce în anul 2002, ISS a strîns din amenzi peste 1.000 de milioane de lei, la finele anului trecut, același serviciu din cadrul Direcției de Sănătate Publică nu a reușit să strîngă decît 780 de milioane. Nu faptul că banii care ajung la bugetul de stat au fost mai puțini în 2003 decît în alți ani îi îngrijorează pe reprezentanții DSP, ci faptul că sănătatea noastră este în foarte multe situații la cheremul vînzătorilor ambulanți. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns