Fructul de cătină, mai ales coaja, conține 2 pînă la 8% ulei gras cu proprietăți terapeutice puternice, care însă nu poate fi obținut casnic, ci numai cu ajutorul unor instalații speciale. Acest ulei, pe care îl găsim în mai toate magazinele și farmaciile naturiste, este foarte bogat în vitaminele A și E, care sînt foarte ușor asimilabile în această formă. El are efecte regenerante, întineritoare și este folosit în foarte multe boli, atît pentru prevenire, cît și pentru tratare. Se administrează, de regulă, la adulți – cîte 20 de picături, de trei ori pe zi, iar la copiii peste un an – cîte 5 picături, de trei ori pe zi. Iată în continuare, cîteva aplicații ale sale:
• Boli de ochi – datorită extraordinarei sale bogății în vitamina A, uleiul de cătină este un elixir pentru ochi. El mărește acuitatea vizuală, combate oboseala oculară, încetinește evoluția bolilor de ochi.
• Potența, fertilitate la bărbați și femei – uleiul de cătină este cea mai bogată substanță naturală în vitamina E din lume. Vitamina E este supranumită și vitamina tinereții și a fertilității, tratamente de 2-3 luni cu ea ajutînd la relansarea activității glandelor sexuale, la redobîndirea vigorii și a dinamismului.
• Regenerarea țesuturilor după arsuri, răniri, intervenții chirurgicale – cura internă de o lună cu ulei de cătină ajută la regenerarea rapidă a pielii și a mucoaselor, dublînd practic viteza de vindecare.
• Psoriazis, sclerodermie, dermatoze rezistente la tratament – tratamentul intern de minimum două luni cu ulei de cătină are un efect benefic deosebit asupra pielii. La persoanele sănătoase, cura cu ulei de cătină face pielea mai strălucitoare, mai elastică și îi dă un aspect tînăr. În cazul persoanelor cu boli de piele cronicizate, cura cu ulei de cătină grăbește, și în anumite cazuri, deblochează procesele de vindecare.
• Accelerarea proceselor de dezvoltare mentală și fizică la copii – cinci picături de ulei de cătină, luate de trei ori pe zi, ajută la reglarea proceselor de creștere și maturizare a copiilor și pubertinilor.
Cîteva utilizări externe ale uleiului de cătină
• Arsuri – se aplică ulei de cătină pe locul afectat, dezinfectat în prealabil.
• Protecția pielii la frig, vînt și radiațiile solare – se unge pielea cu un strat subțire de ulei de cătină înainte de a fi expusă la factorii agresivi de mediu. Aplicat pe piele, uleiul de cătină are efecte de filtrare a razelor ultraviolete și a altor tipuri de radiații cu efecte nocive asupra pielii.
• Degerături (prevenire și tratare) – se aplică ulei de cătină atît cît poate absorbi pielea pe zonele afectate sau care urmează să fie expuse la frig.
Lasă un răspuns