• 45 dintre disponibilizați provin de la sanatoriul din Tîrgu Ocna, iar 14 de la societatea Mecano Electric Service Comănești
Anul 2004 a început nefast pentru o serie de angajați din orașele Comănești și Tîrgu Ocna. Primii care vor intra în șomaj sînt 14 salariați de la societatea Mecano Electro Service Comănești. „Unitatea a trimis deja listele nominale cu cei ce vor intra în șomaj. Urmează ca fiecare fost salariat să vină la noi să își întocmească dosarul de șomaj”, ne-a declarat Octavian Țicău, director executiv la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) din Bacău. Angajații comăneșteni vor trebui să își încheie conturile cu „Mecano” pînă pe 26 ianuarie.
Și Spitalul de Pneumoftiziologie din Tîrgu Ocna va trimite în șomaj 45 de salariați. Aceștia vor rămîne fără servicii de la 1 februarie. Unitatea din Tîrgu Ocna a înaintat la AJOFM Bacău proiectul de disponibilizare, dar tabelele nominale cu cei desemnați să plece în șomaj nu au fost încă trimise. „Săptămîna viitoare, reprezentanții noștri se vor deplasa la cele două unități să realizeze serviciile de preconcediere. Disponibilizații vor fi informați asupra modului în care se întocmește dosarul de șomaj, actele ce trebuie depuse la dosar, locurile de muncă vacante și posibilitățile de recalificare profesională pe care le au”, a precizat Octavian Țicău.
În ce-i privește pe disponibilizații din Comănești, aceștia vor primi numai indemnizația de șomaj, acordată pe o perioadă de șase, nouă sau 12 luni, în funcție de vechimea în muncă. Cuantumul acesteia a crescut din acest an la 2,1 milioane de lei. În schimb, șomerii de la Tîrgu Ocna vor primi, în afara alocației de șomaj, și un venit de completare care va fi acordat tot de la fondul de șomaj. Salariații care au o vechime în muncă mai mică de trei ani vor primi venitul timp de două luni, cei cu vechime cuprinsă între trei și cinci ani vor lua banii suplimentari pe trei luni, cei cu vechime între cinci și 15 vor primi venitul de completare pe patru luni, iar cei cu vechime la sanatoriu de peste 15 ani vor lua banii pe șase luni. Venitul de completare este egal cu diferența dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni anterioare disponibilizării, dar nu mai mult decît salariul mediu net pe economie și indemnizația de șomaj.
Spectrul șomajului plana asupra angajaților de la Spitalul de pneumoftizilogie din Tîrgu Ocna încă din toamna anului trecut. Motivul nu a fost diminuarea numărului de paturi, așa cum s-a întîmplat în primăvară în alte spitale ale județului, ci faptul că această unitate nu a fost autorizată sanitar. Motivul? Lipsa stației de epurare a deșeurilor lichide, care erau deversate în rîul Trotuș. Spitalul a devenit astfel o sursă cu pericol de infectare a zonei cu bacili Koch, întrucît nu exista nici o perspectivă apropiată ca reprezentanții Primăriei să găsească aproximativ 7 miliarde de lei pentru amenajarea stației de epurare. Spitalul a fost închis, iar pentru angajați nu au existat decît două variante: șomajul sau detașarea. Singurii pentru care au avut noroc să primească alte locuri de muncă în unități sanitare care aveau nevoie de personal au fost cadrele medii și medicii. De la 1 februarie, aceștia vor lucra în secția de TBC nou-creată a spitalului din Moinești, dar și în alte secții ale spitalului din Moinești. În urma disponibilizărilor, sanatoriul din Tîrgu Ocna va fi închis. Șefii Direcției de Sănătate Publică intenționează să solicite Ministerului Sănătății să înființeze aici un spital pentru bolnavi cronici sau pentru sărmani. (Cezara DUȚĂ, Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns