Traditionala manifestare „Luna Padurii”, care are loc in perioada 15 martie – 15 aprilie, ajunge in acest an, in Romania, la 108 ani, dar la 138 de ani in lume. In judetul Bacau, ciclul de manifestari – ne-a informat directorul Directiei Silvice, Gheorghe Manaila – va fi deschis la mijlocul saptaminii viitoare, avind in vedere si iarna grea, prelungita. Luna Padurii este unul dintre cele mai importante evenimente silvice si ecologice, o modalitate de sensibilizare a publicului si a factorilor decizionali cu privire la importanta padurilor, a rolului lor esenţial in mentinerea echilibrului ecologic. Sarbatoarea isi are inceputurile in anul 1872, ca o consecinta fireasca a accentuarii despaduririlor. In Romania, prima data a fost organizata in anul 1902 de Spiru Haret, ministru al Cultelor si Instructiei Publice, sub denumirea „Sarbatoarea sadirii arborelui”.
Directia Silvica Bacau are in folosinta o suprafata totala de 242.440 ha, din care 236.071 ha fond forestier in proprietate publica a statului si 6.369 ha in proprietate privata a persoanelor juridice si publica a comunelor. Teritorial, cea mai mare suprafata administrata se gaseste in judetul Bacau, dar si suprafete reduse din tvecine Harghita, Covasna, Vrancea, Neamt si Vaslui. Aceasta suprafata se afla raspindita relativ neuniform pe cele trei mari grupe de relief ale judetului (cimpie, deal, munte), un procent insemnat aflindu-se in zona montana (44%). Pe ansamblul judetului, padurile ocupa 40,4% din suprafata totala.
Prin „Declaratia de la Paris”, ocazionata de cel de-al X-lea Congres Forestier Mondial din 1991, s-a conturat conceptul de dezvoltare durabila a padurilor, deosebit de important in demersul specialistilor din diverse domenii (silvicultori, ecologi, sociologi, economisti etc.) de a contracara efectele negative ale presiunii antropice asupra padurilor. Conceptul urmareste, in principal, gasirea unor metode corecte de gestionare a padurilor si evitarea interdictiilor radicale care nu ar conduce decît la accentuarea presiunilor populaţiilor umane asupra padurilor. Aceasta se concretizeaza printr-o activitate de exploatare forestiera realizata astfel incit taierea arborilor sa se faca planificat, in relatie directa cu masurile de refacere a padurii si a functiunilor sale. (Petru DONE)
Lasă un răspuns