Saisprezece elevi de clasele VII – XII din judetul Bacau s-au calificat pentru faza nationala a Olimpiadei de Matematica. Zece dintre acestia sint elevi ai Colegiului National „Ferdinand I”, care se claseaza astfel pe primul loc pe judet, in fata altor institutii de invatamint, in performanta olimpica la aceasta disciplina. Tinerii olimpici ferdinandisti care vor reprezenta Bacaul la competitia nationala studiaza cu profesorii Cristina Andrei (care ii pregateste pe elevii Irina Danila – clasa a VII-a B, Vlad Popa – VII B si Ciprian Timofte – XII D), Vasile Stoica (Andrei Finaru – IX D, Anca Stoica – IX D, Diana Patrascu – XI E), Cristina Manoliu (Alexandru Mocanu – VIII A, Razvan Popa – VIII A), Eleonora Savu (Ionut Dobos – 10 D) si Adrian Cosma (Ramona Huluba (IX B). „Toti muncesc dar acesti copii au inclinatie nativa spre matematica, o gindire care le permite sa rezolve si sa intuiasca usor problemele. In plus, marea majoritate a olimpicilor au foarte bune abilitati de comunicare”, a subliniat Cristina Andrei, unul din profesorii multi medaliatului la matematica Adrian Zahariuc si al numerosi alti „ferdinandisti” olimpici nationali, inca din 1997. Profesorii spun ca orele de clasa nu sint suficiente pentru ca acesti elevi sa-si desavirseasca pregatirea pentru olimpiade si ca tinerii olimpiici studiaza zilnic minim doua ore, sub coordonarea cadrelor didactice care ii pregatesc. „Exista o programa speciala pentru olimpiada. Dificultatea subiectelor a fost tot timpul aceeasi dar ca sa ajunga sa le rezolve au nevoie de experienta, asta se cistiga prin exercitiu. Varietatea problemelor este foarte mare”, a spus profesorul Vasile Stoica, care din 1998 obtine anual medalii cu elevii sai la nationalele de matematica.
„Matematica te ajuta sa ai o gindire mai logica”
Vlad Popa, elev in clasa a VII-a al Colegiului National „Ferdinand I”, va participa anul acesta pentru a treia oara la Nationala de Matematica, de unde in clasele a V-a si a VI-a s-a intors cu medalie de bronz, spune ca in 2010 isi doreste sa cistige o medalie de aur. „Mi-a placut matematica din clasa I. Ma gindesc ca e mai mult o pasiune. Lucrez doua ore pe zi, problemele de la olmpiada sint mult mi deificile decit lucram la clasa. Anul acesta la judeteana s-a pus mult acent pe logica”, a declarat elevul de clasa a VII-a. Olimpica Anca Stoica, eleva in clasa a IX-a, la specializarea mate-info, se pregateste cu tatal sau, profesorul de matematica Vasile Stoica. Chiar daca invata cu pasiune la aceasta disciplina, fata spune ca are o slabiciune pentru fizica, materializata in 2009 cu o medalie de bronz la olimpiada nationala. „La fizica sint mai putine tipuri de subiecte. Studiul matematicii l-am continuat pentru ca am vaut ca am rezultate. Matematica te ajuta sa ai o gindire mai logica, poti sa faci strategie, isi formeaza o gindire organizata si pentru alte discipline”, spune Anca Stoica, ferdinandista care, si ea, tintese o medalie de aur la Nationala de Matematica. Olimpicii nationali ai Colegiului National „Ferdinand I”, spun fostii lor profesori, sint majoritatea plecati in strainatate si lucreaza in domenii legate de cercetare. „Au alta deschidere in afara. Pentru o munca de cercetarein România este foarte greu sa supravietuiesti. cei care incep sa faca performanta de mici au acces apoi la un alt nivel de pregatire”, a subliniat profesora Cristina Andrei.
Doi de la „Gheorghe Vranceanu”
Chiar daca anul acesta colegii de la „Ferdinand I” i-au devansat prin numarul de calificati la Nationala de Matematica, elevii de la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” vor fi si ei prezenti in competitie. Din lotul pentru faza nationala a olimpiadei de matematica mai fac parte elevii Lavinia Iftene (Colegiul National „Gheorghe Vranceanu”, clasa a X-a), Eduard Marinescu (CN „Gheorghe Vranceanu”, clasa a XI-a), Tudor Padurariu (Colegiul National „Grigore Moisil”, Onesti, clasa a XI-a), Maria Voicu (Colegiul National „Dimitrie Cantemir”, Onesti, clasa a IX-a), Mihai Avram (Scoala „George Calinescu”, Onesti, clasa a VII-a) si Diana Tudoranu (Scola nr. 1 Tg. Ocna). (Laura HUIBAN)
grasu a zis
acesti copii minunati si dascalii lor sa fie rasplatiti pe masura.luati aminte domnule primar.
nica a zis
Stiti cati dintre ei au fost scoliti, inainte de a ajunge la CN „Ferdinand I”, in alte institutii scolare pe care unii le denigreaza constant? Succes, dragi copii!
Anonim a zis
de 8 dintre ei stiu sigur ca au facut / fac gimnaziul in ferdinand
ex-student a zis
Dovada ca Ferdinand-ul chiar are traditie la matematica.
irina a zis
ma bucur foarte mult si sascutul e cel mai tare:*