– mai bine de 25% dintre accidentele de munca inregistrate in domeniul constructiilor, soldate cu incapacitate de munca sau deces, au drept cauza favorizanta neportul echipamentului individual de protectie – vina, se pare, apartine atit angajatorului, care ar trebui sa efectueze mai riguros instructia personalului, dar si salariatilor, care, chiar si instruiti, refuza sa poarte echipamentul
Madalina ROTARU, Florentin RADU
Pe tot parcursul anului trecut, in judetul Bacau, nu mai putin de 14 persoane si-au pierdut viata in accidente de munca si inca alte doua, de la inceputul lui 2008. Aceste evenimente se inscriu de fapt, in cele 99 inregistrate in 2007 si cele peste 35 in 2008, la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Bacau. Ceea ce ridica semne majore de intrebare este ca, majoritatea accidentelor de munca se petrec in domeniul constructiilor, iar 25% din cazurile in care persoanele au decedat sau au devenit incapabile de munca, au fost cauzate inclusiv de neutilizarea echipamentului individual de protectie. „Sint firme carora le-am aplicat amenzi de 4-5 ori pe an pe motiv ca muncitorii nu purtau casca de protectie sau incaltaminte adecvata. Lucratorii in constructie sint expusi la riscuri mari prin natura meseriei lor, ori neportul echipamentului de protectie creste gradul acestora. Mai mult, se consuma bauturi alcoolice, lucru nepermis pe de o parte, dar greu de controlat de catre angajator, pe de alta”, a precizat Ioan Andrei, inspector sef Securitate si Sanatate in Munca-ITM Bacau. Cine se face vinovat insa, in cazul in care un om isi pierde viata sau capacitatea de munca in urma chiar, a unui accident banal? Potrivit reprezentantilor ITM, vina apartine pe de o parte angajatorilor, pe de alta, salariatilor insisi. „Agentii economici au obligatia nu doar de a asigura echipamente lucratorilor ci, sa-i si supravegheze si sa-i instruiasca permanent pentru a-i face sa constientizeze importanta utilizarii lor. Oamenii, pe de alta parte, ignora faptul ca portul echipamentului individual de protectie le poate salva viata. Cred totusi, ca angajatorii trebuie sa lucreze mai mult la ceea ce se numeste disciplina salariatilor”, a declarat Ioan Andrei. Potrivit legii, angajatorii sint obligati sa asigure salariatilor, in anumite domenii de activitate, pe linga instruirea pe linia SSM, si echipamentul individual de protectie, gratuit si ori de cite ori este necesar. In caz contrar, agentii economici sint pasibili de amenzi cuprinse intre 3500 si 7000 de lei.
La inceputul lunii mai a.c., peste 60 de firme din judet au fost verificate de inspectorii ITM, in cadrul Campaniei Nationale privind verificarea respectarii legislatiei in domeniul constructiilor. Pe linia Securitate si Sanatate in Munca au fost constatate 69 de deficiente, fiind sanctionati 26 de angajatori. Numarul sanctiunilor contraventionale s-a ridicat la 27 din care 24 au fost avertismente, iar restul amenzi. Cele mai numeroase probleme identificate au fost legate de neevaluarea riscurilor, neintocmirea planului propriu si instruirea necorespunzatoare a personalului pe linia sanatatii si securitatii in munca, de catre angajatori. (Madalina ROTARU)
Instructajele se fac de ochii lumii
Sindicatele sint, se pare, aproape singurele care mai iau atitudine fata de conditiile vitrege, in multe cazuri, in care muncitorii sint pusi sa lucreze pe santiere. Liderii muncitorilor acuza faptul ca instructajele privind protectia muncii se fac mai mult formal sau deloc. „De cele mai multe ori, li se spune sa aiba grija sa nu cada de pe schela si atit. Nu se face asa cum ar trebui, asa cum, de fapt, legea obliga. In fiecare luna trebuie facute aceste instructaje. Pe saptamina, cel putin ora trebuie rezevata acestui lucru. Or, angajatorii, in special, firmele astea mai mici, considera acest timp neproductie si nu sint dispuse sa inregistreze pierderi”, explica Avram Groper, vicelider la Hidroconstructia Bacau. El mai arata acuzator si spre lipsa echipamentelor de protectie. „E vorba despre echipamentul de protectie, nu cel de lucru, respectiv, centuri de
siguranta, balustrade, care, bineinteles, costa. In plus, e bine sa se verifice, mai ales in timpul verii, cum se respecta de catre angajator obligatiile legale privind programul de lucru, hidratarea angajatilor etc. In mod normal, programul trebuie defalcat, incit sa se evite perioadele cind soarele este mai puternic. Ceea ce, din pacate, nu se intimpla in realitate. Cred ca doar 10 la suta dintre firmele din constructii respecta aceste reguli”, mai spune liderul Groper.
Sindicatele din constructii se mai arata nemultumite si de modul in care sint facute controalele de catre inspectorii de munca. Liderii muncitorilor spun ca, de cele mai multe ori, aceste controale sint anuntate de catre cineva din interiorul ITM, si prin urmare, unele puncte de lucru sint inchise timp de o zi-doua, pina trece echipa de inspectori.
Lasă un răspuns