• Petru Dascălu, arendaș în satul Pădureni, comuna Berești Bistrița, este acuzat de săteni că i-a tras pe sfoară și cu contractele de arendare și cu produsele primite de pe terenul lor • primărița din Berești Bistrița susține că oamenii au asaltat-o cu plîngeri împotriva lui arendașului • Petru Dascălu spune că toate acuzele au un substrat politic motivat de faptul că primărița a trecut la PSD iar el este simpatizant al PD
Un război surd se poartă de cîteva luni între sătenii din Pădureni și Petru Dascălu, arendașul din localitate, acuzat că a acaparat pe nedrept patrimoniul Asociației agricole „Drum Nou” din sat. Oamenii susțin că au fost induși în eroare de Dascălu în momentul în care au semnat contractele de arendare, iar acum au realizat că arendașul a ajuns stăpîn pe pămîntul și acareturile societății agricole ai cărei membri sînt din 1992. Ieri, oamenii s-au adunat la școala din sat, după ce-au anunțat că vor face o Adunare Generală la care l-au invitat în scris și pe cel căruia i-au încerdințat spre adminisrare averea lor.
Asociația agricolă „Drum Nou” funcționează în Pădureni din 1992. În urmă cu trei ani, o parte dintre asociați au decis să-și arendeze pămîntul, așa cum se întîmpla în localitățile din jur, și să primească o cotă parte din produse. Cel care a venit cu soluția a fost Petru Dascălu, omul cu care au încheiat un contract de arendă și care și-a luat autorizație de persoană fizică de la Primăria Berești Bistrița, pentru a-și putea desfășura activitatea. Acum el este acuzat de săteni că i-a înșelat și i-au cerut să fie prezent la Adunarea generală a asociaților. Dacălu, însă, nu a dat curs invitației, iar oamenii și-au vărsat focul, care cum a putut. „A venit Dascălu la noi, împreună cu unul din sat, Constatin Terinte, și mi-a spus că trebuie să dau o semnătură, ca să putem lucra pămîntul. Trebuia să ne dea măcar 500 de kilograme de grîu la hectar. Anul trecut a vîndut grîul și noi n-am văzut decît niște resturi de porumb cu semințe de flori prin el. Am văzut eu cînd au venit tirurile să încarce grîul, m-am dus la asociație și i-am spus lui Dascălu să-mi dea mie întîi grîul și după aceea să-l vîndă, și el m-a îmbrîncit. Pe la 12,00 noaptea au plecat tirurile încărcate cu grîu tocmai la Suceava”, ne-a declarat Catinca Hălmăceanu.
La fel a susținut și Victoria Zota, că Dascălu a intrat în casă și a pus-o să semneze pentru arendarea a șase hectare de teren. „A citit cît pamînt am eu și cu ce-o să cultive terenul, am semnat și cînd au ieșit pe ușă l-am auzit spunîndu-i lui Terinte: «de aici am luat gras». Anul trecut mi-a dat cîte 200 de kilograme de porumb mucegăit pentru fiecare hectar și am refuzat. Așa că mi-a dat bani în contul porumbului ăsta. Și m-am ales cu patru milioane de lei pentru șase hectare de pe care Dascălu a cules recolta”, a spus bătrîna de 75 de ani. Șirul acuzelor a fost oprit la un moment dat de Vasile Troacă. Acesta le-a cerut oamenilor să fie corecți și să recunoască faptul că, în anul 2002, au primit cota parte exact așa cum scria la contract. Spusele lui au stîrnit și mai mult oamenii, care l-au acuzat că a primit pe ascuns cîte o căruță de grîu și ovăz. „În 2002 ne-a dat ce-au muncit cei dinaintea lui, ca să ne momească, iar anul trecut nu ne-a mai dat nimic. A vîndut totul, iar el și-a luat două apartamente în centrul Bacăului”, a spus și Neculai Ursu. Un alt localnic a pșovestit că a muncit pe degeaba în cele două campanii de însămînțare și recoltare, ba încă a adus tractorul lui de acasă, iar arendașul nu i-a plătit nici un leu. Alți localnici au arătat că, deși nu s-au înscris în asociație, Dascălu le-a arat și însămînțat pămîntul cu forța, doar pentru că terenul lor era lîngă cel luat în arendă.
Adunare generală cu semnături false
Sătenii spun că, pe 23 decembrie 2001, ar fi avut loc o Adunare generală a asociaților, la care Dascălu ar fi falsificat semnăturile a 188 de oameni. „Dintre aceștia, 45 sînt morți de zeci de ani, și cu toate astea figurează și ei pe listă că au semnat. Aproape toți cei prezenți în sala asta sîntem trecuți pe listă și în dreptul nostru apar semnături care nu sînt ale noastre. Cu tabelul ăsta s-a dus la Tribunal și a zis că oamenii sînt de aord să lichideze asociația în 2005, iar el să fie lichidator. Iar judecătorii au aprobat asta, fără să ne întrebe cineva ceva”, a spus și Vasile Manole. „Păi, cum să nu-i aprobe dacă are o verișoară avocată la Bacău și una la Bucrești, la Ministerul Justiției? Și mai este și cumătru cu șeful poliției din Bacău. Noi avem bani să ne batem cu toți aștia?”, a spus și Mircea Ursu. „Nu-l mai vrem la asociație. El nu are ce să caute acolo cu arenda lui. Acolo sînt acareturile noastre. Ce poate să ne facă, dacă nu-l mai vrem? La urma urmei este pămîntul nostru”, au spus oamenii în cor. „Să ne pună primăria în posesie, fiecare pe amplasamentul nostru, așa cum zic titlurile de proprietate, și să îndrăznească atunci Dascălu să vină să intre cu tractorul”, a spus cineva, iar propunerea lui a fost îmbrățișată de toată lumea.
Primărița a fost aslataă de reclamații ale sătenilor
Prezentă la întîlnire, primărița Maria Juncu spune că oamenii au asaltat-o cu zeci de cereri ,în care îi pretind să nu înregistreze contractele de arendă în registrele primăriei. Cererile, formulate la fel, doar numele și suprafața de teren fiind diferită arată faptul că locuitorii nu vor să se înregistreze aceste contracte de arendă pînă cînd de față nu sînt prezente ambele părți, adică arendașul și proprietarul pămîntului. „Întrucît am fost induși în eroare și am semnat fără să fiu în cunoștință de cauză, pe 2003, arendașul și-a bătut joc de mine pentru că, de pe 1,80 de hectare, am primit doar 200 de kilograme de resturi vegetale pe care nu le puteam da nici la animale”, se spune în reclamațiile tip ale sătenilor. „Eu ce pot să fac în această situație? Știu că oamenii au făcut plîngere la poliție și la parchet, pentru fals și uz de fals. Mai șitu că a cîștigat în instanță dreptul de administrare al asociației pînă în 2005, cînd o va desființa”, ne-a spus și Maria Juncu, primarul din Berești Bistrița.
„La mijloc sînt interese politice” susține acuzatul
Arendașul acuzat de cei aproximativ 80 de săteni din Pădureni spune că adunarea de ieri a fost ilegală, pentru că peste 90 la sută dintre cei care au participat la întrunire nu sînt nici membri ai asociației nici nu și-au dat pămîntul în arendă. Dascălu o acuză pe primărița Juncu pentru toată această tevatură, pentru că, spune el, „vrea să cîștige capital electoral pe spinarea mea, că avem orientări politice diferite de cînd a trecut de la PD la PSD”. El spune că între el și locuitori au existat fie contracte, fie, în puține cazuri, înțelegeri verbale de exploatare a terenului. „Totul a fost făcut conform contractului, eu am atîtea hotărîri judecătorești de partea mea, nu înțeleg de ce se tot bagă primărița și incită oamenii”, a spus Dascălu. El susține că a dat, în 2002, cota parte așa cum era trecut în contract, iar anul trecut, pentru că recolta a fost sub orice critică, a deci să dea, în loc de grîu, porumb sau bani.
„Am scos 900 de kilograme de grîu la hectar, 90 de tone de toată recolta. Din astea, 40 de tone am dat deoparte pentru sămînță, 30 de tone am dat uiumul la combine și un rest de 20 de tone am dat în contul motorinei pe care am cumpărat-o pe datorie. Astea 20 de tone vroiau oamenii să le împart lor, dar rămîneam cu motorina neachitată complet, așa că am decis să le dau porumb în loc de grîu. Cine n-a vrut, a luat bani. Era mai bine dacă nu le dădeam nimic, așa cum s-a întîmplat la celelalte asociații din jur?”, a descris Dascălu situația de anul trecut.
El mai spune că, în privința deciziei sătenilor de a-l scoate afară din asociație, nu-și face probleme, pentru că întrunirea a fost ilegală. „Peste 90 la sută dintre cei care au contracte cu mine nu au fost la așa zisa Adunare Generală. Am primit o convocare de la niște oameni, care nu au contract cu mine, așa că nu m-am prezentat la întîlnire. Cît despre semnăturile false, nimic nu-i adevărat. Au făcut plîngere penală, dar există o soluție a Parchetului care mă scoate de sub urmărirea penală, întrucît fapta nu există”, a mai spus Dascălu. Arendașul mai spune că, și pentru punerea în posesie, oamenii trebuie să mai aștepte pînă la toamnă, cînd se va strînge recolta de pe pămîntul semănat între timp de el. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns