• asistații de la Gîșteni au fost evaluați și s-a început contactarea familiilor a 250 de bolnavi care urmează să fie trimiși acasă • centrul și-a prospus ca 100 de asistați să fie redați familiilor în acest an • la Vermești, campania de dezinstituționalizare nu dă roade, deoarece familiile nu vor să mai aibă de-a face cu rudele bolnave
Persoanele cu handicap neuropsihic vor fi redate societății. În centrele care găzduiesc astfel de bolnavi s-a finalizat o amplă campanie de evaluare și stabilire a necesităților fiecărui asistat în parte. În Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică (CNRR) din Gîșteni sînt internate 360 de persoane pentru care lumea reală capătă și alte dimensiuni. Acestea au fost evaluate și s-a ajuns la concluzia că 250 dintre ei ar putea fi îngrijiți și în familii. „În vederea restructurării centrelor, o comisie formată din psihologi, medici și asistenți sociali a evaluat fiecare asistat în parte. Bolnavii au fost diferențiați pe trei categorii, cei care pot duce un trai independent, cei care au nevoie de sprijin și cei care sînt dependenți de ajutor. După aceasta vom trece la etapa următoare, de a-i trimite acasă”, ne-a declarat doctorul Ovidiu Necula, directorul CNRR Gîșteni. Conducerea căminului a început să contacteze familiile persoanelor cu tulburări mintale pentru a-i pregăti să își preia acasă bolnavii. Pînă în prezent, 20 de familii s-au arătat interesate de programul de reintegrare a persoanelor cu afecțiuni neuropsihiatrice în familiile de unde au plecat în cămine. „În două luni va trebui să rezolvăm situația a 250 de asistați. Vom contacta familiile, iar o comisie de specialiști va consilia familiile pentru a fi pregătite să își reintegreze membrii cu afecțiuni. Anul acesta ne-am propus să externăm 100 de asistați”, a mai spus directorul Necula. Etapa de reintegrare în familii va începe după data de 10 aprilie.
Vestea externării a creat o adevărată stare de efervescență și agitație în centru, iar familiile asistaților au răspuns pozitiv față de programul care urmărește tratarea bolnavilor în familiile lor. „Familiile au răspuns bine. Noi i-am contactat telefonic, am trimis adrese. Ei trebuie să amenajeze spațiile unde vor sta asistații odată întorși acasă. Familia va trebui să își ia și un angajament să aibă grijă de bolnav și să respecte programul de recuperare și reabilitare fixat de specialiști”, a precizat directorul de la Gîșteni.
Optimismul de la Gîșteni nu este împărtășit și de conducerea căminului de la Vermești. Aici au fost evaluați toți cei 80 de asistați internați, dar mai departe nu s-a mers. „Testul de evaluare este pentru persoanele oligofrene și nu a fost adaptat pentru psihici. Acțiunea nu va da roade, pentru că în primul rînd mediul din care provin acești oameni este bolnav. Nu au unde să se ducă. Mulți au ajuns aici din cauza alcoolului, iar odată plecați se vor reapuca de băut. Cazurile de bolnavi care s-au reintegrat în familii sînt extrem de rare. Anul trecut au rămas acasă doar doi pacienți. Au mai fost plecați și alții pentru a fi reîncadrați în familii, dar după două, trei luni s-au întors în centru”, ne-a declarat Mircea Doran, directorul Centrului de Reabilitare și Recuparare Vermești.
Pentru a putea fi integrați în familii, acestea ar trebui să fie sprijinite prin construirea unor centre de zi, unde pacienții să poată sta sub supraveghere atît timp cît membrii familiei se află la lucru sau a unor locuințe protejate, unde persoanele bolnave să învețe să se gospodărească singure sub supravegherea unor specialiști. Deocamdată, județul nostru nu are nici o astfel de soluție alternativă la dezinsituționalizare. În curînd, în Bacă se va pune pe picioare un centru de zi, care va reprezenta un sprijin pentru familiile cu bolnavi mintal. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns