• patronii își vor putea repune marfa în vînzare doar dacă ambalajele laptelui vor informa corect cumpărătorii • inspectorii OJPC au aplicat amenzi de 26 milioane de lei
Patronii care vînd lapte în magazinele alimentare din județ încalcă prevederile legale de etichetare și comercializare a acestui produs. Inspectorii din cadrul Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului (OJPC) din Bacău au verificat 17 agenți economici din județ care comercializează lapte. „În urma verificărilor, s-a oprit temporar de la vînzare o cantitate de 2.439 de litri de lapte, în valoare de 27 milioane de lei, și s-au încheiat 17 procese verbale de constatare a contravenției. Cele mai multe abateri țin de modul de informare al clienților, dar s-au găsit și ambalaje neigienizate corespunzător”, ne-a declarat Sorin Elisei, director executiv la OJPC Bacău. Patronii vor trebui să remedieze în timp record deficiențele constatate de inspectori, pentru că, altfel, laptele va ieși din perioada legală de consum și vor trebui să găsească alte soluții, cum ar fi prepararea brînzei, pentru a nu ieși în pierdere.
În urma controlului s-a descoperit că laptele „Dodo”, produs de SC BI&DI COM SRL Negri, și scos la vînzare de societatea Panivest SRL Bacău, era depozitat în navete neigienizate, insalubre. Angajații de la Protecția Consumatorului au prelevat probe de lapte importat din Ungaria, dar și de la cel produs de Prolabac Bacău, pentru a se vedea dacă informațiile privind calitatea laptelui înscrise pe etichetă se regăsesc și la analizele de laborator.
La alți comercianți s-a descoperit că laptele nu avea trecută corect pe ambalaj temperatura la care poate fi păstrat. Conform legislației, pe etichetă se precizează temperatura de păstrare între două și patru grade Celsius. Laptele produs de Marlat SRL Buhoci, Bi&Di Com SRL Negri, Aicbac Bacău, Prolabac SA Bacău, Conitrans SRL Covasna, și comercializat de unitățile Paninvest SRL Bacău, Agricola Internațional Bacău, Huracom SA Bacău, Gef Impex SRL Bacău, Beti SRL Tîrgu Ocna și Pleșuvu Com Bacău, avea pe etichete ca indicator pentru temperatură intervalul între două și șase sau opt grade. Pe ambalajele de la laptele produs de Conintrans Covasna, Bi&Di Negri, Aicbac Bacău, Prolabac și Marlat Buhoci nu era specificată mențiunea „expiră la data de …”, iar la alți agenți economici, data limită de consum nu era lizibilă pentru client. La alte ambalaje de lapte era trecută ca dată limită de consum 48 de ore, în loc de 12 ore. Societățile Luciton SRL Strugari și PF Rusu Gheorghe comercializau laptele fără a afișa și prețul acestuia. Nici unul dintre cei 17 agenți economici verificați nu a scăpat de sancțiuni de la inspectorii OJPC Bacău. Valoarea amenzilor aplicate se ridică la 26 de milioane de lei. „Clienții trebuie să fie foarte atenți cînd cumpără lapte, mai ales că este un produs destinat cu precădere copiilor. Ei trebuie să verifice termenul de valabilitate, să fie atenți la locul de unde îl cumpără, dacă e scos de la rece și acolo unde au nemulțumiri să ne sesizeze imediat”, a precizat Sorin Eliesei. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns