• Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul de la Rafo, ține legătura cu o firmă din București care intermediază contracte de muncă în străintate • oamenii ar urma să lucreze atît în Europa, cît și în Asia • 25 de oneșteni vor pleca, săptămîna aceasta, în Kuweit
Cel puțin două instituții, care pînă acum nu au avut nimic în comun cu plasamentul forței de muncă, și-au inclus în domeniul de activitate și acest obiectiv, iar activitatea și-o desfășoară în preajma celor două rafinării băcăuane: Dărmănești și Rafo. Poate că n-ar părea nimic ciudat, dacă cele două instituții n-ar fi Primăria din Dărmănești și sindicatul Rafinorul de la Rafo Onești, instituții care, prin definiție, au cu totul alte preocupări decît plasamentul forței de muncă. În ambele cazuri, oferta de a se transforma în plasatori de forță de muncă a venit din partea firmelor care chiar au ca obiect de activitate acest lucru. Primarul din Dărmănești, Constatin Cojocaru, care intermediază plecări în Austria, la o firmă de caritate unde oamenii ar urma să ambaleze alimente și haine, spune că a fost contactat de reprezentanții acestei firme. De cîteva zile, sindicatul Rafinorul, de la Rafo, își tot face publicitate, anunțînd cu surle și trîmbițe că se ocupă de formalițile de angajare în străinătate în orice fel de meserie, de la asistente medicale pînă la informaticieni. Liderul de sindicat Ion Marian ne spune, la fel ca și primarul din Dărmănești, că nu a făcut demersuri deosebite în acest scop și că a fost contactat de reprezentanții firmei Man Power din București pentru a găsi oameni dispuși să lucreze în străintate. „Noi facem aici formalitățile necesare pentru întocmirea dosarului și cînd se adună mai multe dosare, plecam, de regulă o dată pe săptămînă, la București, unde datele sînt înscrise în baza lor de date. În funcție de oferta din străinătate, ei își aleg oamenii cu meseriile care le sînt necesare. Din cîte cunosc eu, ei se ocupă de contracte de muncă în Asia și în Europa”, ne-a declarat Marian.
Cei care doresc să obțină un contract de muncă în străinătate se adresează sindicatului Rafinorul, unde află că trebuie să depună la dosar copii după pașaport, buletin și diploma de studii. De asemenea, se mai percepe o taxă de 750.000 de lei. „În funcție de numărul de oameni solicitați sau de numărul de oameni selectați, cei aleși ori se duc la București pentru interviu, ori vine aici un reprezentat al firmei. De exemplu, săptămîna aceasta vor pleca din Onești 24 de mecanici cu un contract de muncă pe doi ani, în Kuweit. Din cîte știu eu, salariul este de 700 de dolari net pe lună, chetuielile de cazare, masă și transport fiind asigurate de firma la care urmează să lucreze”, ne-a mai spus Marian. Firma bucureșteană a mai anunțat că are nevoie de 40 de macaragii și de încă 200 de mecanici pentru care, din Onești, au fost depuse aproximativ 20 de dosare. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns