Străzi inundate de ape, copaci dizlocați din rădăcini, cabluri electrice smulse și mașini aproape îngropate în șuvoiaie. Aceasta a fost imaginea de coșmar care a putu fi văzută, sîmbătă seara, în tot municipiul Bacău. Venind de peste deal, de la Izvoru Berheciului, Bacăul și împrejurimile parcă nici nu existau. Totul era învăluit într-un nor negru, ca de smoală, și fulgere uriașe brăzdau orizontul. Iadul a coborît pe pămînt după comuna Traian, cînd, din cauza ploii abundente și pe alocuri cu gheață, mașina parcă stătea în loc. Pentru unul care nu lipsise decîte vreo cîteva ore din oraș, priveliștea descoperită la întoarcere părea una desprinsă din filmele de groază. Străzile deveniseră rîuri în toată regula, multe mașini rămăseseră blocate în mijlocut traficului, pe strada Stadionului, un cablu electric atîrna primejdios chiar pe capota autovehiculelor care treceau prin zonă, iar circulația pe strada Carpați era întreruptă din cauza unui copac căzut în mijlocul ei.
Chiar în centrul Bacăului, apa ajunsese pînă la pragul mașinilor, inundîndu-le, iar toată zona de sud a orașului era învăluită în beznă. Din pricina întunericului, o parte din magazine și-au întrerupt programul, iar cele rămase deschise, puține la număr, abia puteau oferi adăpost trecătorilor prinși de furtună. La magazinul Selena de la Tic-Tac, vînzătorii au acceptat în interior doar femeile cu copii mici și pe bătrîni, pentru a evita orice încercare de furt sau de jaf.
Nici la Luizi Călugăra, natura n-a fost prea îngăduitoare cu localnicii. Într-un interval de doar două ore, pîrîul Bahna s-a umflat peste măsură și a ras tot ce i-a stat în cale. Cele mai mari stricăciuni s-au înregistrat în zona podului peste pîrîu din centrul comunei, unde șuvoiul apei a măturat șoseaua, după care s-a revărsat în curtea lui Anton Sasu și a Mariei Farțade. „Stăteam în fața porții și am fost la un pas de moarte. Apa a venit cu forță, și abia am reușit să mă adăpostesc în casă. Mi-a luat tot. A smuls mărul din curte și toată curtea și grădina sînt pline de mîl. Din recoltă nu pot să mai aleg nimic”, povestește Anton.
Pentru Maria Farțade, coșmarul a fost și mai mare. Apa i-a săpat sub casă un hău adînc de cîțiva metri și locuința stă să se prăbușească. Nici aici furtuna nu a lăsat nimic în picioare. La fel ca și în ograda oamenilor de pe malul drept al apei, unde mîlul ajunge la o jumătate de metru. Viitura de duminică seara a cărat cu ea și o Dacie, pe care a făcut-o zob, în timp ce două autocamioane grele au fost serios avariate. „Așa ceva am văzut doar în urmă cu vreo 20 de ani, cînd, la fel ca acum, apa ne-a luat pe sus”, povestește Anton Gabor. Oamenii din comună mai spun că vor face cereri ca să fie despăgubiți, însă nu își pun mari speranțe. Asta, deoarece în urmă cu un an recolta le-a fost culcată la pămînt și acoperișurile caselor au fost smulse de vînt sau ciuruite de grindină, dar nici pînă în ziua de azi nu au văzut vreun ban de la Primărie.
Situația de la Luizi Călugăra a fost cea mai gravă din județ: 200d e gospodării au fost inundate, dintre care 30 de case și 170 de anexe. Culturile de pe 20 de hectare vor mai putea fi recuperate doar parțial, și aproape un kilometru de drum comunal, acoperit cu prundiș, a fost spălat de apă. Adriana Florescu, inginer în cadrul Biroului Exploatare, întreținere și apărare împotriva dezastrelor din Cadrul sistemului de Gospodărire a Apelor Bacău, spune că situații similare s-au înregistrat și în alte localități. La Bijghir, au fost inundate 35 de gospodării și 40 de hectare de teren. Vîntul și ploaia puternică au distrus 600 de metri de gard. Aproximativ 150 de găini și 25 de porci au fost luați de ape, iar 19 fîntîni au fost colmatate. În întreaga comună Buhoci, au fost inundate 147 de gospodării, dintre care 62 de case, și 170 de hectare de teren. Nici locuitorii din Huruiești nu au scăpat fără bătăi de cap: apa a pătruns în două locuințe și a acoperit 60 de hectare de teren.
vîntul și descărcările electrice puternice au lăsat fără curent electric 146 de localități.Au fost avariate 423 de posturi de transformare și zece linii de medie tensiune. Opt echipe ale Electrica Bacău au trecut la treabă încă din timpul nopții, astfel că, ieri la prînz, în ciuda condițiilor foarte dificile de intervenție, mai erau nealimentate 60 de localități.
Cel mai mult a plouat în Bacău, undes-a înregistrat un record de 137 de litri/ metru pătrat, la Huruiești, unde în decurs de mai puțin de o oră au căzut 112litri de ploaie pe metru pătrat, la Mărgineni, Buhuși, Podiș, Răcătău, Luncani, Măgura, Răcăciuni și Gîrleni.
Subsolurile Spitalului Județean au fost înecate de ape
Furia apelor dezlănțuite în seara Sfîntului llie nu a ocolit nici subsolurile Spitalului Județean Bacău. Toate încăperile din subsolul clădirii noi a spitalului, a Maternității și Pediatriei, locuri în care sînt vestiarele cadrelor medicale și magaziile de materiale sanitare s-au umplut de apă încă din prima oră a potopului. Apa nu a putut fi evacuată decît cu ajutorul pompierilor, care au intervenit cu autospecialele. Apa a blocat și centrala telefonică a spitalului. Sîmbătă noaptea spre duminică, toate liniile telefonice de legătură cu orașul erau stricate, singurele convorbiri telefonice care se puteau realiza la Spitalul Județean fiind cele interioare. Abia ieri după-amiază au fost remediate defecțiunile liniilor telefonice care fac legătura spitalului cu exteriorul.
Nici telefonul direct al stației de Salvare nu a funcționat după potopul de ape care a pus stăpînire pe Bacău. Numărul de legătură directă cu orașul și județul a fost deranjat timp de o jumătate de oră, singurul post telefonic disponibil pentru solicitarea Salvării fiind numărul 961. Doar ambulanțele au circulat fără probleme, întrucît sîmbătă seara nu au fost solicitări în zonele inundate ale județului, iar pe străzile orașului au fost scoase numai mașinile gen TV.
Comandament de urgență la Primăria Bacău
Imediat după începerea furtunii, la Primăria Bacău a fost instituit un comandament de intervenții pentru situații de urgență coordonat de viceprimarii Dragoș Benea și Laurian Lucaș. „Am solicitat sprijin de la RAGC, SC REI SRL, Apărarea Civilă și Grupul de Pompieri Militari, care ne-au pus la dispoziție echipe de intervenții și utilaje de abosrbție a apei de la susbsoluri. Pe străzile I.L.Caragiale și Alecu Russo s-au semnalat ruperi de copaci, iar subsolurile unor blocuri și instituții din mai multe zone ale orașului au fost inundate. Datorită furtunii au fost smulse chiar și unele bucăți de eternită de pe șarpentele blocurilor, însă nu au fost semnalate desprinderi de acoperișuri. Apa a adus după sine crengi și ramuri de copaci rupte, care au colmatat grătarele unor scurgeri. La ropotul de ploaie care a căzut peste oraș nu ar fi rezistat nici o canalizare. Pe la ora 23.00, s-a reușit, însă, normalizarea situației”, ne declarat viceprimarul Dragoș Benea. Alături de cei 50 de angajați din cadrul Primăriei, au mai acționat în cadrul comandamentului de intervenție aproape o sută de salariați ai RAGC, REI și ofițeri din cadrul Apărării Civile. Viceprimarul Dragoș Benea ne-a mai declarat că, ieri dimineață, a fost semnalat și un incident pe strada Miorița, la blocul nr 18, scara B, unde au fost depistate emanații de gaze. „Echipele de intervenții ale Distrigaz au oprit pentru o vreme alimentarea cu gaz metan, iar defecțiunea a fost în scurt timp remediată”, a mai precizat Dragoș Benea.
Acțiuni în forță ale pomierilor
Smîbătă, începînd cu orele 19.00, pe raza municipiului Bacău Grupul de Pompieri Militari „Maior Constantin Ene” Bacău a intervenit în mai bine 60 de cazuri de inundații la sedii de bănci, societăți comerciale, gospodării și subsoluri ale blocurilor. 180 de cadre și militari în termen din cadrul Grupului de Popieri au acționat în dezafectarea subsolurilor la Hotel Decebal, Arhivele Naționale, Spitalul Județean, Direcția Generală a Finanțelor Publice, Conimpuls, Selena, Intermeridian, Liceul Economic, Vama Bacău, Banca Religiilor. S-au consumat 1.300 de litri de motorină, numai în cursul nopții de sîmbătă spre duminică. „Nu s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, iar pagubele nu au fost încă estimate”, ne-a declarat Mihai Simionescu, comandantul Grupului de Pompieri Militari. (Nicoleta BICHESCU, Elena SOLOMON, Cezara DUȚĂ, Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns