• învățătorii, profesorii de română și educatorii au la dispoziție cele mai multe variante • multe catedre libere sînt la școli uitate de lume
Cadrele didactice din învățămînt care vor să participe la pretransferări sau la concursul de titularizare din acest an au la dispoziție peste 1.600 de catedre vacante pentru care pot opta. Din statistica făcută de Inspectoratul Școlar pentru anul școlar viitor reiese că profesorii care nu sînt titulari în învățămînt, ori sînt nemulțumiți de posturile pe care le ocupă, au la dispoziție peste 79 de specializări.
În topul specializărilor care au cele mai multe catedre vacante se detașează învățătorii, care pot opta pentru nu mai puțin 219 posturi. Deși la prima vedere numărul locurilor vacante pare foarte mare și ar da posibilitatea tuturor tinerilor care vor să intre în învățămînt să prindă un loc, în realitate, posturile bune sînt foarte puține. Cele mai multe dintre catedre sînt scoase la concurs de ani de zile și nu au fost ocupate de nimeni, pentru că sînt la școli din cătune unde nu se duce nimeni. Naveta incomodă și banii foarte mulți pentru transport sînt principalele cauze pentru care posturile sînt sistematic refuzate de dascăli. La catedre precum cele de la școlile de la Mîlosu, Rădoaia sau Gherdana sînt puține șanse să vrea să predea vreun învățător venit de la oraș, așa că, probabil, vor fi scoase la concurs și în anii viitori.
Situația este oarecum similară și în cazul profesorilor de limba și literatura română, care pot opta pentru 183 de catedre. În acest caz există însă și cîteva posturi titularizabile la școli renumite din oraș. La Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, spre exemplu, sînt nu mai puțin de trei catedre titularizabile, la Liceul de Artă este un alt post pentru profesorii de gimnaziu, iar la Colegiul „Ferdinand I” este scos la concurs un post pentru un an. Sigur că nici la această specializare nu lipsesc catedrele la școlile uitate de lume, cum ar fi cele de la Frumoasa, Buda, Cucuieți sau Pustiana.
Cea de-a treia categorie ca număr de posturi vacante este a educatoarelor, care pot alege între 129 de posturi. Profesorii de religie ortodoxă au de ales, în acest an, între 94 de catedre, maiștrii instructori pot opta pentru unul din cele 110 locuri, iar profesorii de engleză au de ales între 64 de catedre. Și la matematică există în acest an 59 de posturi vacante, însă multe dintre ele nu sînt titularizabile. Cele mai variante le au dascălii care predau cultură civică, pedagogie, canto popular sau clasic, economie sau limba latină.
„În mare, posturile afișate acum sînt cele care vor fi scoase și la concursul de titularizare din acest an. Față de lista actuală, nu vor apărea decît posturile care rămîn libere în urma pretransferului”, ne-a declarat inspectorul Petru Botezatu, purtătorul de cuvînt al ISJ Bacău. Cadrele didactice interesate să afle care sînt posturile vancante din acest an pot afla amănunte la afișierul din curtea Inspectoratului Școlar Județean Bacău sau la adresa http://isj.bc.edu.ro. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns