Direcția de Sănătate Publică din Bacău a marcat Ziua Mondială a Sănătății, care a avut loc ieri, cu un simpozion a cărui temă a fost legată de siguranța rutieră. Invitații au discutat despre factorii care duc la apariția accidentelor rutiere, la aspectele psihologice care influențează în mod direct sau indirect traficul rutier, dar și despre problemele de sănătate care apar după aceste incidente.
S-a ajuns la concluzia că, în marea majoritate a accidentelor, oamenii sînt de vină. „Comportamentul șoferului evidențiază structura sa, însă și mașina și experiența își pun amprenta. Agresivitatea la volan se transformă în factori de risc. E importantă și relația șofer – mașină, uneori aceasta ducînd la manifestări aberante”, a spus Marinela Pașcu, psiholog în cadrul DSP Bacău. Oboseala generată de condus, dar și problemele de sănătate ale șoferilor pot crea probleme.
Există și alte motive. Alcoolul este una dintre cauzele cele mai frecvente. Și calitatea străzilor și a șoselelor influențează accidentele rutiere. „Siguranța circulației este diminuată pe drumurile naționale și europene care trec prin localități, acolo unde apar bicicliști, pietoni și copii”, a arătat Vasile Pușcașu, comisar la Serviciul Poliției Rutiere Bacău. Autoturismele și felul în care sînt întreținute și echipate constituie un factor de risc în apariția unor evenimente rutiere.
Ca să prevină accidentele, RAR și Poliția Rutieră Bacău fac controale comune pe șosele. Și educația poate juca un rol important în ce privește evitarea producerii de accidente. Prin proiectul pilot de educație rutieră a elevilor „O secundă pentru viața ta”, ACR Bacău încearcă să-i facă pe cei mici să înțeleagă la ce pericole se expun dacă nu sînt atenți pe străzi. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns