• cea mai mare pedeapsă i-a fost dată lui Ioan Bogdan Bulea, care are de executat 12 ani de pușcărie • în termen de zece zile, condamnații pot face apel la Curtea de Apel • procurorii i-au făcut uitați pe cei mai importanți pioni ai acestei afaceri: funcționarii de la finanțe care au aprobat returnarea ilegală a TVA, în valoare de aproape zece miliarde de lei
Judecătorii de la Tribunalul Bacău i-au condamnat pe inculpații din dosarul cunoscut sub denumirea de „Mafia TVA” la 29 de ani de pușcărie cu executare și la alți șase ani cu suspendare. De asemenea, administratorii firmelor implicate într-una din cele mai complexe cauze de infracțiuni financiare aflate pe rolul instanțelor băcăuane trebuie să plătească, cu titlu de despăgubiri civile, peste șapte miliarde de lei. Potrivit minutei înscrise la arhiva Tribunalului Bacău, magistrații l-au condamnat pe Ioan Bogdan Bulea, în calitate de administrator al SC Negoiu, Buteanu Impex și Bemoprod SRL Bacău, la 12 ani de închisoare cu executare. Constatin Cristinel Dascălu, administratorul SC Interexim Bacău, a primit șapte ani de pușcărie cu executare, iar Aurel Buga, administrator la SC Spirax, Clip Mob, Sent Mob și asociat la SC Formula 1 SA Bacău, șase ani cu executare. Fratele său, Ștefan Buga, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Un alt inculpat care trebuie să-și execute pedeapsa este Gigel Văjian, care a primit patru ani de închisoare. Mai ușor au scăpat Elena Oana Candet, care a primit doi ani de închisoare cu suspendare, Petru Ghiurcă și Gheorghe Olaru, care au primit cîte șase luni de închisoare cu suspendare condiționată. În afară de anii de închisoare, condamnații trebuie să plătească și despăgubiri civile. Cel mai mult are de plătit Bulea, aproape 3,8 miliarde de lei, urmat de Aurel Buga, care în solidar cu firma sa, Spirax, trebuie să achite la stat două miliarde de lei. Gigel Vîjîianu trebuie să plătească și el 692 de milioane de lei, iar Cristinal Dascălu, aproape un miliard de lei. Sentința judecătorilor de la Tribunalul Bacău poate fi contestată prin apel în termen de zece zile
O omisiune ciudată
La sfîrșitul lunii februarie a anului trecut, procurorii de la Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Bacău au trimis în judecată dosarul „Mafia TVA”. În dosar au fost trimiși în judecată Ioan Bogdan Bulea, în calitate de administrator al SC Negoiu, Buteanu Impex și Bemoprod SRL Bacău, Constatin Cristinel Dascălu, administratorul SC Interexim Bacău, Aurel Buga, administrator la SC Spirax, Clip Mob, Sent Mob și asociat la SC Formula 1 SA Bacău, inițial în stare de arest preventiv, precum și Gigel Văjian, Petru Ghiurcă, Gheorghe Olaru, Elena Oana Candet, trimiși în judecată în stare de libertate, pentru săvîrșirea infracțiunilor de înșelăciune, fals material în înscrisuri sub semnătură privată, participație improprie la fals material în înscrisuri sub semnătură privată și asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni.
Potrivit rechizitoriului, Ioan Bogdan Bulea, Constatin Cristinel Dascălu, Aurel Buga, Ștefan Buga și Gigel Vîjian, în calitate de administratori la diferite societăți, „în perioada 2000 – 2001, în înțelegere și asociere, prin întocmirea de acte, facturi fiscale și instrumente de plată pentru achiziții-vînzări fictive au solicitat și încasat TVA de rambursat, cauzînd prejudicii în sumă de aproape 10 miliarde de lei. Inculpații Petru Ghiurcă și Gheorghe Olaru, prin săvîrșirea acelorași infracțiuni, au încercat să obțină TVA de rambursat, însă nu au obținut sumele solicitate, respectiv 937 și 901 milioane de lei. Inculpata Oana Elena Candet, în aceeași perioadă, a semnat facturi fiscale de achiziții fictive de mărfuri”. În tot acest răstimp, inculpații arestați preventiv au fost eliberați și judecați în stare de libertate, s-au administrat probe cu martori și s-a efectuat o expertiză contabilă după care judecătorii au pronunțat sentința de mai sus.
Rechizitoriul procurorilor nu a mers însă mai departe, pentru a-i incrimina și pe inspectorii fiscali, cei care au aprobat aceste returnări de sume imense de TVA de la stat și care în opinia avocaților inculpaților se fac la fel de vinovați despre această stare de lucruri. „Clientul meu putea să ceară oricît. Cei care au fost puși să verifice dacă aceste cereri sînt îndreptățite au aprobat cererile lor. Aceștia de ce nu au fost aduși în fața instanței de către procurori?”, a spus avocatul unuia dintre cei condamnați. „Expertul care a întocmit expertiza a arătat că erau documente contabile din care inspectorii fiscali se puteau sesiza ușor că erau inadvertențe în privința sumelor cerute de la stat pentru restituire. De ce nu au fost aduși aici cei care au aprobat restituirea lor? Am cerut instanței să fie aduse în instanță copii după rapoartele anuale ale Curții de Conturi întocmite la DGFP cu privire la restituirea TVA și procesele verbale întocmite de inspectorul fiscal Viorel Pîrîiu, prin care aviza favorabil restituirile de TVA, care se află în beciurile poliției și nu au fost depuse la dosar, dar aceste probe au fost refuzate, fără să se motiveze în nici un fel refuzul”, a arătat la proces și avocatul Cristian Cojocariu.
Un caz cumva similar în privința complexității infracțiunilor financiar bancare este și cel privind acordarea de credite ilegale prin sucursala băcăuană a Băncii Transilvania. Numai că, în acest caz, procurorii au trimis în judecată și pe beneficiarii creditelor și pe cei care au aprobat aceste împrumuturi. Unul dintre motivele pentru care procurorii au ocolit prin rechizitoriul din acest dosar responsabilitatea finanțiștilor care au aprobat returnarea de TVA se pare, că se datorează unui fapt mai mult decît elocvent: inspectorul fiscal Viorel Pîrîu, cel ale cărui procese verbale de aprobare a restituirii TVA spun avocații că au fost dosite prin beciurile poliției și nu au fost depuse la dosar, este soțul unuia dintre judecătorii de la Curtea de Apel Bacău. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns