• expertul contabil Beatrice Bahamat, cea care va întocmi expertiza contabilă, face parte și din echipa de lucru a lichidatorului desemnat la Rafinăria Dărmănești, Alexandru Tabarcea
Judecătorul sindic în dosarul de lichidare al Rafinăriei Dărmănești a avut o zi grea la termenul de ieri. Creditorii s-au certat ca la ușa cortului pe care dintre experți să-i numească pentru întocmirea rapoartelor de evaluare a patrimoniului. Reprezentanții unor societăți care au vîndut diverse instalații Rafinăriei Dărmănești și nu și-au primit banii au solicitat ca problema lor să fie rezolvată. Firma care a livrat aparatura de laborator a instalației de bituminare are de recuperat 500 de milioane de lei, dintr-o valoare totală de 700 de milioane de lei. Prin contract, Rafinăria Dărmănești devenea proprietară pe bunuri doar după achitarea în totalitate a contravalorii, așa că aparatura de laborator a fost cerută înapoi de firmă. Lichidatorul Alexandru Tabarcea a proprus ca societatea să se înscrie la masa credală cu cele 500 de milioane de lei pentru că „în acest moment mă aflu în negocieri pentru închirierea instalației de bituminare, singura care poate fi pusă în funcțiune, și din care se poot scoate șapte miliarde de lei pe lună. Dacă nu vor să se înscrie la masa credală, o să le plătim o chirie lunară pentru aparatură”, a spus Tabarcea.
Scînteia de scandal a constituit-o următorul punct de pe odinea de zi: desemnarea experților care să întocmească rapoartele de evaluare a patrimoniului, raportul de mediu și cel de expertiză contabilă. Lichidatorul Tabarcea a cerut ca oferta depusă de societatea Mira Consulting din București să nu fie luată în considerație. „Știți și dumneavoastră ce scandal s-a stîrnit în presă și că administratorul acestei firme este asociat cu fostul consilier guvernamental Fănel Păvălache, cel arestat pentru mită. Această societate a vrut să preia ea lichidarea rafinăriei și am înțeles că se intenționează ca să supraevalueze bunurile rafinăriei, ca să se ajungă la un scandal imens prin care să mă denigreze pe mine că am vîndut-o cu 50 de ori mai puțin decît o evaluaseră ei”, a spus Alexandru Tabarcea.
Primul care a reacționat a fost reprezentatul Rompetrol, care a spus indignat că Tabarcea vorbește prostii. „De unde ați auzit de un astfel de scenariu? Aproape că nu-mi vine să cred că fac parte în acest moment dintre personajele unei telenevole de prost gust. Îi cunosc pe cei de la Mira Consulting. Sînt niște profesioniști și și-au predat totdeauna la timp lucrările pe care le-au făcut în cauze similare. Optez pentru desemnarea acesteia ca evaluator, pentru că a cerut cel mai puțin dintre toți ofertanții: 280 de milioane de lei”, a arătat reprezentatul Rompetrol. Ca la comandă, s-a ridicat din sală un bărbat, care a spus că este din partea firmei Instant Eval din Bacău și că își depune intenția de a efectua evaluarea patrimoniului rafinăriei. Oferta era cu doar zece milioane mai mică decît a Mira Consulting și cum toți ceilalți creditori au cerut să se ia în considerație oferta cea mai scăzută, au ales-o pe aceasta din urmă, cu toată opoziția creditorului principal, SNP Petrom.
Expertiza contabilă, adjudecată de un expert din echipa lui Tabarcea
Nici în ceea ce privește celelalte două rapoarte lucrurile nu s-au desfășurat mai liniștit. Este drept că la numirea firmei care va întocmi raportul de mediu nu au fost prea multe discuții, pentru că la dosar nu au fost depuse trei oferte și a fost aleasă cea cu prețul mai scăzut. Firma Construct Proiect din Onești va întocmi acest raport pentru suma de 15.900 de euro (adică aproape 700 de milioane de lei), în defavoarea contracandidaților ei care au cerut sume de peste 20.000 de euro. Desemnarea expertului contabil s-a desfășurat la fel de tensionat ca și cea a evaluatorului patrimoniului. De data asta cel care a aruncat cu piper printre cei prezenți la proces a fost reprezentatul Rompetrol, care a arătat că nu vede care-i rostul unei expertize contabile și de ce nu întocmește lichidatorul acest document. „Nu înțeleg, dumneata pentru ce iei bani? Un asemenea document îl poate întocmi lichidatorul. Dacă tot mergem pe economii, propun soluția cea mai ieftină, întocmirea expertizei contabile de către lichidator. Înțeleg, la mediu, trebuie o firmă specializată, la patrimoniu a apărut din senin o firmă și ne-am tîrguit aici ca la piață, dar expertiza contabilă poate fi făcută de lichidator”, a spus fără menajamente avocatul Rompetrol.
Alexandru Tabarcea s-a avîntat în explicații. „Sigur că aș putea numi un om de la mine din birou pentru asta dar s-ar vorbi în acest caz de subordonare și nu vreau să fiu acuzat că aș avea ceva mușamalizat. De aceea eu spun să ne oprim asupra ofertei depuse de doamna Bahamat Beatrice, care cere 150 de milioane de lei”, a spus Tabarcea. „Dar este cam mult pentru un singur om”, a remarcat judecătorul sindic. „Nu-i adevărat, doamna are cabinet individual și are oameni în birou cu care va întocmi fără probleme expertiza”, a înlătuat Tabarcea și acest argument. Ceea ce a uitat să le spună el însă tuturor este faptul că expertul Beatrice Bahamat este membru al echipei sale de lucru, așa cum arată chiar oferta de preluare a lichidării rafinăriei depusă de Alexandru Tabarcea la acest dosar. În cunoștință de cauză sau nu, creditorii, cu excepția SNP Petrom și Rompetrol, au votat ca Beatrice Bahamat să întocmească o expertiză contabilă contra sumei de 150 de milioane de lei. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns