1. Se curăță mai întîi peștele de intestine prin crestarea burții începînd din dreptul anusului pînă la cap și se înlătură tot conținutul cavității abdominale.
2. Se taie capul peștelui în spatele înotătoarelor frontale (recomandăm un cuțit cu lama ușor zimțată sau securea de bucătărie la peștii mari). Nu folosiți cuțitul de filetat, lama este moale si se strică la tăierea osului.
3. Folosind un cuțit special de filetat (sau, la nevoie, un cuțit cu lama bine ascuțită și cît mai subțire), începem să tăiem dinspre coadă spre cap, de-a lungul șirei spinării.
4. Adîncim tăietura făcută, apăsînd cît mai mult spre oase pentru a degaja mai multă carne.
5. Inversăm peștele și facem aceeași operațiune de desprindere a cărnii de pe oase, avansînd treptat cu cuțitul.
6. După ce am detașat prima bucată din pește, o punem pe masă și desprindem fileul, începînd de la coadă, de piele.
7. Am obținut un fileu de pește gata de a fi porționat pentru prăjit pane sau gătit la aburi.
Lasă un răspuns